Klaus ml. v Rozstřelu: Pravidla Facebooku nesmí být nad Ústavou

  • 1425
Poslanec z ODS Václav Klaus mladší dělí svým návrhem zakázat mazání příspěvků na sociálních sítích veřejnost na dva tábory. Řada lidí ve Sněmovně mu vyjádřila podporu, jiní návrh označují za paskvil. Mezi ně patří poslankyně za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Oba přišli do Rozstřelu hájit své rozdílné pohledy.

„Rozhodně se jedná o velké téma. Domnívám se, že dochází k největšímu ohrožení svobody slova po roce 1989,“ uvedl v Rozstřelu Klaus a zdůraznil důležitost tématu. 

Podle poslankyně Markéty Pekarové Adamové se Klaus mýlí. V Rozstřelu uvedla, že opatření má smysl - prostor sociální sítě by byl jinak zaplaven spamem a nikdo by se v něm neorientoval. „Pokud bychom se měli prodírat tisíci příspěvků, radši na Facebooku nebudeme,“ dodala. 

„Chci, aby sítě nemohly mazat to, co není v Česku trestné a v rozporu s dobrými mravy,“ poznamenal Klaus a zopakoval, že lidé mají právo vyjadřovat svůj názor. Poslankyně v reakci na Klausova slova upozornila na nebezpečí domnělé obrany svobody slova ve snaze udržet na sociálních sítích fake news a lži.

„Pokud jiné názory začneme označovat za dezinformace, jsme velmi blízko situaci před rokem 1989,“ argumentoval Klaus. Upozornil na fakt, že on sám prostřednictvím sociálních sítí komunikuje se svými voliči. Při zablokování příspěvků podle něj například hrozí, že si jeho podporovatelé nebudou moci dohledat, co jim chce poslanec sdělit.  

Celý Rozstřel s Markétou Pekarovou Adamovou a Václavem Klausem ml.:

Podle poslankyně Markéty Pekarové Adamové však Klaus s podmínkami, kterými se provozovatelé a správci Facebooku řídí, souhlasil při zakládání svého účtu. Dodala, že mít účet na sociální síti je navíc dobrovolné rozhodnutí. Zároveň uznala, že by jejich provozovatelé mohli být v tomto ohledu transparentnější. 

Klaus v debatě zmínil i údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb. Podotkl, že teoriím, které tvrdí, že Donald Trump volby vyhrál kvůli ruským hybridním útokům, nevěří. „Ruští trollové fungují v mnoha ohledech. Pokud na nás půjde nepřítel tanky, pan Klaus navrhuje, abychom mu umetli cestičku,“ oponovala Pekarová. 

Poslanci probírali také Klausův příspěvek o Chemnitzu, který mu sociální síť smazala. Zatímco poslanec z ODS tvrdil, že šlo o nevinný titulek, Pekarová Adamová uvedla, že byl příspěvek zablokován kvůli své nevhodnosti. Dodala, že procházet a mazat všechny nevhodné příspěvky není v lidských silách a práci vykonávají roboti nastavení podle algoritmů a klíčových slov. 

Na otázku, jestli novela projde nebo ne, Klaus odpověděl, že za návrhem stojí. 

„Pevně doufám v to, že takový paskvil neprojde. Bavme se na celoevropské úrovni o tom, aby byla nějaká transparentní pravidla,“ zakončila debatu poslankyně. 

Porušování svobody projevu

Skupina poslanců v čele s Václavem Klausem mladším (ODS) chce omezování svobody projevu na veřejných sociálních sítích přísně trestat. Za mazání příspěvků uživatelů by provozovatelům nebo správcům těchto internetových platforem hrozilo podle navrhované novely trestního zákoníku až tříleté vězení, zákaz činnosti nebo peněžitý trest.

Předlohu podepsaly tři desítky poslanců z ODS, ANO, SPD, ČSSD, KSČM, KDU-ČSL a STAN. V diskusním pořadu Rozstřel bude řeč mimo jiné o tom, jak návrh získal podporu napříč parlamentním spektrem.

Nový trestný čin nazvaný porušování svobody projevu by se vztahoval na sociální sítě s více než 100 tisíci uživateli. Trestné by podle návrhu bylo neoprávněné odstranění nebo jiné znepřístupnění příspěvku týkajícího se otázek veřejného zájmu, který by nebyl v rozporu s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami nebo s dobrými mravy. Zásah by zároveň musel být veden úmyslem ztížit nebo zmařit svobodnou veřejnou diskusi.

Poslankyně za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová návrh odmítá a nazývá ho paskvilem. Ve studiu popíše svá východiska, podobný názor jako ona má například řada právníků. Klausův zákon označují jako matoucí, tresty vězení považují za absurdní a nesmyslně drsné.

Oba hosté se pokusí v Rozstřelu odhadnout budoucnost novely. Proberou také, jestli se v případě tohoto mazání jedná o boj proti cenzuře, nebo ne, případně kdo rozhoduje o tom, jaký názor je extremistický a na sociální sítě nepatří.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video