Tisková konference vedení KSČM a ministryně financí za ANO Aleny Schillerové....

Tisková konference vedení KSČM a ministryně financí za ANO Aleny Schillerové. Schillerová a premiér Andrej Babiš přišli požádat výkonný výbor o podporu rozpočtu se schodkem 40 miliard korun. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Komunisté kývli Babišovi a Schillerové na schodek 40 miliard korun

  • 301
KSČM podpoří schodek rozpočtu na příští rok 40 miliard korun. Šéf strany Vojtěch Filip to řekl poté, co za komunisty na jednání jejich vedení, výkonného výboru, v pátek ráno přišli premiér a šéf ANO Andrej Babiš a ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová. „Výkonný výbor absolutní většinou hlasů schválil postup pro prvé čtení státního rozpočtu,“ řekl Filip.

Komunisté schodek podpoří v rozpočtovém výboru, jehož jednání bude předcházet hlasování o rozpočtu v prvním čtení. V něm Sněmovna schvaluje jen základní čísla – výši schodku, příjmů a výdajů. „Jednání bylo konstruktivní, věcné,“ pochvalovala si Schillerová.

Ještě před hlasováním v prvním čtení budou ANO a KSČM podle Filipa jednat za týden, v pátek odpoledne, o problémech ve zdravotnictví. Šéf komunistů zdůraznil, že jde o jednu ze sedmi podmínek tolerance vlády.

„Jeden z konkrétních závěrů je, že budeme sedět nad zdravotnictvím. Oni nás požádali, abychom věnovali tomu tématu, takže se sejdou naši experti,“ řekl také Babiš

Na podpoře komunistů pro rozpočet na příští rok je menšinová vláda ANO a ČSSD závislá. Komunisté ji tolerují a hlasují v klíčových věcech s ní.

„Nejzákladnější věci, které se týkají naší dohody o toleranci, jsou naplněny, ať už jde o zvyšování mezd učitelů, ostatních pracovníků ve státní sféře tak důchodů,“ řekl už při příchodu na jednání špiček KSČM Filip.

Celý deficit, to je růst důchodů, hájí schodek Babiš

„Schodek jsme si vysvětlovali. Ale je třeba hovořit o veřejných financích a naše veřejné finance jsou přebytkové. Celý deficit reprezentuje navýšení důchodů na příští rok. 38 miliard je navýšení důchodů a navýšení důchodů je čtyřicet, takže to má logiku, jak to je,“ řekl Babiš při odchodu ze sídla komunistické strany v centru Prahy. Komunisté totiž původně trvali na tom, že schodek rozpočtu na příští rok nesmí překročit 30 miliard korun.

Vojtěch Filip po jednání špiček komunistické strany řekl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch spěchal s úhradovou vyhláškou. Ještě před dokončením jednání s poskytovali zdravotní péče i zdravotními pojišťovnami rozhodl o úhradové vyhlášce. „Nerovnoměrně hradí jednotlivé úkony poskytovatelům,“ uvedl předseda KSČM.

O definitivní podpoře rozpočtu jako celku v závěrečném hlasování v prosinci komunisté rozhodnou těsně před hlasováním.

Podle šéfky rozpočtového výboru za KSČM Miloslavy Vostré budou komunisté při druhém čtení rozpočtu prosazovat, aby obce do 3 000 obyvatel dostaly víc peněz na opravy či údržbu škol a bytového fondu. V rozpočtu ministerstva zemědělství chce strana víc peněz pro obce na nákup akcií vodáren.

Rozpočet na rok 2020 prošel vládou (16. září):


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video