Turecko je důležitý partner, ale dnes do EU nepatří, řekla Charanzová

  • 177
Hnutí ANO vstupuje do evropských voleb v čele s europoslankyní Ditou Charanzovou a heslem „Česko ochráníme. Tvrdě a nekompromisně.“ Lídryně strany v Rozstřelu, promluvila o kampani, šancích na úspěch a o budoucnosti ANO v Evropském parlamentu.

Na úvod Dita Charanzová řekla pár slov k volebnímu programu. „Především chceme silné Česko, v silné Evropě. Budeme hájit České zájmy v Bruselu.“

Podle Charanzové je program o akceschopné Evropě. „Chceme takovou Evropskou unii, která se vrátí k původnímu poslání,“ prohlásila. Dále podotkla, že v jejich volebním programu je boj za přímý vliv na řízení EU. Uvedla, že je důležité, aby si Evropská unie ujasnila priority a řešila některé otázky rychlejším tempem.

Podle poslankyně jsou zájmy českých europoslanců nejednotné. „Moc společných témat nenajdeme. Většina se shodne na tom, že chceme být součástí EU, ale pak už se v zájmech rozcházíme,“ okomentovala situaci v Bruselu.

V pořadu podotkla, že je důležité, aby platily pro všechny v EU stejné podmínky. „Západní Evropa nevnímá dvojí kvalitu potravin, která je momentálně v České republice velké téma, jako úplně velký problém. V EU jsme v tomto smyslu stále země druhé kategorie. Ale jinak si myslím, že máme potenciál, to je i náš program,“ řekla lídryně strany Charanzová.

Posláním Evropské unie je podle poslankyně bezpečnost a ekonomicky prosperující kontinent. Za důležité považuje, aby se lépe rozdělovala témata, která si dokážou vyřešit členské státy, a témata, která je nutné řešit na evropské úrovni. „Chceme v Bruselu řešit jen to důležité,“ dodala.

Evropská unie má podle jejích slov jasně daná pravidla hry o nových členech a Srbsko a Černá Hora by se mohly stát v budoucnu členskými státy. „Co se týká Turecka, tam je to jiné. Turecko je tomu na míle vzdálené, nicméně pro nás je to důležitý ekonomický partner,“ řekla v Rozstřelu.

Česko ochráníme. Tvrdě a nekompromisně, slibuje voličům Babišovo ANO

Dita Charanzová se do čela evropské kandidátky ANO dostala poté, co se s Babišovým hnutím rozešli europoslanci Pavel Telička a Petr Ježek, kteří půjdou do voleb s novou vlastní stranou Hlas. „Velmi si toho vážím, beru to s pokorou a jako ocenění své dosavadní práce v Evropském parlamentu,“ řekla v únoru Charanzová.

Dita Charanzová je česká diplomatka a manažerka věnující se problematice Evropské unie. Od července 2014 je poslankyní v Evropském parlamentu. Intenzivně se věnuje vyjednávání nových obchodních příležitostí pro české i evropské firmy, nejen v rámci rozšíření spolupráce s USA, ale například i v zemích Latinské Ameriky.

Za svoje aktivity v oblasti zahraniční politiky dostala jako první Češka Cenu poslanců Evropského parlamentu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video