Úterý 26. října 2021, svátek má Erik
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 26. října 2021 Erik

GDPR zabrání říkat diagnózu v čekárně u lékaře, uvedl expert v Rozstřelu

  19:45aktualizováno  24. května 13:14
GDPR vstupuje v platnost už v pátek. Podle experta z Úřadu pro ochranu osobních údajů Víta Zvánovce vznikla v České republice ohledně nařízení panika hlavně kvůli pokutám. „GDPR cílí na velké nadnárodní podnikatele typu Facebook," řekl v diskuzním pořadu Rozstřel. Bát se nového nařízení nemusí ani školy či lékaři, doposud u nás podle něj platila dostatečné legislativa.

Co vlastně GDPR znamená? „Je to obecné nařízení o ochraně osobních údajů. Ta obecnost vlastně spočívá v tom, že to je základní instrument ochrany osobních údajů a pak jsou ještě segmenty, které jsou regulovány speciálními regulacemi,“ uvedl na začátek expert na ochranu osobních údajů Vít Zvánovec.

V České republice podle Zvánovce platila do této doby dostatečná legislativa. „Česká republika jako člen Evropské unie měla povinnost implementovat do svého právního řádu směrnici o ochraně osobních údajů, a to se stalo zákonem o ochraně osobních údajů. Byli jsme plně v souladu požadavky Evropské unie na to, jak máme chránit osobní údaje,“ řekl. Podle něj je nově zaváděné GDPR výsledkem postupného vývoje. 

Fotogalerie

V soukromém sektoru tak přichází s GDPR novinky, které zde doposud nebyly. „Některé povinnosti dokonce zaniknou,“ uvedl Zvánovec. Podle něj novinek, které GDPR přináší, nebude pro soukromý sektor až tolik. „Pokud někdo dodržoval zákon o ochraně osobních údajů, neměl by mít nějaké povinnosti navíc s výjimkou některých drobností,“ upřesnil.

Novinkou je ovšem například post „pověřence“, který bude monitorovat soulad zpracování osobních údajů s povinnostmi vyplývajícími z nařízení, provádění interních auditů, školení pracovníků a celkové řízení agendy interní ochrany dat. „V soukromém sektoru by to problém být neměl,“ uvedl Zvánovec. „Většinou v těchto společnostech už existuje člověk, který má na starost ochranu osobních údajů,“ dodal.

Problém by ovšem mohl nastat ve veřejném sektoru. „Ve veřejném sektoru budou muset mít prakticky všechny instituce pověřence, což je novinka. Je to povinnost, která je tíživá pro veřejný sektor, na druhou stranu ten pověřenec může být sdílen obcemi. Pokud těch malých obcí bude hodně, může jich třeba padesát sdílet jednoho pověřence,“ dodal vedoucí legislativního oddělení Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Panika kvůli pokutám

Udělené pokuty v rámci nového nařízení ohledně ochrany osobních údajů se totiž mohou vyšplhat až do výše 500 milionů korun. „V Česku vznikla ohledně pokut trochu panika,“ uvedl Zvánovec s tím, že takto vysoké částky by se spíše týkaly velkých společností. „GDPR necílí jen na drobné podnikatele, ale cílí na velké nadnárodní podnikatele typu Facebook nebo Google,“ dodal. 

Podle Zvánovce není cílem GDPR znepříjemňovat lidem každodenní život. „Cílem evropské regulace je nastavit pravidla, aby ti největší správci se chovali rozumně,“ uvedl.

U fotografií záleží na jejich účelu

Velký poplach okolo evropského nařízení vznikl také i v souvislosti se školami a zveřejňováním fotografií. Podle Zvánovce s debatou o GDPR vzniklo v České republice zmatení, co se týká a co už se netýká zpracování osobních údajů. 

„My říkáme, že takzvané reportážní fotografie, například fotografie ilustrující činnost školy, nejsou zpracováním osobních údajů, protože tam děti nejsou identifikovatelné nebo jen obtížně, tudíž není důvod vyžadovat zpracování osobních údajů,“ vysvětlil v Rozstřelu s tím, že pokud jde o reportážní fotografie, nelze hovořit o zpracování osobních údajů.

Problém by ovšem mohl nastat, pokud by děti na fotografiích byly označeny. Roli zde hraje to, zda dotyčný, případně dítě, bude souhlasit s tím, aby byl na fotografii označen. To je podle experta otázkou zejména u dětí na prvním stupni, kteří nemusí být natolik vyspělé, aby o něčem takovém mohli rozhodovat. Naopak u studentů střední školy to bude v pořádku. „Už mají dostatečnou rozumovou vyspělost, aby si byli vědomi, co to znamená, když budou označeny na nějaké fotografii,“ doplnil.

V případě zveřejnění fotografie například žáků třetí třídy bude sankcionován správce fotografie, tedy ten, kdo ji uveřejnil. „Jde o to, že ochrana soukromí spočívá na tom, že každý má právo rozhodovat o sobě sám,“ vysvětlil.

Další mýtus, který se kolem GDPR a škol objevil, byl zákaz zkoušení před třídou. „To už je úplný nesmysl. Jde o to, že veřejné zkoušení je standardní součástí vyučovacího procesu. U nás se už stovky let zkouší před tabulí a všichni jsou s tím srozumění. Je to součást výuky,“ uvedl Zvánovec.

Zákaz volání pacienta v čekárně celým jménem je nesmysl

Speciální oblast ve zpracování osobních údajů se týká zdravotnictví. Dalším mýtem, který se s GDPR objevil, byla informace o tom, že sestřička nebude moci vyvolávat pacienta jménem. Naopak by se do budoucna mělo zabránit tomu, aby sestřička sdělovala před ostatními pacienty v čekárně něčí diagnózu, což se v současné době stává.

Podle Zvánovce také neplatí, že by museli lékaři v budoucnu nějak speciálně šifrovat zdravotní záznamy pacientů. „Osobní údaje patří pacientovi. Pokud si pacient dohodne způsob komunikace s lékařem, například nezašifrovaný e-mail, tak není nic proti ničemu, když mu lékař pošle výsledky normálním e-mailem,“ řekl s tím, že v tomto případě ústní dohoda mezi pacientem a lékařem stačí.

GDPR, tedy Obecné nařízení o ochraně osobních údajů, se v posledních dnech stalo velmi diskutovaným tématem. V souvislosti se zavedením nových předpisů se objevilo mnoho nepřesných informací, co všechno se po 25. květnu pro podnikatele i úřady změní.

Pro běžného občana nebude zavedení GDPR znamenat žádné zásadní změny, naopak zpřesní jeho současná práva a některá nová zavede. Novinkou bude například právo na přenositelnost údajů, které ale v praxi nebude pravděpodobně hrát významnou roli. Velké změny naopak zaznamenají firmy a orgány veřejné správy, které musí zlepšit zabezpečení osobních údajů i vést k tomu evidenci. Budou také muset oznamovat bezpečnostní incidenty Úřadu pro ochranu osobních údajů a lidem, jejichž data unikla

Autor:

Koronavirus

Nemůže-li prezident republiky ze závažných důvodů vykonávat svůj úřad, určuje článek 66, jakým způsobem se o jeho pravomoci podělí další ústavní činitelé.

  • Nejčtenější

Herec Alec Baldwin při natáčení zastřelil kameramanku a postřelil režiséra

Americký herec Alec Baldwin při natáčení westernu s titulem Rust v Novém Mexiku zastřelil hlavní kameramanku a...

Mynář zveřejnil video. Zeman podepsal svolání Sněmovny bez data

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář ve čtvrtek zveřejnil videozáznam s prezidentem Milošem Zemanem, jak v...

Zeman není schopen vykonávat funkci, Senát začne řešit odebrání pravomocí

Senát zahájí proceduru odebrání pravomocí prezidentovi Miloši Zemanovi, který není schopen vykonávat žádné pracovní...

Muž v USA znásilňoval ženu v metru, cestující jen přihlíželi a natáčeli

Obyvatele americké Filadelfie šokoval případ znásilnění v metru. Přihlíželo mu několik cestujících, ale nikdo z nich...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

VIDEO: Letušky se svlékly na protest proti bankrotu aerolinek Alitalia

Desítky bývalých letušek ze zaniklých italských aerolinek Alitalia se v centru Říma svlékly na protest proti snižování...

Otužování podle Wima Hofa je nebezpečné. Hrozí zástava, říká kardiolog Táborský

Premium Otužování je nejlepší prevence proti těžkému průběhu nemoci covid-19. Lidé mají větší šanci, že neskončí v nemocnici,...

Dětem, kterým pomáháte moc, mozek nepracuje správně, říká speciální pedagožka

Premium „Kdybychom k dětem v batolecím a předškolním věku přistupovali v některých oblastech víc ,postaru‘, měli bychom méně...

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

  • Další z rubriky

Kvůli Zemanovi se sejde nové konzilium. Budou v něm specialisté i psychiatr

O zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana se poradí nově vzniklé lékařské konzilium. Jeho sestavení inicioval ředitel...

Paralyzovali vyšetřování. K soudu míří celník, detektiv i důstojník GIBS

Premium Jeden z nejrozsáhlejších případů vynášení policejních informací míří po čtyřech letech vyšetřování k soudu. Vrchní...

Chceme ukázat, že udáváme tón modernímu vaření, říká šéf akce Nejlepší kuchař

Zástěry zavázat, čepice nasadit, vařečky do ruky a k plotnám! Dvoudenní finále soutěže Nejlepší kuchař roku 2021 právě...

Opozice centrálního obvodu Ostravy žádala rezignaci starostky. Musí počkat

Ačkoli se zastupitelé obvodu Moravská Ostrava a Přívoz v pondělí sešli na mimořádném jednání v dostatečném počtu, o...

Děti zabalené do merina. Redakce testovala oblečení Crawler
Děti zabalené do merina. Redakce testovala oblečení Crawler

Redakce se pustila do testování oblečení od značky Crawler, která vše šije ručně a z merino vlny. Zajímají vás názory našich maminek?

Čekají nás daleko horší problémy, než jaké způsobil covid, varuje OECD

Pandemie koronaviru sice zastavila výrobu, vysála státní kasy a způsobila krachy mnohých podniků, to ale není nic proti...

Pavel Liška se omluvil za reklamy pro dodavatele elektřiny a plynu

Pavel Liška měl potřebu se vyjádřit ke svému dlouholetému účinkování v reklamách pro dodavatele plynu a elektřiny...

Čína má Evropu v hrsti, za pár týdnů dojde hořčík. Auto bez něj nevyrobíte

Premium Vše nasvědčuje, že současná čipová krize v automobilovém průmyslu je jen zahřívacím kolem před tím, co se na Evropu...

Kostková má covid, do sobotní StarDance nezasáhne. Televize řeší, co dál

Třetí soutěžní večer oblíbené show StarDance je v ohrožení. Moderátorka Tereza Kostková byla pozitivně testována na...

Jestli bude inflace stoupat dál, lidé ztratí polovinu úspor, varuje ekonom

Současná míra inflace bude trvat ještě několik let, důvodem jsou zejména vysoké objemy pumpování peněz do ekonomiky,...