Budoucností ČSSD by mohl být Zaorálek, naznačil končící Tejc v Rozstřelu

  • 94
Dlouholetý poslanec ČSSD Jeroným Tejc na konci března oznámil odchod z vysoké politiky. Jako důvod označil výsledky volebního sjezdu ČSSD a to, že by nemohl „prosazovat své názory“. V pořadu Rozstřel uvedl, že by na pozici prvního místopředsedy a perspektivního předsedy podpořil Lubomíra Zaorálka, kdyby býval kandidoval.

Jeroným Tejc v úvodu Rozstřelu zrekapituloval, proč už nebude usilovat o poslanecký mandát. Zopakoval, že když nemůže kvůli výsledkům sjezdu strany prosazovat své názory a měnit směřování ČSSD, považuje za poctivější a správnější vysokou politiku opustit a už se neucházet o důvěru voličů ve sněmovních volbách (původní zdůvodnění čtěte zde).

Myšlenku, že by ČSSD vystřídala krátce před volbami předsedu Bohuslava Sobotku v naději na posílení obdobné roku 2005, kdy preference strany zvedlo nahrazení Stanislava Grosse Jiřím Paroubkem, příliš neocenil.

„U předsedy strany jsem tomu (udržení Bohuslava Sobotky ve funkci, pozn. red.) rozuměl. Měnit předsedu a zároveň premiéra půl roku před volbami je rizikový manévr,“ řekl ke sjezdu Tejc, který zároveň zalitoval, že strana nenabídla programovou změnu. „Varoval jsem před tím, že nejde ani tak o to, co lidem říkáme, ale jestli tomu věří,“ řekl.

Poslední reálná možnost na vystřídání předsedy podle něj byla po říjnových krajských volbách, případná výměna letos v březnu už byla možná jen teoreticky a výměna pozdější by podle něj už straně nepomohla.

Otázka politické budoucnosti Bohuslava Sobotky je v ČSSD tématem proto, že strana s ambicí vést zemi dlouhodobě v preferencích zaostává za koaličním partnerem, hnutím ANO. To také sociální demokracii porazilo v krajských volbách.

Tejc v Rozstřelu nebyl příliš optimistický ani kolem svého případného návratu do politiky. „Může se stát, že ta poptávka bude,“ připustil, „ale kdybych si to myslel a plánoval comeback, tak mlčím, počkám, jak dopadnou volby, zůstanu ve Sněmovně a pak zvednu prapor. Na něco takového se nechystám,“ řekl s tím, že neplánuje ani návrat, při němž by se stal předsedou bez poslaneckého mandátu. To je podle něj pro šéfa parlamentní strany velký handicap.

Pokud by Sobotka v budoucnu odstoupil, vedení strany se podle Tejce ujme z titulu funkce prvního místopředsedy Milan Chovanec. Ačkoliv Tejc sám měl jiného favorita: „Řekl jsem mezi čtyřma očima Lubošovi Zaorálkovi, že kdyby kandidoval on na prvního místopředsedu, nepůjdu proti němu a podpořím ho. On se ale rozhodl, že kandidovat nebude,“ zmínil Tejc.

Odchod ze skleníku

Po odchodu z vysoké politiky plánuje Tejc návrat k profesi, kterou vystudoval. „Mám advokátní zkoušku, mohu po případném výběrovém řízení nastoupit jako soudce, státní zástupce, můžu vykonávat řadu právnických povolání. Ve chvíli, kdy jsem tento krok činil, jsem ale neměl podepsanou žádnou smlouvu, ani předběžnou dohodu,“ řekl Tejc s tím, že má dvě až tři nabídky směřující spíš do soukromého sektoru.

„Po třech volebních obdobích je zdravé a správné opustit poslanecký skleník a normálně žít,“ uvedl před několika dny šéf ústavně-právního výboru Sněmovny a bývalý šéf poslaneckého klubu ČSSD.

Devětatřicetiletý rodák z Brna je členem ČSSD od roku 1997. Ve Sněmovně působí od roku 2006. Po sněmovních volbách v říjnu 2013 patřil k aktérům lánské schůzky, kteří s prezidentem Milošem Zemanem řešili, jak vítězného Sobotku sesadit z čela strany.

Celý záznam pořadu Rozstřel s Jeronýmem Tejcem:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video