Máme politické ambice, řekl v Rozstřelu kandidát na šéfa pražských muslimů

  • 1069
Islámský stát zničil islám, do té doby nás lidé vnímali jako mírumilovné náboženství, řekl v Rozstřelu Leonid Kušnarenko. Právník původem z Ukrajiny kandiduje na šéfa pražské muslimské obce. Chtěl by dosáhnout toho, aby v Česku získali muslimští duchovní právo oddávat či otevřít muslimské školy.

„Základ islámu je tolerance,“ odpověděl Kušnarenko na jeden z dotazů čtenářů. Podle něj je v Koránu uvedeno, že se muslimové mají k nevěřícím chovat slušně. Když nechtějí poslouchat slova z Koránu, má se muslim otočit zády a nedopouštět se žádného násilí.

Do té doby, než atentátníci hlásící se k islámu zaútočili v září 2001 na Spojené státy, lidé vnímali islám jako mírumilovné náboženství, tvrdí Kušnarenko. „Až do 11. září v roce 2001 se islám pokojně rozšiřoval, nikomu nevadily šátky. A teď tu musím sedět a vysvětlovat, že nesouhlasíme s násilím, protože lidé ztratili k muslimům důvěru,“ posteskl si Kušnarenko.

Změnit negativní pohled na islám je podle něj velkou výzvou. „Je to největší zkouška pro muslimskou ummu,“ řekl v Rozstřelu (umma je výraz pro islámskou komunitu, pozn. red.). Sám si neumí představit, že by někoho, kdo má jiný názor nebo víru, fyzicky napadl. Teroristická organizace islámský stát jsou pro něj největší zločinci, kteří musejí být potrestáni.

Za negativní obraz muslimů podle něj mohou také média a to, že se Češi s muslimy osobně nesetkávají. 

V Česku je podle pražské muslimské obce asi deset tisíc muslimů, z toho dva tisíce jsou aktivní věřící. Už několik let čeští muslimové usilují o status plnohodnotné náboženské organizace. Pak by mohli jejich duchovní například uzavírat sňatky nebo navštěvovat věřící vězně.

Šaría podle něj výslovně uvádí, že má každý muslim dodržovat zákony země, ve které žije. Že je šaría v rozporu se českými zákony, nijak nepociťuje. „Nepovažuji homosexuály za nemocné lidi a feministky mi nevadí. Nejsem duchovní, nejsem imám. Můj osobní názor a mé chování se občas liší od toho, co vyžaduje islám a od názoru mých bratrů. Jestli je to dobře, nebo špatně, to nevím,“ řekl Kušnarenko v Rozstřelu.

Muslimská politická strana

Česká muslimská komunita má také politické ambice. Kušnarenko by si přál aby vznikla politická strana, která by zájmy českých muslimů hájila a komunikovala s veřejností. Také by chtěl otevřít v Česku muslimské školy a školky.

V Rozstřelu se debatovalo také na téma rovnosti mužů a žen. Kušnarenko připustil, že islám je převážně patriarchální náboženství a muž má více odpovědnosti a závazků ohledně ženy, je hlavou rodiny. Žena však není méněcenná a manželky muslimů mají podle něj mnohem více práv, než mají ženy v některých jiných kulturách.

Otázkou, zda je legitimní, aby měl muž sexuální vztah s nezletilou dívkou, se prý nezabývá, protože pro členy pražské muslimské obce není důležitá. „V Česku je podobný vztah nelegální a tím je řečeno vše,“ dodal.

Způsob, jakým islám definuje vztah k ženám, podle Kušnarenka není v ničem chybný a je naopak dobře, že se náboženství dál nevyvíjí. Není třeba ho měnit, přehodnocení některých principů by islámu naopak uškodilo.

Celý Rozstřel s kandidátem na šéfa pražských muslimů:

Jsem odpůrcem násilí, říká Kušnarenko

Leonid Kušnarenko je pražský právník a aktivní muslim původem z ukrajinské Oděsy. Pozornosti médií upoutal jako právník bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha obviněného z podpory terorismu.

Ten na něj také před rokem bezplatně převedl ještě před zatčením svojí firmu. Kušnarenko tvrdí, že spolupráci s ním jako právník již ukončil a zdůraznil, že je zásadním odpůrcem násilí. „Přestal jsem Samera zastupovat, protože se jedná o citlivou záležitost. Ale Samera znám a mám ho rád. Je to charakterní člověk, dobrý muslim. Málokdo ví, že se stará o slepou manželku,“ uvedl favorit voleb k vyšetřování bývalého pražského imáma.

Ke svojí kandidatuře do vedení muslimské obceřekl Kušnarenko pro MF DNES: „Chodím do mešity, kancelář mám kousek odsud. Vidím, že muslimská komunita je zbytečně uzavřená, vznikají fámy a špatné nálady. To chci změnit.“ 

Volby do vedení muslimské obce se konají každé čtyři roky. Muslimové zvolí sedmičlenné vedení, které pak volí imáma. Voleb se účastní pouze velmi úzký okruh lidí. Přestože v Praze jsou stovky muslimů, volit mohou jen ti oficiálně zapsaní jako věřící. Vzhledem k protimuslimským náladám ve společnosti se však většina z nich nechce nikde registrovat.

K Islámu Kušnarenko konvertoval před deseti lety. V muslimské komunitě se o něm říká, že má dobré kontakty na ruském velvyslanectví a také často Rusy zastupuje. Dříve ještě na Ukrajině pracoval jako kriminalista a vyšetřoval těžké zločiny i vraždy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video