Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příští rok můžeme stávkovat i týden, řekl šéf školských odborů v Rozstřelu

  16:00aktualizováno  5. listopadu 13:36
„Čísla dnes opravdu ještě nevíme, ale minoritní záležitost to nebude. Někde je to ve škole pár učitelů, jinde celý sbor,“ říká o stávce předseda školských odborů František Dobšík. Protestní akci kvůli platům učitelů podpoří přes 6 000 škol, ne všichni s ní však souhlasí. Proti je například Asociace ředitelů základních škol v čele s Michalem Černým.

Podle šéfa odborů se informace k rodičům dostává včas, zdržela se maximálně u ředitelů z organizačních důvodů. „Se stávkou nesouhlasím, u mě na škole ani nemáme odbory. Naši učitelé samozřejmě mohou stávkovat, ale já to nepodporuji. Tato stávka je podle mě ze zcela malicherného důvodu a ve zcela nevhodnou dobu. Od ledna se chystá nový systém financování. Já jsem radši za systém 8+2, než je 10 procent. Chceme odměňovat dobré učitele,“ řekl v Rozstřelu prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý.

„Kdybychom stávkovali za těch 15 procent, které byly slíbené, našly by si různé asociace zase jiný důvod, proč do stávky nejít. Náš ministr říká, že pro nás další peníze vyjednal, ale nevyjednal nic. Ministryně Schillerová rozdala miliardy a pro učitele, které jsou podle vlády priorita, se toho našlo opravdu málo,“ řekl Dobšík, proč odboráři do stávky jdou.

Do stávky se údajně zapojí i někteří učitelé navzdory názorů vedení své školy, ředitelé škol jim bránit nebudou. „Učitelé v našich školách stejně mohou stávkovat, i když my jako ředitelé s tím nesouhlasíme, pokud si založí stávkový výbor. My jim v tom bránit nemůžeme,“ uvedl Černý.

Chceme stálý růst platů, to u odměn není garantované

Odboráři chtějí 10 procent do tarifu jako garanci stálého růstu, což u nadtarifní části nevidí. „Příští rok pravděpodobně porostou počty pedagogů a pan ministr nám není schopný říct, kde na to vezme peníze a nepřizná, že si o ty peníze neřekl,“ řekl předseda odborů ve školství Dobšík. 

Dalším problémem jsou podle odborů i ředitele Černého nízké příplatky za třídnictví, které jsou od 500 korun do zhruba 1 200. Podle Dobšíka se dlouho neřešily a je to tristní. „Souhlasím s panem předsedou, ale já to právě řeším tím osobním příplatkem, které těm třídním učitelům dám. A chci tu možnost mít, chci mít peníze na odměny,“ argumentoval Černý.

Je to chaotické a narychlo

Stávka učitelů je často kritizovaná jako narychlo svolaná. Odbory však podle předsedy chtěly dodržet lhůty zákona o kolektivním vyjednávání. Proto ji vyhlásily už v pátek. 

„Podle mě to svolané narychlo je, protože řada škol měla podzimní prázdniny, využívali jsme to na různé rekonstrukce. Ale je pravda, že v dnešní elektronické době na to můžeme také rychle reagovat,“ prohlásil Černý. Podle něj je také zajímavé srovnání, jak platy rostly za posledních deset let. 

„Do roku 2014 mi plat vzrostl o 6,5 procenta a za posledních 5 let o 36 procent. To je fakt a je to i zásluha odborů. Platy rostou a učitelé se z něj uživí, což nebyla vždycky pravda. Ve školství je ale kritický nedostatek učitelů skoro ve všech aprobacích, hlavně ve velkých městech. Je to doklad toho, že je ten plat malý,“ vypočítával v Rozstřelu Černý.

„Platy rostou výrazněji než kdy jindy a jde o oblíbený graf pana premiéra. Rostou, je to pravda, ale je to i otázka dynamiky. Zaměstnavatel totiž vždycky nabízí ten tarif. Takže když řeknete mladému nastupujícímu učiteli, že mu nabídnete 28 tisíc, jiné profese to přebijí,“ reagoval Dobšík a dodal, že jim nejde o volno a že připojit by se měli i rodiče a žáci, protože se to týká všech. 

Do úzkých se mohou dostat rodiče, kteří se možné stávkování od školy nedozví včas, i když je to jejich oznamovací povinnost. Teoreticky se ale mohou dohodnout školy blízko sebe, aby u jedné byla otevřená družina.

Týdenní stávka jako v zahraničí? I to je možné

Předseda školských odborů František Dobšík také v Rozstřelu naznačil, že by příští rok mohli po vzoru ze zahraničí stávkovat i týdne. 

„Je to koordinačně náročné, takže vám teď neřeknu, jak by vypadala, ani jestli by byly zavřené všechny školy. Záleželo by na jednání o rozpočtu, které jsme letos absolvovali už zkraje roku. Stávkovat bychom mohli tak v první pololetí, nebo až druhém,“ řekl v pořadu Dobšík. 

Odbory chtějí větší podíl HDP ve školství, pro rok 2021 plánují jednat i o dalších tématech, jako je například právě třídnický příplatek.

Stávka je absurdní, říká ministr

Nechápavý postoj má ke stávce ministr školství Robert Plaga. „Stávka opravdu není na místě, stávkovat měly odbory v době, kdy se školství peníze braly, a ne v době, kdy se přidává,“ argumentuje.

Na výsledných podílech a částkách se odbory nicméně s ministrem neshodnou. Podle Plagy předáci počítají celou dobu se špatnými čísly. „Pan ministr nás obviňuje, že nepočítáme se správnými čísly. Počítáme s čísly, která nám dali k dispozici,“ reagoval v pondělí předák školských odborů Dobšík. 

Podle odborů nemusí být zavřeny všechny školy, které se ke stávce připojí. Část z nich může mít jinak koncipovanou výuku. „Ti, kteří už mají na středu naplánovaný program, ho klidně můžou dodržet,“ vysvětlila místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová.  

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...