Předseda teplického soudu Roman Dobeš | foto: Archiv Romana Dobeše

S amnestovanými se znovu setkáme, říká soudce, který propouštěl vězně

  • 78
Předseda teplického soudu Roman Dobeš je jedním ze soudců, kteří si prošli maratonem rozhodování o tom, na které konkrétní vězně se vztahuje novoroční amnestie prezidenta Václava Klause. "V nejbližší době se spolu opět setkáme," nedělá si o propuštěných iluze.

Ve věznici v Teplicích jste ve středu rozhodoval jako jediný soudce. Bylo to náročné?
Rukama mi prošlo 90 spisů, osobně jsem se setkal s 28 vězni, 25 z nich mohlo na svobodu. Celé to trvalo přes šest hodin, ale já jsem zvyklý pracovat pod stresem.

Za katr se vrátí až dvě třetiny propuštěných

První náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák řekl ve vysílání Rádia Impuls, že zpět do vězení se mohou dostat až dvě třetiny propuštěných lidí v rámci amnestie prezidenta Klause. Podle něj to můžeme čekat do dvou let.

"Žádné přesné exaktní analýzy neexistují. Nicméně praxe říká, že se jich tam zhruba taková polovina, možná dvě třetiny, ale polovina zejména u té majetkové trestné činnosti do dvou let může vrátit. Upozorňuji na to, že to je trend, je to trend z našeho středoevropského prostoru. Není to nic, nad čím bychom se měli teď jako pohoršovat."

Jak na Impulsu také Volák řekl, o amnestii ministerstvo spravedlnosti prezidenta nežádalo. Pomůže však na čas vyřešit přeplněnost věznic.

Zdroj: Rádio Impuls

Jak takové rozhodování vypadá?

Každý spis se posuzuje individuálně. Je to procedura, která trvá pět až deset minut. Poté se vyhotoví rozhodnutí, předvede se odsouzený a za přítomnosti státního zástupce se mu sdělí rozhodnutí. Všichni amnestovaní se vzdali práva na stížnost, nabylo to právní moci a poté věznice zhruba půl hodiny až hodinu provádí propouštěcí rituál.

Váhal jste u nějakého případu?
Váhal jsem asi u dvou až tří případů, kdy to nebyla jednoznačná rutina. Člověk tam musel více popřemýšlet, prokonzultovat s ostatními kolegy a potom už byl ten závěr jednoznačný.

Jak amnestovaní vězni reagovali na propuštění?
Klasicky se kasali a dušovali, že už se sem nikdy nevrátí a skoro všichni řekli to slovíčko "sbohem".

Kvůli čemu seděli?
U zhruba 80 až 90 procent se jednalo o majetkovou trestnou činnost a u zbytku šlo o neplacení výživného či maření výkonu úředního rozhodnutí. V jednom případě se jednalo o mladistvého, který spáchal loupež. Dokonce jsme tam měli jednu více než sedmdesátiletou ženu, která vykonávala tříletý trest za úvěrové podvody.

Očekáváte, že se s některými z nich znovu setkáte u soudu?
Rozhodně to očekávám. Netroufnu si tipnout procento, ale protože se jedná vesměs o recidivisty, kteří to mají v krvi, tak lze předpokládat, že se s nimi v nejbližší době opět setkáme.

2. ledna 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue