Zločinci se teď začnou udávat navzájem, říká k vraždě novináře Klíma

  • 95
Slovenskem otřásla vražda investigativního novináře Jána Kuciaka. Odměna milion eur, kterou Ficova vláda nabízí za informace vedoucí k dopadení vraha, by mohla vést k tomu, že se zločinci začnou udávat navzájem. V pořadu Rozstřel to řekl reportér Josef Klíma, který řadu let psal o korupci v české policii a politice.

Mladého novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenku Martinu někdo zastřelil minulý týden. Těla našla policie v neděli večer v jejich domě ve Veľkej Mači. O den později policejní prezident Tibor Gašpar na tiskové konferenci potvrdil, že to byla úkladná vražda, která zřejmě souvisela s Kuciakovou prací. 

Kuciak se dlouhodobě věnoval investigativní žurnalistice, čímž si v politických i obchodních kruzích nadělal nepřátele. Čelil mnoha výhrůžkám, ale o život se nikdy nebál.

„U nás se nikdy nic tak hraničního nestalo, vždycky to bylo ve stadiu roztržek. Neumím si představit, co by se stalo, kdyby někoho z nás takhle popravili,“ reagoval Klíma na riziko podobné situace v českém prostředí. „Naši lumpové postupně pochopili, že ať zveřejníme cokoliv, tak se jim nic nestane. Tak proč by vyhazovali peníze na to, že si budou platit nějakého bijce, aby nám ublížil,“ dodal novinář, který rozkryl korupční vazby mezi policií a mafií zvanou Berdychův gang.

V Česku podle Klímy k zastrašování dochází spíš oklikou. „Tím, že si koupíme noviny a různým způsobem novináři znepříjemníme život ekonomicky. Když jde ale do tuhého, musíte počítat s tím, že vám někdo bude vyhrožovat,“ uvedl Klíma.

Jsou však podle něj země, kde je násilí na novinářích velmi časté, například Bulharsko či Rusko. „I v Itálii, především pak Kalábrii, je to zvykem,“ řekl v pořadu Rozstřel.

Smrt slovenského novináře podle něj právě takovému scénáři napovídá. „Myslím si, že je to spíš znamení výstrahy, než zabránit tomu novináři v činnosti,“ vysvětlil. Odměna milion eur, kterou Ficova vláda nabízí za informace vedoucí k dopadení vraha, by podle Klímy mohla vést k tomu, že se zločinci začnou udávat navzájem. „Opravdu je tu zájem dopadnout pachatele,“ domnívá se.

Doplnil, že jemu už tak často výhrůžky nechodí. „Přímo smrtí mi nevyhrožovali, ale před mobilními telefony chodily třeba koresponďáky. Ale jelikož jsme měli rozpracovaných několik kauz, tak jsme s tím stejně nic nedělali. Pak se objevily informace z podsvětí, že po nás někdo jde. To byl případ, kdy jsem měl jedinkrát v životě podnikovou ochranku,“ popsal Klíma.

Josef Klíma je český investigativní novinář, televizní reportér a publicista. Spoluzakládal televizní investigativní pořady Na vlastní oči, Soukromá dramata nebo Očima Josefa Klímy. Natočil více než 400 televizních reportáží. Podílel se také na tvorbě scénářů k několika seriálům, například Expozituře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video