Sestřelení letadla Íránem je vysoce pravděpodobné, řekl expert v Rozstřelu

  • 206
Bezpečnostní expert Tomáš Pojar v diskusním pořadu Rozstřel komentoval odvetné kroky Íránu po americkém útoku na generála Kásema Solejmáního. Mluvil také o tragické letecké nehodě, při které ve středu ráno u Teheránu zahynulo 176 lidí.

Spojené státy minulý týden v pátek při raketovém útoku na letiště v Bagdádu zabily proslulého velitele íránských elitních jednotek Kuds Kásema Solejmáního. Od té doby se zvyšuje napětí mezi USA a Iránem.

Pojar se domnívá, že neúmyslné sestřelení ukrajinského letadla Íránci je velmi pravděpodobné a potvrdí se to ze satelitních snímků. Domnívá se, že letiště mělo být během vyhrocené atmosféry posledních dní přes noc preventivně uzavřené.

Z hlediska světové bezpečnosti se podle Pojara po smrti generála Solejmáního nic nezměnilo. Íránský režim nechce jít do otevřené války s USA.: „Nemůže vyhrát,“ poznamenal.

Útok na Solejmáního nečekal a domnívá se, že ho neočekával ani sám generál. „Jestli byl někdo hodně překvapen, tak to byl on sám,“ uvedl.

Podle prezidenta USA Donalda Trumpa byla cílem útoku na vojenský mozek Íránu snaha odradit zemi od útoků. Solejmání údajně plánoval útoky proti americkým diplomatům a vojákům v regionu.

Trumpovo rozhodnutí bylo podle něj velmi dobré. „Co Donald Trump mistrně udělal, je to, že dlouho nereagoval a jedním úderem znovu nabyl americkou odstrašující sílu,“ myslí si.

Konečné rozhodnutí podle něj padlo po útoku na ambasádu USA v Iráku, kterou měly na svědomí jednotky podporované Íránem.

Cílem Íránu je podle Pojara šířit svůj vliv na celém Blízkém východě. Je to vůdčí země šíitského islámu a chce dosáhnout toho, aby jeho moc dosáhla až ke Středozemnímu moři. Z Iráku by si rád udělal svůj vazalský stát. Nachází se v něm nejposvátnější místa šíitského islámu a jsou tam hrobky největších mučedníků.

Války na Blízkém východě jen tak neskončí

Spojené státy ani Írán však nestojí o otevřenou válku. Trump se spíše chce z celé oblasti stáhnout. Pojar se však domnívá, že v Iráku zůstanou ještě dlouho. Stažení vojsk vždy vytvoří prostor, který někdo jiný zaplní. „Stažení nikdy nevede k větší stabilitě,“ poznamenal.

Války v regionu podle něj budou pokračovat ještě mnoho desetiletí. „Blízký východ nebude stabilní oblastí,“ myslí si o budoucnosti. Na Evropu to bude mít vliv v podobě migrace, terorismu nebo rostoucích cen ropy.

To, že by konflikt mezi USA a Íránem mohl přerůst v rozsáhlejší konflikt, se nedomnívá.

Pojar poznamenal, že zabitý generál Solejmání patřil k lidem, kteří měli velký vliv na akce různých polovojenských organizací v zahraničí a dokázal je využívat k útokům na USA nebo například Izrael. „Byl geniální stratég, voják s vizí,“ řekl a připomněl, že měl zkušenosti z mnoha bitev.

Pro Spojené státy byl zabitý generál teroristou, pro mnoho Íránců to byl hrdina. Írán po jeho smrti ihned začal hrozit odplatou. První odveta přišla ve středu ráno, když na dvě základy pod vedením USA v Iráku dopadly balistické střely.

Po odvetné akci Trump vzkázal, že si USA přejí, aby lidé i vůdci Íránu měli „skvělou budoucnost, kterou si zaslouží“ a jsou připraveny „přijmout mír se všemi, kteří o něj usilují.“ Důrazně však varoval Írán před pokračováním konfrontační politiky a podporou terorismu.  „Pokud si ceníte svého života, nebudete ohrožovat životy našich lidí,“ prohlásil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video