Vratislav Mynář, předseda SPOZ a hradní kancléř Miloše Zemana.

Vratislav Mynář, předseda SPOZ a hradní kancléř Miloše Zemana. | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Nerad sedím na dvou židlích, říká hradní kancléř a šéf Zemanovců Mynář

  • 18
Vratislav Mynář se na Hrad těší. Muž, kterého si Miloš Zeman vybral za svého kancléře říká, že nová funkce je pro něj velká výzva, ale zároveň zodpovědnost. Ještě prý neví, jestli zůstane zároveň v čele SPOZ, spíš ale ne.

Kdy jste se dozvěděl, že si vás Miloš Zeman vybral do funkce hradního kancléře?
Oficiálně to bylo dneska z televize Prima při jeho prvním prezidentském projevu, ale už jsme na tuhle otázku okrajově zabrousili předtím.

Okrajově zabrousili, to znamená co? Zeptal se vás Miloš Zeman, jestli byste o tu funkci stál?
Asi v těch dimenzích. To znamená, jestli bych si to uměl představit, nebo že přemýšlí, že bych byl vhodným kandidátem na ten post. Ale bylo to jen okrajově, protože jsme všichni žili přípravou inaugurace a věcmi s tím spojenými. A za druhé: logicky, dokud pan Zeman nebyl oficiálně jmenován prezidentem, tak to nechtěl veřejně diskutovat a odtajňovat. Takže opravdu jen okrajově, jestli bych si to uměl představit a co by to znamenalo.

Kancléř Mynář, mluvčí Burianová

Zeman představil tým

Těšíte se na novou práci?
Je to další životní výzva a já jsem příznivcem přijímání životních výzev, takže z pohledu toho se na to těším. Na druhou stranu je to velká zodpovědnost, protože dělat servis prezidentovi České republiky není post, který byste se mohl naučit nebo někde nastudovat.

To je tak specifická záležitost, že to vyžaduje spoustu přípravy, spoustu práce a stoprocentní nasazení. Takže ano, těším, řekněme s drobnou obavou, abych byl tím nejlepším kancléřem.

Zůstanete i předsedou SPOZ?
Minimálně do našeho volebního sjezdu, který se koná 24. března ano.

Budete tam znovu kandidovat na funkci předsedy?
To je otázka, kterou ještě musím prodiskutovat s naším čestným předsedou Milošem Zemanem a jsem připraven a chystám se v tomhle týdnu svolat na jednání politickou radu SPOZ, abychom to všechno probrali zleva zprava, tak jak se má. Posoudit všechny možné varianty.

Já bych si přál, aby post kancléře, který samozřejmě přijmu, jsem mohl spojit s tím, že udělám co nejvíc dobré práce pro SPOZ. Jestli jako krajský předseda, nebo předseda nebo řadový člen, to musíme teď vydiskutovat.

S velkou pravděpodobností, tak jak jsem se nad tím v krátké době zamýšlel, pravděpodobně nebudu kandidovat na post předsedy, protože nerad sedím jedním zadkem na dvou židlích. Pakliže mám vykonávat jakoukoli funkci stoprocentně, tak to nemůžou být obě dvě.

Sejdete se s Milošem Zemanem ještě před jednáním s politickou radou?
Já myslím, že určitě. Pan Zeman opět prokázal, že je skvělý prognostik, protože bez ohledu na to, co se událo dneska, jsme se domluvili, že se potkáme v pondělí dopoledne, abychom plánovali další záležitosti ve vztahu k SPOZ a samozřejmě jeho jako pana prezidenta, jeho každodenních činností.

Témata jsme si neurčovali. Předpokládám, že když si pan prezident ten čas na to udělal, tak že to bude jedno z hlavních témat našeho zítřejšího rozhovoru.

Máte nějakého kandidáta, který by po vás mohl předsednické křeslo převzít?
Myslím, že za ty dva roky se v SPOZ vyprofilovalo několik velmi výrazných osobností pro potřeby vedení strany. Troufnu si říct, že kdybych měl vsadit na jednoho, tak by to byl můj kolega a v poslední době jeden z nejbližších lidí, s kterými to táhneme už dva roky, první místopředseda pan Zdeněk Štengl. Byl úspěšný v krajských volbách v Pardubickém kraji, kde jsou v zastupitelstvu, v krajské vládě, takže uměl bych si představit, že na tenhle post bude kandidovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue