Ve stavebním zákoně je chaos, řekl v Rozstřelu šéf komory architektů

  • 7
Hostem pondělního Rozstřelu byl Ivan Plicka, předseda České komory architektů. V pořadu mluvil o přípravě nového stavebního zákona, o kontroverzní budově SEFO v Olomouci, na kterou má být vypsána nová soutěž, ale i o stavu české architektury obecně. Ta je podle něj v dobré kondici.

„Nemáme radost z toho časového tlaku přípravy stavebního zákona. Ten by měl být respektovaný širokou veřejností, protože ovlivňuje životy nás všech,“ uvedl Plicka v Rozstřelu v souvislosti s přípravou nového stavebního zákona. Dodal, že je nezbytné, aby byl celý proces přehlednější a odstranil se chaos, který v současné době kolem zákona panuje. 

Česká komora architektů prý dala své připomínky k tvorbě stavebního zákona. „Bohužel, nejsme tím typem připomínkového místa, které by se nutně muselo brát v potaz,“ dodal Plicka. Ne všechny jejich návrhy tedy budou v zákoně použity.

Dalším tématem byla otázka architektonických soutěží. Nejprve se Ivan Plicka vyjadřoval k soutěžím obecně. Upozornil, že Česká architektonická komora soutěže nepořádá, ale pouze kontroluje jejich férovost, rovnost a spravedlivé finanční ohodnocení účastníků.

V rozhovoru se šéf komory architektů však vyjadřoval i ke konkrétní architektonické soutěži na stavbu Středoevropského fóra v Olomouci (SEFO). Ta nakonec nebude vypsána v původně plánovaném termínu na začátku dubna. Ivan Plicka dodal, že nová soutěž musí být nutně pořádána korektním způsobem a autoři vítězných návrhů musí být řádně odměněni.

Plicka vyjádřil i stanovisko České komory architektů k možné neúčasti autora původního návrhu SEFO. „Česká komora architektů nemůže nikomu účast zakázat. Všichni mají mít rovné podmínky včetně Jana Šépky,“ uvedl k celé kauze. Dodal ale, že by se mohli objevovat hlasy, že architekt Šépka byl zvýhodněn, protože se projektu věnuje už přes deset let.

Našim architektům se daří i ve světě

Na dotaz, zda se v pořádku, že se téma české architektury začne diskutovat pouze v souvislosti s nějakou kontroverzí, Plicka uvedl, že za to můžou média. „Je to známka toho, že media nezajímají dobré zprávy. Vše kontroverzní je pro ně skvělá zpráva,“ uvedl. Dodal také, že podle něj architektura musí vyvolávat emoce.

Závěrečným tématem Rozstřelu byl stav české architektury obecně. Podle Plicky je na tom česká architektura dobře a některým našim architektům se daří i ve světě. Je optimistický i ohledně českého vítězství v Pritzkerově ceně, nejprestižnějšímu architektonickému ocenění. 

„Jsme malá scéna a je složitější si nás všimnout. Nemůžeme ale říkat, že se to nikdy nestane,“ uvedl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue