Co jsou to skryté srdeční vady? V Rozstřelu je popsal kardiolog Petr Neužil

  19:59aktualizováno  20. června 11:52
Když udeří vedra, měli by lidé s chorobami srdce být opatrní a měli by vědět, že se při nadměrném horku a nevhodném chování vystavují vyššímu riziku zdravotních komplikací. Co pacientům se srdečními chorobami ve vedru hrozí a jak tomu předejít? V Rozstřelu odpověděl primář kardiologie v Nemocnici Na Homolce profesor Petr Neužil.

„Střídání počasí a tlaku je pro organismus zásadní, ale stejně jako extrémní horko zatěžuje naši termoregulační soustavu i extrémní zima. Toto musíme regulovat pitím dostatečného množství tekutin,“ řekl na úvod čtvrtečního Rozstřelu profesor Petr Neužil.

Fotogalerie

Otázka však podle profesora je, co znamená dostatečné množství tekutin. Pro zdravou populaci není například převodňování tak podstatné, pro kardiaky ale podstatné je, protože tím přetěžují své srdce, které prodělalo nějakou „ťafku“.

Hlavní pro kardiaky je, aby se v letních měsících nevystavovali horku, vyhledávali stín a trávili čas v klimatizované místnosti. Ven by měli vycházet ráno a poté až v pozdních odpoledních nebo večerních hodinách, tedy po šesté hodině.

„Největší skupina kardiaků trpí ischemickou poruchou srdeční nebo utrpěli infarkt myokardu, patří tam ale i další lidé, například ti, kteří trpí arytmiemi (poruchami srdečního rytmu),“ vysvětluje Neužil. Další pacienti mohli například prodělat zánět srdečního svalu způsobený viry, řada těchto pacientů je potom kandidáty na transplantaci srdce. Do skupiny kardiaků patří ale i lidé s vysokým krevním tlakem, což zatěžuje jejich oběhový systém.

„Mezi horkým počasím a infarktem není sice přímá souvislost, ale díky dehydrataci se krev zahušťuje a může způsobit trombózu. Krevní sraženina může vzniknout i v žilním systému a mít fatální následky, pokud je dostatečně velká,“ upozorňuje primář.

Podle Neužila horké počasí pro zdravé jedince nebezpečné není, pokud se však tito lidé nepřetěžují. Typicky se jedná o lidi, kteří chtějí využít teplého víkendu a jedou se „zničit“ na kole. Pak i tito lidé mohou zkolabovat a mít například mozkovou příhodu.

Pětině lidí nad čtyřicet selhává srdce. Nemoc zabíjí častěji než rakovina

U vrcholových sportovců se často po jejich kolapsu a úmrtí při závodech v horkém počasí zjistí nějaká vrozená vada. Vrcholoví závodníci by proto měli po každém závodě absolvovat natočení EKG a další vyšetření, aby se těmto úmrtím zabránilo. Ve většině případů se totiž jedná o genetickou dispozici, která se objevila i u dalších rodinných příslušníků, sdělil lékař.

„U zdravých jedinců pak existuje specifikum u žen kolem čtyřicátého roku. Projevy se při vyšetření blíží angině pektoris, ale toto onemocnění to není. Můžou mít také funkční zúžení tepny, které není způsobené cholesterolem. Je to způsobeno regulačními procesy v organismu, které vycházejí z našeho původního, dřívějšího nastavení,“ říká Neužil.

„Nechci sice nabádat ke zbytečnému navštěvování lékařů, ale pokud se opravdu jedná o infarkt, je důležité to rychle řešit,“ vysvětluje Neužil. Podle něj se v případě, že se pacient k lékaři s infarktem dostane včas, dá něco dělat. Vyšší nebezpečí infarktu je pak například u diabetiků.

U kardiaků je nutné počítat s nižším dožitým věkem. „Jak již bylo zmíněno, nejdůležitější pro takzvané přežití infarktu je co nejrychlejší pomoc, to znamená do jedné až dvou hodin. Tady pak záleží také na nemocničním personálu, aby dobře a rychle spolupracoval. V takovém případě nemusí vlastně infarkt ani proběhnout,“ vysvětluje profesor.

„Pacientům, kteří takto do nemocnice přijdou, ale můžeme v mnoha věcech pomoci, na rozdíl od doby zhruba před dvaceti lety,“ říká Neužil.

Kornatěním cév trpí každý pátý Čech. Nemoc může poznat, až když je pozdě

„Naše populace velmi profituje z nových metod, které máme k dispozici a vyzkoušené,“ zmiňuje primář. „Například metoda ablace síní se stále vyvíjí a my víme, že se musíme stále zlepšovat. U zhruba dvaceti procent pacientů musíme počítat s tím, že ten pacient bude muset přijít znovu. Snažíme se, aby k nám přijít chtěl,“ pokračuje profesor.

Řada nemocných také prý nemá arytmie proto, že by se jejich srdeční sval „zbláznil“. „Je to neurologický problém, tedy že to způsobuje nerv,“ doplňuje lékař.

Problémy u nás podle něj také způsobuje to, že nejsme adaptovaní na střídání extrémních teplot. „Lidé u Středozemního moře vysoké teploty zvládají mnohem lépe. S tím souvisí i stravovací návyky - naše kuchyně není úplně dietní, měli bychom jíst více často, ale méně, zařadit více zeleniny a ryb,“ míní profesor.

Naopak severní národy, i když jí ryby, mají vyšší výskyt srdečních problémů, protože se musí přizpůsobovat extrémně nízkým teplotám. V Africe je zase vyšší výskyt hypertenze, tedy zvýšeného krevního tlaku.

Petr Neužil patří mezi světovou špičku v kardiologii. Tedy v oboru, který na rozdíl od kardiochirurgie nepoužívá při léčbě srdce skalpel, ale spoléhá na počítače, magnety, lasery, tenké hadičky a katetry.

Primáře pražské Nemocnice Na Homolce na kardiologii baví její rychlý vývoj. „Kdybych tady seděl s vámi jako s pacientem v roce 1996, tak bych třeba konstatoval, že máte srdeční arytmii, ale že se s tím nedá nic moc dělat. Předepsal bych vám prášky a upozornil, že možná umřete na mozkovou příhodu. A musel bych přiznat, že nevím, co máte dělat, abyste tu arytmii neměl. Už deset let poté bych vám ale mohl říct, že vás těch arytmií zbavím,“ řekl v rozhovoru pro týdeník Téma.

Nadcházející léto a s ním přicházející vedro přináší lidem s chorobami srdce rizika. Kardiaci by měli omezit fyzickou zátěž a dodržovat pitný režim. Extrémně vysoké teploty jsou totiž nejen jednorázovou zátěží, ale znamenají i zvýšenou úmrtnost.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

ANO nemá problém podpořit prozápadní směřování země. I to, že je Putin agresor

19. března 2024  12:47,  aktualizováno 

Přímý přenos Na mimořádné schůzi Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se sešli poslanci. „Nemáme problém...

Noční teta a víkend se strejdou. Dětský domov v bytě připravuje na život

19. března 2024

Premium Za dveřmi nenápadného řadového domku v Lanškrouně je srovnáno patero párů bot. Z bytu v patře...

Kadyrov všechny trumfnul. Putinovi v Čečensku zajistil 98,99 procenta

19. března 2024  14:26

Prezidentské pseudovolby v Rusku jsou za námi a už jsou k dispozici statistiky, kde si Vladimir...

Ruského neonacistu ukázali v pamfletu o „ukrajinském nacismu“, soudí se o odškodné

19. března 2024  14:22

Šéf ruského polovojenského uskupení Rusič, které se otevřeně hlásí k neonacismu a rasismu, se soudí...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...