Klaus prezidentem? Možná čeká, že do toho půjdu já, řekl Jakl v Rozstřelu

  • 194
S většinou priorit strany Svoboda a přímá demokracie se Ladislav Jakl, někdejší poradce prezidenta Václava Klause, názorově rozchází. Přesto bude v senátních volbách kandidovat právě za hnutí Tomia Okamury. O své kandidatuře v Praze 2 a další budoucnosti hovořil v diskuzním pořadu Rozstřel.

V úvodu se Ladislav Jakl vyjádřil ke střetu s historikem a profesorem Igorem Lukešem v pořadu České televize, který uvedl, že jedinou Jaklovou kvalifikací je jeho koňský ohon. „Koňský ohon nenosím často. Nosil jsem ho jenom ve státních službách, když jsem měl sako a kravatu. V civilu vypadám pořád stejně a gumičku nepoužívám,“ uvedl Jakl. Na dotaz moderátora, šéfredaktora MF DNES Jaroslava Plesla, zda to nějak využije v předvolební kampani, odvětil: „Byla by škoda, kdyby ne.“

Jakl dostal nabídky z několika hnutí, nakonec si vybral podporu SPD. „Ten důvod je docela jednoduchý. Myslím, že v čase se hierarchie témat mění. Teď je to utahování šroubů bruselské centralizace. Jedním ze základních znaků toho je experiment s centrálně řízenou imigrací. SPD tyto věci hlásí nejvýrazněji a bez alibismu,“ vysvětlil Jakl.

Jakl je podle svých slov srozuměn s SPD v hlavních bodech programu - ve vztahu k masové imigraci a bruselské centralizaci. „V ostatních bodech rozdíl vidím,“ dodal.

„Obřích rozměrů migrace nabyla po rozhodnutí Evropské unie, že nebudou respektovány dublinské dohody a velká část schengenské dohody. Tato politika se musí změnit a nezmění se bez tlaku jednotlivých členských zemí,“ uvedl.

Politického lídra nemá v Česku podle něj pravice, ani levice. „Myslím, že lídra nemá vůbec nikdo. Můžeme si myslet o Klausech a Zemanech cokoliv, ale nikdo jim nemůže upřít, že to byly nejdůležitější persony v politice,“ myslí si bývalý poradce exprezidenta Václava Klause.

Dotaz, zda Václav Klas plánuje znovu kandidovat na prezidenta, ho nepřekvapil. „Já jsem podobnou otázku dostal mockrát. Nikdy jsem od něj žádné kroky v tomto smyslu nezaregistroval, ale do hlavy mu nevidím,“ odpověděl. Podle něj už si Klaus nechce pálit prsty a chápe, že mu vyhovuje komentovat dění pouze zvenčí. „Možná čeká, že do toho půjdu já,“ uzavřel Jakl.

Klaus úmysl svého dlouholetého blízkého spolupracovníka kandidovat za SPD podpořil. „Rozumím tomu, že pan Jakl soucítí se stranou, za kterou kandiduje, jednu zásadní věc. A sice neuvěřitelnou hrozbu, kterou představuje masová migrace do Evropy a tato strana, cokoli dalšího si o ní můžeme myslet, je u nás jediná, která má v tomto smyslu zcela jednoznačný názor,“ řekl exprezident.

Bývalý ředitel politického odboru kanceláře prezidenta bude kandidovat na Praze 2, jeho soupeři mimo jiné budou neúspěšný prezidentský kandidát Marek Hilšer (Nezávislý) nebo senátor za Piráty Libor Michálek.

Přehled všech kandidátů do Senátu najdete zde.

Celý záznam Rozstřelu s Ladislavem Jaklem:

23. srpna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video