Premiér Andrej Babiš s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem před schvalováním novely státního rozpočtu, podporu vládě přislíbili právě komunisté. | foto: Petr Topič, MAFRA

Rozpočet nezískal podporu. KSČM před tím neprosadila vzít armádě 10 miliard

  • 458
Při schvalování rozpočtu se schyluje ke střetu mezi spojenci. Premiér Andrej Babiš nehodlá ustupovat KSČM, která vládu toleruje, a snižovat výdaje na obranu. KSČM při jednání rozpočtového výboru nezískala podporu pro návrh vzít armádě 10 miliard korun a rozpočet pak nezískal podporu rozpočtového výboru, když ho podpořili pouze přítomní poslanci hnutí ANO.

Návrh komunistů odebrat z rozpočtu ministerstva obrany deset miliard korun předložila předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá.

Rozpočet nepodpořil ani zástupce druhé vládní strany v klíčovém rozpočtovém výboru, místopředseda ČSSD Roman Onderka, který neprosadil posílení rozpočtu ministerstva kultury o 300 milionů korun na podporu živého umění.

Hamáček nevidí koaliční roztržku

„Co se týká státního rozpočtu, naši poslanci nepodpořili usnesení, které doporučuje státní rozpočet ve znění pozměňovacích návrhů, které byly přijaty, nicméně na tom, že sociální demokracie podporuje návrh státního rozpočtu, jak byl schválen na vládě, se nic nemění,“ řekl ale později předseda ČSSD Jan Hamáček. Koaliční roztržku kvůli rozpočtu nevidí.

Schvalovat rozpočet bude Sněmovna na prosincové schůzi a bez pomoci KSČM nemá premiér zajištěnou podporu pro jeho schválení.

To, že komunistům kvůli výdajům na obranu neustoupí, slíbil Babiš naposledy v úterý na tradičním velitelském shromáždění armády.  „Bojujeme společně proti pandemii a já bojuji za váš rozpočet,“ řekl vojákům.  „Na mě se můžete spolehnout. Já podporuji armádu a určitě to tak zůstane,“ prohlásil.

Sněmovna zatím schválila základní čísla rozpočtu a výši schodku 320 miliard korun.

Fakticky výši schodku ovlivní i konečná podoba daňového balíčku, který by v podobě přijaté Sněmovnou zvýšil schodek veřejných financí o 130 miliard korun. Právě střet o podobu daní nyní rozděluje ANO a ČSSD.

Členové výboru rozhodovali v dílčích hlasováních o čtyřech desítkách poslaneckých návrhů na přesuny peněz v návrhu rozpočtu celkem za zhruba 40 miliard korun. 

Například poslanec SPD Jan Hrnčíř neúspěšně navrhl odebrat 20 miliard korun z odvodu do rozpočtu Evropské unie. Poslanci ODS i sociální demokrat Václav Votava neúspěšně navrhovali vzít 6,3 milionu korun Českému svazu bojovníků za svobodu.

Boj komunistů proti výdajům:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video