V Peru během pandemie chyběli lékaři i kyslík, řekl velvyslanec Sedláček

  • 10
Situace v Peru je kvůli covidu nestabilní, řekl velvyslanec České republiky v Peru a Ekvádoru Michal Sedláček v Rozstřelu. Během pandemie v nemocnicích scházel zdravotnický personál i kyslík do přístrojů. Zemi ovládá šedá ekonomika. Lidé neplatí daně, nemají ale ani žádné záruky, komentoval Sedláček.

Nový prezident Pedro Castillo chce skrze referendum prosadit novou ústavu. Změny chystá i v ekonomice. Castillo se prezentuje jako člověk z lidu, nazývat ho komunistou by ale bylo předčasné, myslí si Sedláček. „Levicově populistické trendy pozorujeme po celé Latinské Americe. Pro demokratický svět to představuje určité nebezpečí,“ dodal. 

Castillo ve volbách porazil svou rivalku Keiko Fujimoriovou. Ta je dcerou bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho, který je nyní ve vězení. Keiko mu slíbila amnestii. „Když jsem mluvil s obyčejnými lidmi, pro většinu z nich byla jako prezidentka naprosto nepřijatelná,“ řekl Sedláček.

Poražená kandidátka sice slibuje, že bude pokračovat v boji, protesty v zemi ale nyní nehrozí. Keiko nemá takové pravomoce, aby Castilla pomocí veřejného nátlaku k něčemu donutila, míní velvyslanec. „Prezident však může čekat nátlak ze strany elit, situaci rozhodně bude mít těžkou,“ dodal.

Zemi vládne šedá ekonomika

Peru je zemí s vysokou mírou šedé ekonomiky, její podíl z celkové ekonomiky země je až sedmdesát procent. „Lidé neplatí žádné daně, ale nemají ani žádné garance. Musí pracovat i během pandemie, jinak nemají co jíst,“ řekl Sedláček. Dvacet procent Peruánců nemá ani ledničku, musí tedy každý den na nákup, aby si koupili jídlo. 

„Ačkoliv tam byla přísná karanténa, lidé ji přestali dodržovat. V kritické době již nebyla síla restrikce vynutit. Lidé říkali, že raději zemřou na covid, než na hlad,“ komentoval velvyslanec.

Maoisté v Peru povraždili před volbami čtrnáct lidí, část těl spálili

Země nemá tak vyvinutou administrativu, aby byla schopná organizovat dotační programy. „Během pandemie docházel kyslík do přístrojů, Peruánci ho museli dovážet z Chile. Nemocnice neměly zdravotnický personál, doktory,“ uvedl velvyslanec. Země však v poslední době pokročila s očkováním, nyní je na úrovni čtyřiceti let věku.

Největší zájem je o Škodovky

Peru do Česka vyváží například vlnu. Největší českou komoditu v Ekvádoru jsou pak Škodovky. „Tamní prodejci mi říkali, že místní jsou zvyklí smlouvat o ceně aut, oni to ale nemají zapotřebí, protože stejně vždy prodají všechny kusy,“ uvedl velvyslanec.

V politice se Michal Sedláček pohybuje od roku 1990. Začínal jako poslanec v České národní radě. V roce 2010 zastával funkci poradce ministra zahraničních věcí. V letech 2011-2015 byl generálním konzulem ČR v Los Angeles. Od roku 2016 do roku 2019 zastával funkci na ministerstvu zahraničí na Odboru amerických států. 

Do roku 2015 se pohyboval i v mediálním světě. Od roku 1999 pracoval pro Lidové noviny. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue