Týrání dětí je každý povinen nahlásit, je to klíčové, říkají expertky

  17:00aktualizováno  22. března 13:05
Českem nedávno otřásla vražda tříleté dívky, o jejímž týrání okolí zřejmě vědělo, přesto však nikdo ze sousedů své podezření neohlásil policii. Přitom to ale udělat musí. Podle kriminalistky Jindřišky Cestrové a prezidentky Bílého kruhu bezpečí Petry Vitoušové je pro prevenci a zlepšení situace klíčová osvěta a zdravá společnost.

Poté, co policie na začátku března vraždu odhalila a mezi podezřelé zařadila partnera dívčiny matky, se ukázalo, že sousedé o týrání dítěte podle všeho věděli. Protože nikdo z nich své podezření neohlásil, případ se zařadil mezi další smutné scénáře, kdy se policie o násilí nedozvěděla včas. 

Prezidentka Bílého kruhu bezpečí Petra Vitoušová nechápe, že lidé neměli odvahu zavolat na policii a případy nahlásit. „Srdce každého člověka soucítící s jinou bytostí musí být velmi okoralé, pokud odvrátím zrak a neučiním nic pro záchranu takhle malého tvorečka,“ říká.

Kriminalistka věnující se zejména problematice mládeže Jindřiška Cestrová dodává, že pokud jsme svědky týrání dětí, ač se třeba cítíme ohroženi, máme povinnost toto hlásit. Jinak případnému mlčícímu hrozí sankce.

„V souvislosti s dětmi nehovoříme o domácím násilí, protože domácí násilí je partnerské. Pouze v případech, že ty děti jsou svědky toho, co se odehrává mezi rodiči nebo mezi dospělými, se kterými žijí ve společné domácnosti, tak tam samozřejmě hrozí riziko, že se také při nějakém násilném útoku stanou jeho terčem,“ vysvětluje kapitánka.

„Případy, na které jste se ptala, se nezdají být domácím násilím. Zdá se, že se jedná o týrání svěřené osoby. Zákonodárce chrání děti velmi výrazným způsobem, je tady prolomeno i lékařské tajemství. I lékař, který shledá stopy násilí na dítěti, které byly zaviněny jinou osobou, má povinnost oznámit to orgánům činným v trestním řízení,“ dodává Vitoušová. Je důležité, aby se do povědomí široké veřejnosti dostalo, že děti jsou chráněny a lidé jsou povinni podezření na případné násilí oznámit, navzdory strachu. Možností, jak to provést a zachovat si anonymitu, je hodně.

Jak může soused poznat případ týraného dítěte?

„Můžu slyšet křik, nadávky a tak podobně, je změněné chování, ty oběti bývají zamlklé. Tráví velkou část dne v předškolních zařízeních, v mateřské školce, případně v základní škole. Je dobré všímat si, když se děti převlékají ve školce na tělocvik, zda to dítě má modřiny, jak se chová, ke kamarádům, jestli je ustrašené nebo hrubé. Zkušení pedagogové by měli být schopni poznat, že se s tím dítětem děje něco zvláštního, případně tu situaci ohlásit policii nebo mu pomoci,“ říká Cestrová.

„Permanentně plačící dítě neznamená vždy, že mu někdo ubližuje. Je ale důležité okolí dítěte hlídat, kontrolovat a hledat případné důkazy o tom, co se děje i v širším kruhu lidí okolo něj,“ sdělila Vitoušová.

Specifické jsou i výslechy menších dětí do tří let. „Můžete krásně pracovat s dítětem pětiletým. V mém okruhu kolegyně vyslýchala holčičku, které byly dva roky a devět měsíců. Výslech probíhá formou hry. Dítě neudrží pozornost, tam se hraje. To dítě nemá vyjadřovací schopnosti, tomu se výslech musí uzpůsobit. Nicméně i u takhle malého dítěte musí být splněny určité zákonné limity, třeba poučení a tak podobně,“ upřesňuje Cestrová.

Policie má vybudované i speciální výslechové místnosti. Ty slouží pro výslechy dětí, znásilněné ženy, oběti domácího násilí nebo seniorů. Jsou vymalované tlumenými barvami, vybavené nábytkem nebo hračkami. Jde o zpříjemnění atmosféry. „V té výslechové místnosti je s vyslýchajícím pouze to dítě, ostatní osoby, které mají právo být u toho výslechu, jsou v jiné místnosti a nesedí přímo s tím dítětem, aby se ono cítilo příjemněji a nevypadalo to, že na něj pět lidí hraje přesilovku,“ dodává kapitánka.

Navázání kontaktu s dítětem pak expertovi trvá relativně krátkou dobu. „Snažíme se, aby to bylo co nejméně časově náročné, takže třeba pět deset minut a dítě je schopno komunikovat a vypovídat. Jde o to umět s dítětem navázat kontakt,“ sdělila Cestrová.

Když si širší okolí rodiny všimne, že něco není v pořádku, ale bojí se, že jim budou křivdit, mají i jiné možnosti, jak situaci řešit. Mohou kontaktovat rodinu, například matku, pokud neubližuje ona, a poradit jí, kam má zavolat. Nicméně to, že se z vedlejšího bytu ozývají rány nebo dětský pláč, nemusí nutně znamenat, že dochází k týrání dětí.

„Existují místa, kam si třeba matka může zavolat v bezpečném čase. Máme i linku pro pomoc domácího násilí a jeho obětem, funguje zdarma a nonstop. Na lince vysvětlí, jak kontaktovat a předat policii informaci, aby zůstali v anonymitě,“ ubezpečuje Vitoušová. Policie přání lidí zůstat v anonymitě bere velmi vážně, dává lidem možnost v ní během prošetřování případu zůstat.

Pokud si policie všimne domácnosti, kde dochází k neshodám nebo v nich dochází k násilí na dítěti, samozřejmě to zaznamenává a má povinnost informovat Systém sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Ten tuto domácnost pak zaeviduje.

Ne vždy je ale vše na první pohled jasné. „Musí být vytěženy osoby, které k tomu měly co říct. Dnes máme obrovskou množství případů, kdy se děti ocitají v situaci, kde jsou hříčkou v rukách rozvádějících se rodičů a tady jeden druhého obviňuje. Buď ze sexuálního obtěžování nebo zanedbávání výživy. Nestydí se to dítě podrobit třeba pěti i více znaleckým posudkům. Vzniká z toho pak přetížení center pomoci,“ říká Vitoušová.

Je nutná mezioborová spolupráce služeb zdravotnických, sociálních, justice a policie. Jednotlivé složky by měly spolupracovat, znát své kompetence a oprávnění, ale zároveň znát i pravomoci ostatních, aby věděli, kam lidi poslat dál.

„Policie v současné době řeší personální podstav. Kolegové na mravnostním jsou často obměňováni. Nejsem personalista, ale kolegové přichází, musí se proškolit, získat praxi. Situace je občas složitá,“ dodává Cestrová.

Jak zajistit, aby dětí postižených násilím, bylo co nejméně

„Je to především o prevenci a zdravé společnosti, zdravých mezilidských vztazích. Všichni jsme emocionálně přetíženi, je tu veliký tlak na výkon. Hodně zdrojů informací. Odvykáme si normální komunikaci, všichni si vyřizují SMS. Tím je komunikace poznamenaná a rodiče to pak přenáší na své děti,“ kritizuje Vitoušová současnou situaci.

„Myslím si, že jsme stále dlužni osvětou. Musíme o tom otevřeně mluvit. Je to něco, co tu vždycky bylo a bohužel bude. Je na nás, abychom nebyli lhostejní a věděli, co dělat,“ dodává.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...