Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Očekávám promořenost v jednotkách procent, říká spoluautor studie testování

V Česku začíná od čtvrtka testování kolektivní imunity vůči koronaviru. V šesti městech vyrostly provizorní stany, ve kterých se mohou lidé nechat otestovat. „Pokud bude lidí s protilátkami celkově málo, znamená to, že jsme na počátku epidemie,“ popisuje v rozhovoru pro iDNES.cz děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a spoluautor studie testování Aleksi Šedo.
Ve středu ráno začali vojáci se stavbou stanů, kde od následujícího dne budou...

Ve středu ráno začali vojáci se stavbou stanů, kde od následujícího dne budou probíhat odběry pro hloubkové testování obyvatel na koronavirus. Snímek je z Náměstí Míru v Praze. (22. dubna 2020) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Jde o testování reprezentativního vzorku populace. Zpočátku jste zmiňovali 25 až 28 tisíc testovaných lidí. O jakém čísle se tedy bavíme a na základě čeho jste konečné číslo nakonec stanovili? 
Jde o 27 tisíc testovaných lidí. Je to suma všech účastníků jednotlivých charakteristických skupin studie. Tyto kohorty byly definovány tak, aby se statistickou spolehlivostí odpověděly na jednotlivé otázky, které chceme pomocí studie zodpovědět.

O jaké otázky jde? Na co se konkrétně zaměřujete?
Studie ukáže, jaký je v populaci podíl těch, kteří si onemocněním již prošli, aniž by o tom věděli, neboť u nich onemocnění covid-19 nevykazovalo žádné nebo jen mírné příznaky. Nebo onemocnění covid-19 prodělali, ale nebylo u nich diagnostikováno.

A my bychom se bez takové studie neobešli?  
Zřejmě obešli, ale chyběly by nám důležité informace. Počet lidí s prokázanými protilátkami na virus SARS-CoV-2 nám totiž pomůže odhalit, v jaké fázi epidemie se nyní nacházíme. Počet lidí s protilátkami, kteří neměli žádné příznaky, pak umožní realisticky kalkulovat opravdovou nebezpečnost a smrtnost nemoci covid-19. 

Získaná data pak budou sloužit jako podklad k racionálnímu a strategickému rozhodování o dalších opatřeních v Česku. Data jsou důležitá především proto, že rozhodování na základě názorů bez opory v nich může vést k situacím, jaké známe z míst, kde epidemii zvládají s většími problémy.

Pokud bude osob s protilátkami celkově málo, znamená to, že jsme na počátku epidemie a promoření české populace teprve začíná.

S odběry vám mají pomáhat studenti a dobrovolníci. Přihlásil se jich dostatek?
S testováním v Praze bude pomáhat zhruba sedmdesát mediků ze studentské iniciativy Dobro1lf, která už od poloviny března působí na 1. lékařské fakultě UK a pomáhá v řadě zdravotnických zařízení. Nyní působí v rámci iniciativy přes pět set studentů po celé České republice, takže studentů je skutečně dostatek.

Kdy má testování konkrétně skončit a kdy budeme znát výsledky?
Testování bude probíhat zhruba týden, a to do doby, než otestujeme požadované množství v jednotlivých oblastech, vždy přibližně pět tisíc lidí. Výsledky budeme znát v průběhu května.

Málo protilátek znamená začátek epidemie

Testovat se bude v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku. Proč právě v těchto oblastech? 
Epidemiologická situace v jednotlivých regionech se velmi liší, proto je důležité zvolit porovnatelné oblasti, které se ale v aktuální chvíli liší mírou zasažení nemocí covid-19. Abychom dosáhli co nejpřesnější informace o promořenosti, nemůžeme porovnávat pouze plošně, takový vzorek by s sebou nesl významné zkreslení a „skryl“ lokálně významné jevy.

Aleksi Šedo (58)

Je lékař, biochemik a patobiochemik. Od roku 2012 je v čele 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, předtím působil jako proděkan pro grantovou problematiku a rozvoj.

Zároveň je přednostou Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze a v jeho rámci Laboratoře biologie nádorové buňky, společného pracoviště 1. LF UK a Fyziologického ústavu AV ČR.

Český lékař, biochemik a patobiochemik Aleksi Šedo

Dokážete přiblížit, co by znamenalo, kdyby většina lidí měla v těle protilátky?
Nepovažujeme za pravděpodobné, že většina testované populace bude mít v těle protilátky.

Dobře, co tedy bude naopak znamenat, pokud budou bez protilátek?
Když bude lidí s protilátkami celkově málo, znamená to, že jsme teprve na počátku epidemie a promoření české populace teprve začíná.

Mohou vyjít ze studie ještě další závěry?
Mohou, například se může ukázat rozdílná promořenost v různých věkových skupinách. Čím více bude bezpříznakových osob, tím můžeme onemocnění covid-19 považovat z populačního hlediska za méně nebezpečné.

A jaké výsledky očekáváte vy?
Podle mě bude promořenost v jednotkách procent.

Účast je dobrovolná. Proč? 
Do výzkumné studie obecně nelze nikoho nutit. Účast je zcela bezplatná, zcela dobrovolná a je podmíněna podpisem informovaného souhlasu. V něm testovaný stvrzuje, že se si přečetl informace o studii a testování a udává své základní osobní údaje.

To znamená, že může přijít v podstatě kdokoliv? Nebo je potřeba nějaká „pozvánka“? 
Může přijít kdokoli, kdo je ve věku od 18 do 89 let; Praze a Brně budou testovány také děti ve věku od 8 do 17 let. Musí jít o občany s trvalým či přechodným pobytem v ČR. Další podmínkou je účast testovaného bez akutních zdravotních potíží, bez zvýšené teploty nad 37,5 stupňů Celsia, bez příznaků onemocnění covid-19, bez potvrzené diagnózy této nemoci. A testování také nemůže podstoupit někdo, kdo už má nařízenou karanténu.

Rozsáhlá studie

Říkal jste, že testování se mohou zúčastnit lidé od 18 do 89 let, ale v Praze a Brně se mohou zúčastnit i děti. Proč jen v těchto dvou městech? 
Jde o dvě největší oblasti studie, tím pádem získáme i statisticky dostatečný vzorek.

Seniory nad 60 let čeká test v ochranném režimu. Co přesně to znamená? Budou mít vyhrazený prioritní čas, takže pokud mladý dospělý přijde v tomto čase, nebude testován?
Pro seniory a děti je v Praze vyhrazen testovací stan v Kateřinské zahradě (vchod z ulice Ke Karlovu nebo na rohu ulic Kateřinská a Viničná, pozn. red.). Senioři ve věku 60+ se zde mohou nechat otestovat v čase od 10 do 15 hodin. Pro děti ve věku 8–17 let je vyhrazen čas od 15 do 20 hodin.

Počítáte s variantou, že nakonec nepřijde těch 27 tisíc lidí, ale třeba jen 15 tisíc? Co budete v takovém případě dělat?
Budeme se snažit získat dostatečné množství dat pro statistické vyhodnocení.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek řekl, že je to monstrózní projekt. Vnímáte to také tak?
Ano, jde o skutečně nebývale rozsáhlou studii.

Kde a kdy se můžete nechat vyšetřit

Praha
V Praze budou umístěny tři odběrové stany ve třech lokalitách (Náměstí Míru, Zítkovy sady a Kateřinská zahrada). Otevírací doba všech tří stanů bude od 10:00 do 20:00. Stany umístěné na Náměstí Míru a v Zítkových sadech budou dostupné pouze pro osoby ve věkové kategorii 18-59 let. Stan umístěný v Kateřinské zahradě bude v době od 10:00 do 15:00 dostupný pouze pro osoby starší 60 let, v době od 15:00 do 20:00 pak pouze pro děti a dorost.

Brno
V Brně budou umístěny dva odběrové stany – na Moravském náměstí a v Bohunicích u Univerzitního kampusu MU. Otevírací doba obou stanů bude od 8:00 do 18:00. V čase od 8:00 do 10:00 budou stany přednostně vyhrazeny pro vyšetření osob starších 60 let.

Olomouc*
V Olomouci budou umístěny dva odběrové stany, oba budou umístěny před hypermarketem Globus. Otevírací doba obou stanů bude od 8:00 do 18:00. V čase od 8:00 do 10:00 budou stany přednostně vyhrazeny pro vyšetření osob starších 60 let.

Litoměřice
V Litoměřicích bude umístěn jeden odběrový stan. Otevírací doba stanu bude od 8:00 do 18:00. V čase od 8:00 do 10:00 budou stany přednostně vyhrazeny pro vyšetření osob starších 60 let.

Litovel a Uničov*
V této lokalitě budou umístěny dva stany, jeden v městě Litovel, druhý v Uničově. Otevírací doba obou stanů je od 8:00 do 18:00. V čase od 8:00 do 10:00 jsou stany přednostně vyhrazeny pro vyšetření osob starších 60 let.

* V Olomouci, Uničově a Litovli se s testováním začne v pátek.

Lokality Litovel a Uničov budou sloužit jako model populace, ve které došlo pravděpodobně k nejmasivnějšímu šíření viru v ČR. Zájemcům z této oblasti bude odebírána žilní krev, ze které bude proveden rapid-test a dále podrobnější laboratorní vyšetření za účelem stanovení množství protilátek proti viru SARS-CoV-2 pro výzkumné účely. Pokud však osoba odmítne odběr žilní krve, nebo tento odběr nebude možný, bude proveden odběr kapilární krve z bříška prstu.

Více informaci na covid-imunita.uzis.cz

Frontám u testování se nevyhneme

Během testování budete odebírat vzorky klasickými výtěry. Bude se testovat pomocí rychlotestů, nebo úplně jinak?
Testování bude probíhat formou rychlotestu, kdy je z bříška prstu odebrána kapilární krev. Výsledek bude testovanému na místě oznámen během třiceti minut. Pokud budou protilátky testem odhaleny, bude následovat stěr sliznice nosohltanu pomocí testovací štětičky. Vyšetření výtěru neposkytuje informaci o protilátkách, a tedy neodpovídá na otázky naší studie.

K testům může přijít kdykoliv, vystojí si frontu a bude mu odebrán vzorek?
V podstatě ano, ale bohužel se možným frontám nevyhneme, i když máme velkou snahu jim zabránit.  

Co se stane s odebranými vzorky, ať už s těmi, co mají protilátky, i těmi, co je nemají? Budete je dále nějakým způsobem zkoumat?
Vzorky budou použity pro analýzy podle protokolu studie. Jestli budeme ve studii ještě nějak pokračovat, to se ukáže až později. Musíme to zvážit nejen podle jejích výsledků, ale i podle epidemiologické situace v Česku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  9:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

LGBT+ lidi trápí častěji duševní poruchy. Na vině je nepřátelská společnost

23. dubna 2024  8:45

Sebevražedné myšlenky a duševní poruchy trápí neheterosexuální lidi v Česku výrazně častěji. Tvrdí...

Mrzlo, až praštělo. Na horách teploty spadly k minus 15 stupňům

23. dubna 2024  8:17,  aktualizováno  8:40

Noční teploty místy spadly hluboko pod bod mrazu. Nejchladněji bylo na Rolavě, minus 15,7 stupně,...

Severní Korea cvičila jaderný protiútok, manévry osobně řídil Kim

23. dubna 2024  8:16

Severní Korea nacvičovala vojenské manévry simulující jaderný protiútok. Cvičení osobně řídil Kim...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...