Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Poslanci podpořili výši schodku rozpočtu 320 miliard. Vládě pomohl i Zeman

  6:07aktualizováno  18:15
Výši schodku rozpočtu na příští rok 320 miliard korun podpořili poslanci. Vládě pomohli komunisté, kteří nepodpořili návrhy opozice vrátit rozpočet vládě k přepracování. KSČM si ale diktuje podmínky před konečným schvalováním rozpočtu, které bude 16. prosince. Návrh přijel do Sněmovny podpořit prezident Miloš Zeman.
Prezident Miloš Zeman (11. listopadu 2020)

Prezident Miloš Zeman (11. listopadu 2020) | foto:  Michal Růžička, MAFRA

V prvním čtení poslanci hlasovali pouze o základních parametrech návrhu, vedle schodku také o výši příjmů a výdajů. Vládní návrh předpokládá příjmy 1,488 bilionu korun a výdaje 1,808 bilionu korun. Až v dalším projednávání jsou možné přesuny peněz uvnitř rozpočtu.

Do navrženého rozpočtu ovšem vláda nezahrnula dopady chystaného zrušení superhrubé mzdy a změny u daní z příjmu, což schodek ještě prohloubí. „Jsem trošku vykolejený, když musím schvalovat výrazný deficit,“ řekl ve svém vystoupení před poslanci prezident.

Důvodem pro vysoká schodek je podle prezidenta Zemana pandemie koronviru. „Přišlo něco, co jsme asi nikdo nečekali, přišla epidemie. Nu, a ta epidemie měla, jak víte, dvě vlny. Zatím dvě vlny,“ řekl před poslanci prezident. Kvůli tomu jsme podle něj museli opustit adoraci růstu, abychom zachránili lidské životy.

Komunisté trvají na armádních škrtech, Babiš je odmítá

Jako jednu z podmínek podpory rozpočtu v závěrečném hlasování diktuje KSČM vládě snížení armádních výdajů o 10 miliard korun. „Ať mi nikdo neříká, že to ohrozí bojeschopnost armády České republiky. Není to pravda,“ prohlásil ve Sněmovně šéf KSČM Vojtěch Filip. 

Škrtání peněz armádě premiér Andrej Babiš odmítá. „Dostane rozpočet, který si zaslouží, protože my armádu potřebujeme. Naše armáda nám vždycky pomohla, když byly povodně, teď s chytrou karanténou,“ uvedl již v říjnu Babiš. Pokud nezmění názor či když se klíčového požadavku nevzdají komunisté, bude muset při konečném schvalování rozpočtu vláda hledat podporu u dalších opozičních stran. Což pro ni může být problém.

Zeman podpořil Babišův návrh daní, ale jen na dva roky

Prezident komentoval spor uvnitř vládní koalice o sazbu daně z příjmu po zrušení superhrubé mzdy.

Premiér Andrej Babiš navrhuje, aby pak zaměstnanci odváděli 15 procent z hrubé mzdy a jen příjmy na 137 tisíc korun aby byly zdaněny 23 procenty, šéf ČSSD Jan Hamáček zdanění nikoli 15, ale 19 procenty a zároveň zvýšit slevy na dani na poplatníka.

Zeman řekl, že si uvědomuje, že Babišův návrh by znamenal roční výpadek pro rozpočet 90 miliard. „Vidím rozumný kompromis, že snížení daně z příjmu bude časově omezeno dvěma lety. Nedovedu si představit, že by ekonomika dokázala déle snášet takovou ránu,“ uvedl Zeman.

„Na rozdíl od nešťastníka Špidly bych vám chtěl sdělit, že zdroje nejsou ,“ řekl prezident v narážce na bývalého premiéra Vladimíra Špidlu. Ten ho nahradil v čele ČSSD, později i vlády a zasadil se v roce 2003 o to, aby se Zeman již tehdy nestal prezidentem při nepřímé volbě hlavy státu.

Dodatečné příjmy do rozpočtu by získal zrušením daňových výjimek, čímž podle něj lze získat až 380 miliard korun. Pirát Tomáš Martínek na tento Zemanův návrh reagoval, že zrušení daňových výjimek by například  znamenalo zrušení osvobození důchodů od daně či zrušení slevy na dani na poplatníka. Prezident, který tvrdil, že zastupuje dolních deset milionů, tak podle něj vystoupil spíš jako zástupce „horních deseti tisíc“.

Schillerová řekla, že umí s vysokým schodkem žít

Ministryně financí za ANO Alena Schillerová řekla, že vstoupí do dějin kvůli rekordně schodkovému hospodaření, ale zdůraznila, že s tím umí žít.

Ke konci října vláda napumpovala do ekonomiky v souvislosti s pandemií koronaviru 224 miliard korun. „A to je právě ten důvod, proč vstoupím do dějin jako ministryně financí, za jejíhož funkčního období bylo dosaženo jednoho z největších schodků v historii naší země vůbec. Umím s tím žít. S čím bych ale žít neuměla, je to, že bychom naše občany nechali v této největší zdravotní a ekonomické krizi na holičkách,“ řekla Schillerová.

„Samozřejmě předkládaný deficit je několikanásobkem čísel, na která jsme byli zvyklí z období před pandemií. Ale kdy jindy než v období nejsilnějšího propadu ekonomiky v novodobé historii naší země je nutné realizovat expanzivní politiku až do té míry, kde nám to současná legislativa a samozřejmě také dluhová pozice umožňuje. Právě teď chceme pomoci těm nejdůležitějším oblastem naší ekonomiky a skupinám občanů,“ řekla před poslanci Schillerová.

Fiala: Vláda pokračuje v hostině ve stylu po nás potopa

Předseda ODS Petr Fiala vytkl vládě, že v návrhu rozpočtu nijak nepočítá s dopady daňového balíčku. „Je to cár papíru a vládě je to vlastně jedno,“ prohlásil Fiala. „Nikdo nezávidí vládě úkol sestavit rozpočet na rok 2021 uprostřed pandemie,“ uvedl také před poslanci.

Už v zimě před příchodem pandemie v letošním roce se ale podle Fialy rozpočet začal „rozpadat“. Rozpočtová loď se podle šéfa ODS řítí na útes, ale vláda pokračuje v hostině ve stylu „po nás potopa“.

„Jak vůbec máme komentovat rozpočet, který je zcela mimo ekonomickou realitu a vláda to dobře ví,“ řekl exministr financí a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Neúspěšně navrhl vrácení rozpočtu vládě k přepracování do třiceti dnů s tím, že má výši příjmů přizpůsobit ekonomické realitě a výši výdajů vývoji pandemie koronaviru.

Vrácení návrhu rozpočtu vládě k přepracování navrhli ve Sněmovně také Piráti. Podle poslance Mikuláše Ferjenčíka by se mělo se schvalováním rozpočtu počkat na výsledek schvalování daňových změn. Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška vláda přípravu rozpočtu odbyla, a proto ho lidovci v současné podobě nepodpoří.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se podivila nad tím, že Babiš neřekl na obhajobu vládního návrhu ani slovo, vytratil se z jednacího sálu jako „pára nad hrncem“ a obhajobu rozpočtu přenechal Zemanovi. 

„Vláda jede z kopce proti zdi a my se k tomu nepřipojíme,“ řekla místopředsedkyně STAN Věra Kovářová. Vládě doporučila, aby tuto jízdu aspoň přibrzdila

„Já si myslím, že standardem by mělo být vyrovnané hospodaření nebo přebytkové hospodaření,“ řekl předseda SPD Tomio Okamura.  „Cíl by měl být zdravé hospodaření a zdravý stát minimálně s vyrovnaným rozpočtem, což neříkám, že je možné v této době krize, to v žádném případě neříkám, ale jako vize rozpočtu by to určitě zaznívat mělo,“ řekl Okamura. SPD podle něj návrh rozpočtu jako celek v této fázi nemůže podpořit.

Tak povězte, kde byste šetřili, řekla ministryně

Schillerová vyzvala opoziční poslance, aby tedy jasně řekli, zda podle nich vláda nemá přidat důchodcům či navýšit platy učitelům, když nesouhlasí s navrženou výší schodku.

Šéf lidovců Marian Jurečka i předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala jí oponovali, že nezaznamenali snahu vlády šetřit v provozních výdajích. Podle Jurečky může vláda nařídit, aby se v každém resortu škrtlo deset procent výdajů.

Pokusy opozice, aby vláda rozpočet musela přepsat, byly marné. Hlasovací blok ANO, ČSSD i KSČM je i tentokrát odrazil.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ÓČKO rozšiřuje spolupráci s influencery, odemyká jejich prémiový obsah

24. dubna 2024

ÓČKO prohlubuje spolupráci s předními českými videomakery a podcastery. V novém projektu O UNLOCKED...

Z léčebny za odměnu do fast foodu. Obézních dětí přibývá, i kvůli rodičům

24. dubna 2024

Premium Dětí s obezitou přibývá. „Z naší praxe nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla lepšit, spíše...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...