Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V baru má kontrola očkování či testů smysl, v restauraci ne, míní Válek

  15:53
Opatření proti šíření covidu musí ministerstvo zdravotnictví formulovat jinak, je přesvědčen Vlastimil Válek, šéf poslanců TOP 09 a přednosta kliniky radiologie a nukleární medicíny Fakultní nemocnice Brno. „Musí přesvědčit občany, aby spolupracovali,“ řekl iDNES.cz Válek. Za správné považuje nechat se testovat po návratu ze zahraničí. Lidem to ale stát nemá nařizovat.

Šéf poslanců TOP 09 a možný kandidát koalice Spolu na příštího ministra zdravotnictví Vlastimil Válek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kritizoval jste, že se ministerstvu zdravotnictví nepodařilo přijmout žádné opatření podle pandemického zákona, které by posléze soud neshodil. Budete tedy chtít, aby se ve Sněmovně příští týden diskutovalo o pandemickém stavu?
To bezesporu, navrhují to i další opoziční strany, dokonce i sociální demokraté. Existuje už jen jedno nebo dvě opatření ministerstva zdravotnictví, která ještě soud neshodil. Pandemický zákon za to nemůže, ale opatření ministerstvo zdravotnictví dostatečně nezdůvodňuje a nejsou cílená. Chceme, aby si to pan ministr promyslel i s odborníky, které na to má, zda ministerstvo zdravotnictví mentálně má na to, aby definovalo a dostatečně kvalitně zdůvodnilo svá opatření. Pokud toho ministerstvo schopno není, tak je mu ten pandemický zákon na nic. Přijali jsme ho, aby opatření nebyla plošná, aby to nebylo střílení na vrabce z brokovnice.

Podle informací, které stát zveřejňuje, se ale začíná zhoršovat situace ohledně šíření koronaviru v Praze a přibývají případy agresivnější delta mutace koronaviru.
Já jsem se na to ptal pana ministra. Je to plošně ve všech pražských částech, nebo se některé vymykají? Je to komunitní šíření v rodinách, nebo je to šíření v některých typech podniků, zařízení? Jsou všichni ti pacienti s novými mutacemi, nebo většina má mutace, které je běžné v republice, a je to standardní šíření ve městě, které má milion obyvatel? Pokud neznáme odpovědi na tyto otázky, tak jsme zase v situaci, kdy ministerstvo přijme plošná opatření, která nebudou dostatečně zdůvodněná a soud je shodí. Chceme dotlačit ministerstvo k tomu, aby dělalo to, co nám slíbil bývalý ministr Jan Blatný. Ten nám slíbil, že nám budou co čtrnáct dnů referovat, jaká opatření přijímají, vyhodnotí dopad těch opatření a zdůvodní Poslanecké sněmovně, proč opatření trvají dál. To se ale nestalo. Teď jsou dva měsíce prázdnin a my máme obavy, že mohou projít plošná opatření jen proto, že ministerstvo nemá odborníky na to, aby dokázali vytrasovat pražské pacienty a cíleně zasáhnout.

Plošná opatření vláda už ve čtvrtek vyhlásila. Zrušila bezinfekčnost 22 dnů po první dávce očkování a nařídila také testování po návratu z dovolených v zahraničí.
Chceme apelovat na vládu, aby to bylo doporučení. To znamená - občané, když se vracíte z ciziny do České republiky, stát hradí PCR, nechte si ho udělat. Chráníte tím sebe, chráníte tím příbuzné, je to rozumné, chráníte tím své spolupracovníky v práci. Nechceme, aby stát říkal musíte, když to neuděláte, zavřeme vás. Je třeba apelovat na to, že to je rozumné, aby se s tím lidé ztotožnili.

Můžete to vláda jako poslanci uložit?
Můžeme přijmout jako Poslanecká sněmovna usnesení a pokud ho podpoří všechny poslanecké kluby, tak vysoce pravděpodobně ho ministerstvo zdravotnictví musí realizovat. V Poslanecké sněmovně je nás šest profesorů medicíny z různých oborů, nebo docentů, je nás tam třeba dvanáct doktorů, tak věřím, že jsme schopni odborně něco doporučit. Sedíme ve vědeckých radách lékařských fakult, tu problematiku diskutujeme, jsme zástupci prakticky všech univerzit a lékařských fakult.

Přesvědčujeme ministra, ať nejsou tři antigenní testy všech školáků na začátku školního roku

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyhlásil platnost nových opatření od 9. července. Může podle vás Sněmovna nějakým způsobem dosáhnout toho, aby platila trochu jinak, nebo spíš ne?
Čistě teoreticky může, pokud by ten bod byl na pořadu již ve středu a pokud bychom ho přesvědčili, že ta opatření nejsou úplně rozumná. Nám se několikrát podařilo ho přesvědčit. Vezměte si třeba ten pokus legislativně ošetřit covid pas, tam jsme ho přesvědčili, že to je blbost. Podařilo se nám ho přesvědčit u PCR testů pro tábory pro děli. Teď se ho snažíme přesvědčit, že varianta, že by se na začátku školního roku všem dětem třikrát dělal antigenní test, je blbost. Přesvědčujeme ho a někdy se to daří. Teď je na to samozřejmě málo času. Část těch opatření není úplně nesmyslná z mého pohledu a jsem připraven je i podporovat. Mně se spíš některé formulace. Třeba když se původně objevila informace, že byly zakázány cesty do Tuniska. Technicky ani nemůžeme podle žádného zákona zakázat někam cestovat.

K tomu už ministr řekl, že to je „výrazné nedoporučení“ tam jet.
Nevím, jaký je rozdíl mezi výrazným nedoporučením a nedoporučením. Měl by daleko lépe komunikovat, proč to nedoporučuje. Čeho se občané mají bát, kteří se mají bát víc a kteří daleko méně. Pravděpodobně pokud někdo koupí prarodičům výlet do Tuniska, tak to není dobrý nápad. Pokud tam cestuje skupina dvou mladých lidí, kteří jsou naočkovaní, a bude se pohybovat někde po horách ve dvou a skoro s nikým se nepotkají, tak to riziko je malé. Samozřejmě popisuji extrémní situace, ale takto je třeba to formulovat. Co je zásadní, je potřeba srozumitelně vysvětlit, proč by se po návratu měli lidé testovat. Musí přesvědčit občany, aby spolupracovali. Jak zjistí stát, že lidé, kteří se vracejí, přiletěli z Tuniska do Rakouska a vracejí se domů z Rakouska, pokud nebudou spolupracovat? A to se ministerstvu zdravotnictví nedaří. Proto chceme, abychom se o tom bavili. Tak, jak to ministerstvo říká, místo toho, aby to občany stimulovalo ke spolupráci, je to stimuluje k bojkotování nebo odporu. A to je špatně.

Je správné se nechat po návratu z ciziny otestovat

Je podle vás správně, že mají lidé po návratu z dovolených zaměstnavateli dokládat svoji bezinfekčnost?
Jak k tomu chcete ty lidi donutit a jak chcete zaměstnavatele k tomu donutit. Já pracuji v nemocnici. Jak já se dozvím od svého podřízeného, že byl v cizině? Jedině tak, že jim vysvětlím a přesvědčím je, že to je k jejich prospěchu, k prospěchu jejich spolupracovníků. Asi je správně, aby člověk, který se vrátí z Chorvatska, z Tuniska, z jakékoliv destinace, kde se mohl nakazit, nebo mohl chytit nějakou mutaci, která je riskantnější, po návratu do kolektivu se nechal otestovat. Aby měli všichni jistotu, že to je v pořádku. Tady nevidím problém.

Vidím problém v tom, jak je to formulováno. Když se nenecháte testovat, nesmíte do práce, a když tam půjdete, zaměstnavatel dostane pokutu. To je naprosto špatná rétorika. Já, byť jsem naočkovaný, tak pokud bych jel do zahraničí, do rizikové destinace, tak se po návratu nechám otestovat, pro jistotu. Není to žádná hrůza, je to zdarma. Než abych riskoval, že v nemocnici nakazím nějakého onkologického pacienta.

Ministr Vojtěch zvažuje možnost, že by bezinfekčnost návštěvníků musely kontrolovat i restaurace, a že by k tomu mohla pomoci mobilní aplikace čTečka, která je určena ke kontrolovaní platnosti certifikátů o očkování, negativním testu, či prodělaném covidu. Je to správný nápad?
Byl jsem shodou okolností slavit úspěšnou bakalářskou obhajobu svého syna. Seděli jsme u stolu společně s rodinou. Vedle nás nikdo neseděl, nejbližší stůl byl čtyři metry daleko. Dáma, která nás obsluhovala, měla roušku. Úplně nevím, proč má v takové restauraci smysl cokoli kontrolovat. Pravděpodobně asi není šťastné, když v nějakém baru, kde je tak těsno, že se otírám o všechny kolem mě, a ti lidé jsou tam bez roušek, kdyby se tam objevili dva, tři nakažení, kteří mají nějakou mutaci a neví o tom. Tam si dovedu představit, že nějaká kontrola má smysl.

Pokud dojde ve Sněmovně na pokus o hlasování o zrušení pandemické pohotovosti, myslíte si, že ho v tuto chvíli Česká republika potřebuje?
To je otázka, na kterou vám nedokážu takhle odpovědět. Pokud neumí využít pan ministr pandemický zákon a pokud neumí přijmout opatření, které by bylo v souladu s legislativou pandemického zákona, tak nepotřebujeme pandemickou pohotovost. Situace se bezesporu zlepšuje a existuje řada jiných nástrojů, které může ministerstvo zdravotnictví k ochraně občanů a k preventivním opatřením využít. Samozřejmě si myslím, že je načase, aby daleko více byly vtaženy do hry hygienické stanice.

Situace v Praze se začala horšit. Počet nových případů narůstá: 

29. června 2021

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...