Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronaviru se v Čechách bát nemusíme. Je ale třeba mít respekt, říká hygienička

  16:14aktualizováno  29. ledna 11:30
Nový typ koronaviru už dorazil i do Evropy, v Česku zatím nikdo neonemocněl. Na nebezpečí, jež mohou nastat v důsledku nákazy, upozornila ve středečním Rozstřelu hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová. „V Čechách se viru bát nemusíme, ale je potřeba mít k rizikům nákazy zdravý respekt," říká.

První případ nákazy novým typem koronaviru, který se šíří z Číny, v úterý potvrdilo Německo. Případ se objevil v okrese Starnberg u Mnichova. Pacient je podle bavorského ministerstva zdravotnictví v dobrém stavu a byl izolován.

Podezření na infekci koronavirem se objevila i v dalších zemích sousedících s Českou republikou – na Slovensku a v Rakousku, ale nepotvrdila se. Host středečního Rozstřelu Eva Gottvaldová míní, že u nás není důvod k obavám.

„V Čechách se bát určitě nemusíme. Je však potřeba mít zdravý respekt. Je tu celá řada aspektů, které o koronaviru ještě nevíme. Riziko rozšíření viru do světa je velké. Nakaženého člověka v Německu lékaři nyní zpovídají a zjišťují informace. U nás něco podobného v případě nákazy dělají krajské hygienické stanice. To je hlavní opatření a platí pro jakoukoliv nemoc. Je to drobná detektivní práce, kdy se nakažený člověk musí vyzpovídat a stát musí přijmout náležitá opatření,“ říká Gottvaldová.

„Momentálně neznáme zdroj viru, nevíme jaká je míra jeho přenosu. Nevíme ani, nakolik závažné to onemocnění je.  Proto zatím nemůžeme přijmout nějaká zásadnější opatření. Je tu příliš mnoho neznámých. Můžeme použít jen procesy, které známe – konkrétně ty, které jsou připraveny vždy na tu horší variantu. Ale zabránit šíření onemocnění zcela nejde,“ tvrdí hygienička.

Onemocnění pochází ze zvířat

„Je možné, že v Číně dochází k určitému zadržování informací. Jenže to jsou jenom spekulace. Onemocnění je virové, jeho zdroj pochází z živočišné říše. V Číně mají lidé užší kohabitaci se zvířaty. To je pro přenos viru lepší prostředí. Důležité je znát konkrétní zdroj, aby se nemoc mohla zkoumat, my jej však neznáme,“ říká Gottvaldová.  

Evropané se epidemie koronaviru bát nemusí, tvrdí francouzští lékaři

Zdůraznila, že virových infekcí je při hledání původce důležité podrobit zkoumání, za jakých hygienických podmínek probíhá soužití lidí se zvířaty. „Spekuluje se, že koronavirus pochází z netopýrů – kaloňů.“

 Díky tomu, že Čína okamžitě poskytla vědcům genetickou informaci původce onemocnění, je podle Gottvaldové možné vakcínu vyrobit poměrně rychle. „Ale je to opravdu nová věc. Uběhla zatím krátká doba na to, aby vědci mohli zjistit něco více. Informovanost Číny byla tedy vzhledem k současné situaci adekvátní,“ dodává.

Gottvaldová připouští, že hygienické podmínky a kulturní zvyky jsou v Číně trochu jiné. „I u nás si ale mnoho lidí nemyje ruce, například po použití toalety. Stejně tak si mnoho lidí při kýchání sice dává ruku před ústa, ale potom se v metru chytne tyče,“ tvrdí Gottvaldová. „Je třeba si uvědomit, že v Čechách jsme na prahu chřipkové epidemie a obecně bychom měli dodržovat ‚pravidla slušného chování‘ – mytí rukou a podobně. Nejsme naštěstí v situaci Číny, takže panika opravdu není na místě,“ říká hygienička.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou starší lidé

„Onemocnět může každý. Mezi úmrtími je ale mnoho lidí vyššího věku, kteří mají nějaké onemocnění, například kardiovaskulárního typu. Je to jako s chřipkou. Když dochází k úmrtí, velmi často má člověk také kardiovaskulární onemocnění, obezitu, onemocnění plic a podobně. Zatím se zdá, že to tak může být i v případě koronaviru,“ podotýká Gottvaldová. 

Koronavirus ve 12 bodech. Jak se nenakazit, léčit a kde najít pomoc

Situace se podle ní velmi rychle mění. Teď se omezují letecké linky, Čína zakázala vydávání turistických víz. „Diskutuje se o tom, jak ještě více omezit leteckou dopravu. Onemocnění má poměrně velkou inkubační dobu, může to být od jednoho do 14 dnů. Identifikace pasažérů vám tak vždy nemusí pomoct, nemoc může propuknout za delší dobu. Je důležité, aby lidé, kteří se necítí dobře a byli v lokalitě, kde se onemocnění vyskytuje, na to lékaře upozornili,“ říká hygienička. 

„Chřipková epidemie má určitý dynamický průběh. Zatím je v Čechách potvrzena ve třech krajích. Šíří se ve skupinách, takže záleží také na tom, kdy jsou třeba prázdniny, a naopak kdy jsou děti ve škole. Zatím na chřipku u nás zemřelo 12 lidí. Určitě doporučuji očkování, zejména u rizikových skupin nad 65 let věku. Tam lze očkování uhradit i ze zdravotního pojištění,“ uzavírá Gottvaldová.

Případů nákazy rapidně přibývá

Lékaři v Česku evidovali v pondělí několik podezření nákazy koronavirem, zatím se však žádný nepotvrdil. Nový koronavirus, který se šíří z čínského města Wu-chan, v Číně zemřelo už 132 lidí a téměř 6000 lidí je jím v zemi nakaženo. Několik desítek případů je potvrzeno i mimo Čínu, jinde však oběti hlášeny nejsou.

Česká diplomacie doporučuje, aby do oblasti lidé necestovali. Letiště Praha v Ruzyni na Twitteru vyzvalo aerolinky ke spolupráci v edukaci cestujících. Ti by měli být už na palubě letadla informováni, aby při podezření na onemocnění koronavirem neopouštěli letiště a okamžitě zde vyhledali lékaře. Opatření aerolinky postupně zavádí.

Češi z Wu-chanu by přisedli k Francouzům a už s nimi zůstali, míní Babiš

V čínském Wu-chanu pobývají i čtyři. Ministr zahraničí Tomáš Petříček v úterý oznámil, že dva české studenty z Wu-chanu v polovině týdne evakuuje Francie. Dva týdny pak zůstanou v karanténě, než se vrátí do Česka. Evakuace proběhne pravděpodobně ve čtvrtek.

Eva Gottvaldová je česká výživová odbornice. Od roku 2016 působí jako hlavní hygienička České republiky a náměstkyně ministra zdravotnictví. Vystudovala obor výživa člověka na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Gruzínci nedovolí proruské vládě zůstat u moci, míní prezidentka po protestech

18. dubna 2024  20:52

Gruzínci nikdy nesnesou vládu, která je zjevně proruská, protože se staví proti základní...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...