Lékaři by mohli začínat s platem 40 tisíc, řekl ministr Vojtěch v Rozstřelu

  • 289
Hostem úterního pořadu Rozstřel na iDNES.cz byl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V pořadu se vyjádřil k několika aktuálním otázkám. Ke stížnosti na úhradovou vyhlášku, možnosti zavedení sdíleného lékového záznamu či nedostatku mladých lékařů v Česku.

„Systém je určitě pokřivený. Je pravdou, že se sazby postupně sbližují. Režijní náklady jsou rozdílné. Od roku 2020 tento systém chceme postupně sjednotit, jinak by mohl nastat chaos,“ vyjádřil se ke stížnosti na úhradovou vyhlášku ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Od ledna funguje v České republice elektronický recept, díky němuž může existovat sdílený lékový záznam, který má zjednodušit práci lékařů a udělat tak další krok v elektronizaci zdravotnictví. „Preskripce léků bude bezpečnější a kvalitnější,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministr se v Rozstřelu vyjádřil k zavedení sdíleného záznamu. Principem je, sdílet informace o pacientovi napříč poskytovateli zdravotní péče a dokonce i s lékárníky, zvláště u chronicky nemocných pacientů. „Léky nemusí jít k sobě a mohou tak ohrozit zdraví pacienta. Momentálně nejsou žádná taková data sdílena. Díky zavedení sdíleného lékového záznamu by mohl být zdravotnický systém více produktivní.“ 

Co se týká ochrany osobních údajů uvedl Vojtěch, že oprávnění k nahlédnutí bude mít pouze lékař. „Bude tam jasná počítačová stopa a pokud by měla být data zneužita, bude jasné, kdo to udělal,“ dodal.

Stát si chce zavázat mladé lékaře, aby po studiu neutíkali do ciziny

„Elektronizace má smysl, momentálně je určitě pro lidi i lékaře elektronický recept pohodlnější,“ dodal. 

Dále se řeč stočila k aktuálnímu tématu o hrazení léčebného konopí pojišťovnou. „Od 2013 máme legalizované konopí ke zdravotním účelům. Chceme zpřístupnit tuto léčbu i těm, pro které je tato léčba méně dostupná a chceme, aby z devadesáti procent bylo konopí za účelem léčby hrazeno ze zdravotního pojištění,“ uvedl v pořadu ministr zdravotnictví.

Nedostatek pediatrů

Vojtěch v Rozstřelu mluvil i o nedostatku dětských praktických lékařů. „Pediatři jsou problém. Průměrný věk pediatra je 59 let. Suverénně nejvyšší průměrný věk mezi lékaři. Zde se zanedbalo něco v minulosti. Chystáme rezidenční místa pro mladé lékaře, chceme aby se to posunulo správným směrem. Tento problém je opravdu závažný a máme různé plány. S pediatry úzce spolupracujeme,“ vyjádřil se k problému.

Stát také připravuje plán, jak si zavázat čerstvě vystudované mladé lékaře. Cesta k samostatné praxi nového lékaře je náročná a dlouhá. Jakmile dosáhnou atestace, část z nich české zdravotnictví opouští. Odchází například za vyšší finanční odměnou do zahraničí, především Německa nebo Velké Británie. V Česku pak chybějí doktoři, kteří by pacienty ošetřovali.

Plán ministerstva má zajistit, že lékařům po dobu jejich předatestační přípravy lépe zaplatí za závazek, že si doma alespoň pár let odpracují. „Bavíme se o řádu pětiletého závazku. Nástupní plat by pro mladé lékaře mohl být okolo čtyřiceti tisíc korun,“ řekl v Rozstřelu. Pokud by ale smlouvu porušili, část dotace by museli vrátit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video