Firem se zbavím jen na omezenou dobu, řekl Babiš v Rozstřelu

  • 870
Ministr financí a majitel koncernu Agrofert Andrej Babiš věří, že se svých firem bude muset zbavit jen na omezenou dobu. V pořadu Rozstřel potvrdil, že firmy převede do svěřenského fondu. Kdo bude jeho správcem, ale neprozradil. Podle předsedy hnutí ANO je takzvaný „lex Babiš“ neústavní a nelogický.

„Připravují to právníci. Čekám, že to bude na časově omezené období,“ řekl Babiš k převedení Agrofertu do svěřenského fondu. Podrobnosti prozradit nechtěl. „Buď rezignuju jako ministr financí, nebo se zbavím firem, nebo neudělám nic a potom své firmy poškodím,“ zhodnotil své možnosti.

Babiš také nevěří, že převedením majetku kritika ustane. „Cokoliv udělám, budu kritizován,“ stěžoval si a ukázal na „armádu bývalých novinářů Mafry“. „Mám se zastřelit, nebo firmu rozdat?“ ptal se Babiš.

Podle něj je zákon nelogický. „Lex Babiš má plno nelogičností, nemusím se třeba zbavit iDNES.cz, kde právě sedíme,“ upozornil Babiš na to, že norma se netýká internetových médií.

Babiš trvá na tom, že zákon o střetu zájmů je namířený pouze proti němu a je neústavní. Podotkl také, že když bude po příštích volbách pouze opozičním poslancem, mohl by firmu opět vlastnit. „Poslanec může vlastnit firmy? Oni udělali zákon, aby Babiš nebyl v politice,“ má jasno Babiš. Označil i viníka. Podle něj zákon vznikl na popud předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska.

Zopakoval také svoji mantru, že ho koaliční ČSSD podrazila. „Co se změnilo od října 2013? Už nejsem generální ředitel Agrofertu,“ uvedl. „Premiér tvrdil, že se to bude týkat až příštích členů vlády, to nesplnil,“ postěžoval si předseda ANO.

Babiš také zahrozil některým poslancům žalobami za jejich vystoupení ve Sněmovně během hlasování. Zákonodárci se do Babiše pustili, že odpustil svým firmám daně. To ministr kategoricky odmítl.

Na Babišův majetek mířil i dotaz čtenáře, který se ptal, zda neuvažuje o darování svého majetku charitě. „Já jsem miliardář teoretický. Mám nadaci, která daruje miliony,“ řekl s tím, že na svoje poměry žije celkem normálně. „Je to jedna z věcí, o kterých uvažuji,“ sdělil nakonec.

Poslanci přehlasovali prezidenta, Zeman chce za Babiše bojovat

Sněmovna ve středu přehlasovala prezidentské veto takzvaného zákona „lex Babiš“. Pro normu zvedli ruce poslanci ČSSD, KSČM, TOP 09, KDU-ČSL a ODS a dva nezařazení poslanci. Naopak zákonodárci z ANO byli sveřepě proti a hlasování se snažili oddálit (více o schvalování lex Babiš čtěte zde).

Po přijetí normy se Babiš rozčiloval, že by svého postavení, kdy je ministrem financí a zároveň jedním z největších podnikatelů v zemi, prý nezneužil. „Je sprostá lež, že bych někomu odpustil nějaké daně. Zásadně odmítám, že bych si přihrál nějaké dotace,“ uvedl.

Z politiky odejít nehodlá, ale přiznal, že převedení jeho Agrofertu na jiného vlastníka je náročné a nákladné. Času na vyřešení svého střetu zájmu příliš nemá. Účinnost zákona je vázána na termín vydání zákona ve sbírce, které nastane po 15 dnech, tedy někdy na přelomu ledna a února (Babiš je skrze holding Agrofert vlastníkem mediálního domu MAFRA, pod nějž spadají deníky MF DNES, Lidové noviny či server iDNES.cz, pozn. red.).

Babiš ještě může doufat v pomoc prezidenta Miloše Zemana, který už dříve uvedl, že zákon napadne u Ústavního soudu (více o slovech prezidenta k lex Babiš čtěte zde). Tento krok však nemá odkladný účinek.

Schválení zákona o střetu zájmů podpořil již tak velkou řevnivost mezi koaličními partnery. Předsedu ČSSD Babiš obvinil z podrazu. „Vždyť se mnou předtím vyjednával o koalici, já pak odešel z pozice generálního ředitele, z představenstva. Tři roky a tři měsíce s tím nebyl problém, dnes Sobotka říká, že to problém je,“ zlobil se Babiš. Sobotka opáčil, že ministři mají hájit veřejný zájem a ne se ucházet o dotace a veřejné zakázky.

(Upřesnění: Původní tvrzení, že zákaz vlastnictví médií dopadne až na nově jmenované členy kabinetu, bylo nepřesné. Pro vlastnictví médií členem vlády platí také účinnost, která je vázaná na vydání zákona ve sbírce).

Celý Rozstřel s Andrejem Babišem:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video