Smoljak chce bránit nezávislost médií. Televize je opatrná, ale férová, řekl

  • 129
Čím jsou česká veřejnoprávní média ohrožena na svobodě? Na tuto otázku odpověděl ve čtvrtečním Rozstřelu David Smoljak, který obhajuje post senátora za STAN, TOP 09 a Piráty. Smoljak chce v Senátu navrhnout zákon, který by posílil nezávislost veřejnoprávních médií.

David Smoljak je senátorem necelý rok a půl, křeslo vyhrál v doplňkových volbách na jaře loňského roku. Radním pražské městské části Vinoř je od roku 2018. 

Podle Smoljaka jsou nezávislá média skutečně v ohrožení. „Ano, ono se to táhne od druhé půlky devadesátých let. Od té doby se to vine. Někdy se napětí zvýší, někdy utichne,“ popsal tlak mezi médii a politiky, který doprovází nezávislost televize. 

„Jde o to, aby média byla odstíněna od politické moci,“ zdůraznil Smoljak, který si myslí, že klíčem je, aby zákonodárci vybrali skupiny a organizace, které se na chodu nezávislých médií budou podílet. „Jde o to, aby vítěz voleb neovládl vše,“ dodal. 

Česká televize je podle něj stále poměrně nezávislá. „Myslím si, že Český rozhlas a televize jsou stále férovými hráči. Sice trochu opatrní. Ale důležité je, abychom o tuhle výhodu nepřišli, abychom nešli v šlépějích Polska či Maďarska,“ vysvětlil Smoljak.

Jedno z témat, které akcentuje Smoljak ve své volební kampani je proto právě „svoboda veřejnoprávních médií.“ Jako senátor se doposud také věnoval například dostupnému bydlení či návrhu stavebního zákona. 

V roce 2014 založil spolu s Hanou Marvanovou a dalšími platformu Svobodu médiím!, která má za cíl udržení nezávislosti médií veřejné služby.

„V příštích letech se bude rozhodovat o budoucnosti státu. Jestli bude veden jako firma, nebo bude normální demokratický stát,“ vyjádřil se Smoljak k budoucím volbám. 

O Senát se na Praze 9 utká se svým bratrem Filipem Smoljakem, který kandiduje za hnutí Zdraví Sport Prosperita a v poslední době o něm bylo slyšet zejména v souvislosti se spory o dílo Divadla Járy Cimrmana. 

Jejich otcem byl známý český scenárista a režisér Ladislav Smoljak. „Bratr chce měnit to, jak divadlo padesát let fungovalo,“ popsal rozpor s bratrem Filipem Smoljak. 

David Smoljak vystudoval po gymnáziu pražskou FAMU, obor scenáristika a dramaturgie. Prošel redakcemi několika televizí a tištěných médií jako dramaturg, scenárista, redaktor a politický komentátor.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video