Dokud žije královna, Británie se nerozpadne, řekl exministr v Rozstřelu

  17:29aktualizováno  31. ledna 13:13
Den B nastal, v pátek o půlnoci Velká Británie po téměř půlstoletí definitivně opustí Evropskou unii. Co to znamená pro nás a pro Česko a máme se brexitu bát? V pořadu Rozstřel na tyto a další otázky odpovídal náměstek ministra zahraničí Aleš Chmelař a bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Ve čtvrtek, den před odchodem Británie z Evropské unie, potvrdili zástupci členských zemí brexitovou dohodu, kterou ve středu schválil Evropský parlament. Smlouva, která kromě jiného dává oběma stranám 11 měsíců na vyjednání budoucích vztahů, vstoupí v platnost o půlnoci SEČ z pátku na sobotu v okamžiku britského vystoupení z evropského bloku.

Během tohoto přechodného období se pro české občany nic moc nezmění. „Nicméně se už pravděpodobně budou firmy připravovat,“ říká Chmelař. Formálně z hlediska obchodu či cestování se tak zatím nic nemění. Pokud nedojde k nové dohodě o cestování, v prosinci 2020 už Chmelař doporučuje vzít si s sebou do Velké Británie pas.

Stále tak toho zbývá hodně dojednat. „Nyní jsou důležité, aby Evropská unie zůstala při vyjednávání jednotná,“ říká Svoboda. Zájmy jednotlivých států se totiž různí. To, co je důležité pro Francii, nemusí být důležité pro Českou republiku.

Klíčová je změna hlavně pro ty české občany, kteří ve Spojeném království dlouhodobě žijí. „Ti musí zažádat o status usedlíka. Pokud tak neučiní, je pravděpodobné, že po 1. lednu 2021 bude v nějakém nelegálním režimu,“ vysvětlil Chmelař. Takový člověk by nečelil vyhoštění, měl by však problém například při jednání s úřady. Udělení statutu usedlíka není podle Chmelaře automatické, britská strana je však benevolentní.

Do BREXITU zbývá

„Zatím to vypadá, že bude velkorysost na obou stranách. Mobilita má velké bohatství,“ míní také Svoboda. Po hlasování o brexitu podle něj došlo k uklidnění nálad proti lidem z východní Evropy, kteří nyní ve Spojeném království bydlí.

Teoreticky je podle Chmelaře možné, že po lednu 2021 budou někteří Evropané žijící ve Velké Británii nuceni odejít. „Je možné, že řeknou, že teď nastal ten přelom, někteří lidi tady prostě nebudou,“ řekl Chmelař. Především u těch, kteří mají v zemi stálé zaměstnání, to však podle něj není pravděpodobné.

Změny se týkají i britských občanů žijících na území České republiky. „V únoru minulého roku jsme přijali zákon, kterému se přezdívá lex brexit. My máme pro Brity na území České republiky dobrou zprávu,“ řekl Chmelař. Budou mít téměř identickou pozici, jako občané EU. Změny se budou týkat jen některých aspektů, třeba zdravotního pojištění, tyto věci se však řeší individuálně. Podle Svobody by se ale mohly podmínky změnit, pokud Spojené království nenastaví pravidla podobně příznivě.

Začátek konce Spojeného království

Podle oficiálních průzkumů by většina Skotů chtěla v Evropské unii setrvat. O nezávislosti Skotska se hovoří již déle, problematické by mohlo být i Severní Irsko. „U toho Irska to vidím pravděpodobně, nebude to ale zítra. To, že fakticky vznikne hranice mezi Iry, to nevím, jestli skousnou,“ řekl Svoboda. Právě hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem byla klíčovým problémem celého vyjednávání.

„Je možné, že Boris Johnson vědomě učinil rozhodnutí, že pro brexitovou dohodu obětoval Severní Irsko,“ myslí si také Chmelař. Historici podle něj budou brexit považovat za klíčový moment pro rozpad Spojeného království.

Podle Svobody by věci do pohybu mohla dát až smrt britské královny Alžběty II. „Paní královna komunikovala s desítkami premiérů. Ona byla tou kontinuitou spojující řadu osobností,“ souhlasí Chmelař. Sám si myslí, že k odtržení některé z částí Spojeného království by mohlo dojít spíše až v horizontu 15 až 20 let.

Velká Británie podle obou přichází o své velmocenské postavení. „Brexit to potvrdí. A podle mě to poprvé Britové pocítí. Je to významná země, ale už to není to, co to bylo kdysi. Boris Johnson se bude muset Evropy ptát a bude muset těžce vyjednávat,“ dodal Svoboda.

Že by Spojené království jednoho dne do Evropské unie zase vstoupilo, striktně nevylučují. „Teď už jsme v momentu, kdy ani ti největší optimisté nechtějí celý proces zvrátit,“ řekl Chmelař. Podle něj tak nejprve musí občané Spojeného království zapomenout na frustraci, kterou za členství v EU cítili.

Během jedenácti měsíců musí země dojednat obchodní dohodu. To se podle Svobody nestihne. „Je ale možné, že když se ukáže, že to vyjednávání jde dobře, tak tam bude vůle období prodloužit,“ řekl.

Pro české exportéry jsou nejdůležitější podmínky obchodování v automobilovém průmyslu. Podle Svobody máme v této věci štěstí, že velký zájem na dojednání dobrých podmínek mají i větší ekonomiky jako Německo.

Podle zahraničních analytiků se chce část podniků pro brexitu přesunout ze Spojeného království do kontinentální Evropy. Podle Chmelaře jsou ale pro firmy přitažlivější na východě Vídeň a Varšava, v lepší pozici jsou i západní města jako Paříž. „Budeme se snažit, ale soutěžit s těmito velkými městy je obtížné,“ řekl Svoboda.

Brexit bude mít negativní vliv i na českou ekonomiku. Odlišit jeho vliv od ostatních soudobých vlivů však bude obtížné. „Máme obchodní spory, máme určité zpomalení automobilového sektoru, máme ochlazení ekonomického cyklu,“ vyjmenoval Chmelař.

Mnozí Britové litují

Podle některých euroskeptiků brexit předznamenal konec Evropské unie. Podle Svobody ale naopak dojde k utišení hlasů, které volají po odtržení ostatních zemí. „Británie, to je velká země, ta to unese a zvládne. Ale myšlenka, že by to samé chtělo udělat Dánsko či Česko. Následky ani nechci domýšlet,“ řekl Svoboda. S tím souhlasí i Chmelař, brexit podle něj zbytek EU spíše sblíží.

Mnozí Britové rozchodu s EU litují. Nad kanálem La Manche oddělujícím Británii od Evropy se na známých bílých útesech doverských objevil obří transparent „Stále milujeme EU“, který sem nechal vyvěsit končící britský europoslanec Anthony Hook.

Euroskeptici se naopak radují a v Londýně plánují velké oslavy. Vládní budovy ve Whitehallu budou nasvíceny barvami britské vlajky, na sídlo premiéra v Downing Street se budou promítat hodiny odpočítávající čas do definitivního odchodu z evropského společenství. Premiér Boris Johnson, který byl zastáncem odchodu z Unie plánuje mimořádný televizní projev. 

Autoři: ,

Princezna Kate se poprvé po operaci břicha ukázala na veřejnosti

Princezna Kate (Windsor, 10. září 2022)

VIDEO Princeznu Kate (42) po více než dvou měsících poprvé vyfotili na veřejnosti. V pondělí ji matka...

Pitva odhalila příčinu smrti manžela lady Gabrielly Windsorové

Thomas Kingston a lady Gabriella Windsorová se vzali ve Windsoru 18. května...

VIDEO Koroner v pátek oznámil výsledky pitvy, kterou úřady nařídili po smrti finančníka Thomase...

Královská rodina truchlí. V pouhých 45 letech zemřel manžel lady Windsorové

Lady Gabriella Windsorová a její snoubenec Thomas Kingston na zásnubním...

VIDEO Britskou královskou rodinu zasáhla šokující zpráva. Ve věku 45 let náhle zemřel finančník Thomas...

Princ William zrušil na poslední chvíli z osobních důvodů účast na akci

Princ William a princezna Kate (Londýn, 21. listopadu 2023)

VIDEO Britský princ William (41) odřekl svou účast na úterní vzpomínkové slavnosti na hradě Windsor. Na...

Krále Karla III. rozesmálo přání k uzdravení, další ho rozplakala

Král Karel III. dostává denně výběr z tisíců přání, které chodí do...

Od zveřejnění diagnózy rakoviny přichází do Buckinghamského paláce tisíce přání brzkého uzdravení...

Zdrtilo mě to, říká o úmrtí Alžběty II. její představitelka ze seriálu Koruna

Herečka Imelda Stauntonová jako královna Alžběta II. v závěrečné řadě seriálu...

VIDEO Seriál Koruna mapuje život Alžběty II. (†96) od jejího mládí a nástupu na trůn až po současnou...

VIDEO: V této rodině na otce a syny moc nehrajeme, říká Charles Williamovi

Ed McVey jako princ William v jednom ze závěrečných dílů šesté série seriálu...

VIDEO Co se v královské rodině dělo po smrti Diany? A jak Alžběta II. vstoupila do nového tisíciletí?...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...