Europoslankyně Kateřina Konečná a Josef Skála se oba ucházejí o post šéfa KSČM....

Europoslankyně Kateřina Konečná a Josef Skála se oba ucházejí o post šéfa KSČM. (21.4.2018) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Jak hodnotí sobotní sjezd KSČM? V pořadu Rozstřel odpoví Josef Skála

  • 20
Jak hodnotí sobotní sjezd KSČM, na kterém se mu nakonec jen o pár hlasů nepodařilo porazit stávajícího šéfa strany Vojtěcha Filipa? Souhlasí s tím, aby komunisté tolerovali vládu hnutí ANO a sociálních demokratů? Hostem diskuzního pořadu Rozstřel bude v pondělí od 12:30 dosavadní místopředseda strany Josef Skála.

Josef Skála je představitelem radikálního křídla strany. Komunistický převrat v roce 1948 podle něj ukončil předchozí kapitalistický režim nenásilně. „U nás však ti, kdo prohráli, podali demisi sami. Nabité hlavně u spánků neměli. Beneš podepsal vládu, sestavenou na půdorysu té původní. Komunističtí ministři byli v menšině i v ní,“ vysvětlil Skála v Rozstřelu, který se věnoval sedmdesátiletému výročí puče (více čtěte v článku Únor 1948 ukončil kapitalistický režim nenásilně, tvrdí ideolog KSČM).

Co se dělo na sjezdu KSČM

Hlavní ideolog KSČM získal druhý největší počet nominací na post předsedy, zaostal pouze za dlouholetým lídrem komunistů Vojtěchem Filipem. Ten ho také nakonec porazil. Dalšími kandidáty na předsedu byli poslanec Zdeněk Ondráček nebo europoslankyně Kateřina Konečná (o kandidátek na předsedu jsme psali zde).

K tomu, že by komunisté tolerovali vládu ANO a ČSSD, se stavil Skála kriticky. „Já si těžko dovedu představit, že bychom tolerovali vládu, která bude vysílat vojska do zahraničí, do nějakých válek bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN,“ uvedl Skála.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video