Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Peake: Nepředáme vládu komunistům a socialistům na stříbrném podnosu

  10:19
Chceme být stranou, která umí vyvozovat politickou odpovědnost, vysvětluje vicepremiérka Karolína Peake, proč trvá na výměně ministra dopravy Pavla Dobeše. Sama s přesunem na jiné křeslo ve vládě nepočítá. Nevylučuje rušení ministerstev, ale za důležitější považuje rušení podřízených organizací. Vicepremiérka to uvedla v e-mailovém rozhovoru pro iDNES.cz.

Vicepremiérka Karolína Peake. | foto: ČTK

Dlouhodobě usilujete o výměnu vašeho ministra dopravy Pavla Dobeše, ale premiér vám zatím nevyhověl. Až jste se ho prý musela ptát, za kterou je pan Dobeš vlastně stranu ve vládě. Budete teď na jeho výměně trvat?
Předsednictvo strany LIDEM v úterý na svém prvním zasedání od ustavujícího sněmu vyzvalo ministra Dobeše k rezignaci (více čtěte zde). Registr stále nefunguje a ukazuje se, že problémy jsou ještě hlubší a závažnější, než se zdálo. LIDEM chce být stranou, která umí vyvozovat politickou odpovědnost.

Nemám primárně ambici usilovat o jiný post ve vládě

Budete ve vládě vy osobně usilovat o silnější ministerské křeslo?
Nemám primárně ambici usilovat o jiný post. Chtěla bych ve zbývajícím čase dokončit rozdělanou práci, kterou mám v pozici vicepremiérky.

Připadají podle vás v úvahu výměny křesel mezi stranami ve vládě, případně nějaké redukce počtu ministerstev? Nebo třeba rušení ministerstva pro místní rozvoj, o němž politici mluví řadu let, máme čekat až na konci volebního období, nebo vůbec?
O ministerské rošádě nic nevím. Rušení ministerstev nevylučuji, za důležitější ale považuji rušení podřízených organizací. Tam lze hledat opravdové úspory. Rušení ministerstva je spíše organizační změna než redukce nákladů.

Vyšší daně, penzijní reformu i církevní restituce jste v parlamentu prosadili díky několika nezařazeným poslancům. Může podle vás takto vláda fungovat dlouhodobě, až do roku 2014?
Zdá se, že se podařilo zklidnit rozbouřenou hladinu emocí v rámci ODS, tudíž si myslím, že když zasedneme s koaličními partnery k jednacímu stolu, kde si řekneme, co a jak dál, je zcela realistické, aby vláda dokončila mandát do řádných voleb a měla tak možnost dokončit celou řadu důležitých kroků, jako je reforma státního zastupitelství, zákon o financování politických stran a mnoho dalšího. Je to v zájmu všech tří koaličních partnerů. Pokud nechceme vládu na stříbrném podnose předat komunistům a socialistům hned teď.

ODS teď navíc přišla o nepravomocně odsouzeného poslance Pekárka, který si pozastavil členství ve straně a tím se stal i nezařazeným poslancem. Nebude vám jeho hlas chybět? A budete hlasovat pro to, aby byl zbaven imunity?
V tomto případě budu určitě hlasovat pro zbavení imunity. Považuji nadále setrvání pana Pekárka v Poslanecké sněmovně za vážný etický problém a nejlepší by bylo, kdyby se vzdal mandátu. Ctím samozřejmě presumpci neviny až do pravomocného rozhodnutí soudu, ale trestněprávní odpovědnost a politická odpovědnost jsou dvě různé roviny, kdy ta druhá má daleko nižší práh.

Chceme nový zákon o státní službě a o financování stran

Co bude chtít vaše strana LIDEM ve vládě prosadit do konce volebního období? Jaké budou vaše priority ve vládě?
Klíčové priority jsou rozhodně v oblasti boje proti korupci a v oblasti redukce agend a byrokracie. Pokud prosadíme nový a dobrý zákon o státní službě, zákon o financování politických stran nebo zákon o státním zastupitelství a pokud zredukujeme agendy, jak navrhuji ve svém balíčku, který projednává vláda, pak má další existence této koalice smysl.

Petr Nečas a Karolína Peake během jednání Poslanecké sněmovny (4. září 2012)

Na církevní restituce jste ve Sněmovně kývli až poté, kdy jste dostali příslib, že budete moci ustavit poslanecký klub, i když nemáte potřebných deset poslanců pro jeho vznik. To vám opravdu tolik záleží, aby měl jeden člověk funkci navíc, vyšší plat a auto? Nebo proč vlastně trváte na tom, že chcete mít vlastní klub, když vás není tolik, kolik žádá zákon?
Naší zásadní podmínkou pro podporu církevních restitucí byla garance, že bude 101 hlasů pro přehlasování senátního veta daňového balíčku. Tedy stejný počet, jako pro přehlasování senátního veta zákona o církevních restitucích. To bylo nejdůležitější a hovořila jsem o této podmínce dlouhodobě. Tedy žádné handlování s klubem. Téma klubu jsme řešili ještě v době, kdy se neřešilo aktuální hlasování o restitucích, to zdůrazňuji. Samozřejmě ale platí, že bychom rádi klub ustavili. Bez klubu jsme ve Sněmovně ve slabém procesním postavení. Řadu návrhů může předkládat podle jednacího řádu jen klub nebo předseda klubu. To nám teď dost chybí.

Máte už s partnery ve vládě dohodu na tom, jak se to se vznikem vašeho nového klubu přesně udělá? Jinými slovy, zda klub vznikne, až definitivně protlačíte Sněmovnou vyšší daně po očekávaném vetu Senátu, je stanovený takový nějaký přesný "jízdní řád"?
Přesný jízdní řád není stanoven a v žádném případě není otázka klubu vázána na DPH či jiný zákon. Chceme racionální řešení, které bude využitelné i v budoucnosti. V České republice nyní aspiruje na úspěch řada menších stran a nová úprava právě takovým stranám v případě úspěchu pomůže odbourat bariéry v parlamentu.

Budeme chtít dohodu, že se daně už nebudou zvyšovat

Nakolik by se podle vás měla teď změnit koaliční smlouva oproti tomu, když jste ji uzavíraly ještě za Věci veřejné? Přibude do ní něco, nebo z ní naopak vypadne?
Některé priority z koaliční smlouvy nesmí vypadnout (již výše zmiňované zákony z protikorupční strategie). Budeme také chtít dohodu o dalším nezvyšování daní a větším důrazu na prorůstová opatření. Úsporný stát a transparentní právní prostředí musí být nikoli nějakým bonusem navíc, ale červenou nití celé koaliční smlouvy.

Když se před pár dny strana oficiálně ustavila a zvolila vedení, řekli jste, že budete stranou na "zlatém řezu" mezi pravicí a levicí. Můžete vysvětlit, co si pod tím přesně představujete?
Zlatý střed znamená ideální proporci. Asi třetinu od prava a dvě třetiny od leva. Znamená to, že se nechceme stát nečitelným středem, který si vybírá témata podle momentální společenské objednávky. Chceme na jedné straně omezovat vliv státu na život lidí, omezovat byrokracii plodící korupci, na té druhé straně nehodláme zapomínat na ty, kteří se ne vlastní vinou dostali do tíživé sociální situace. Zkrátka chceme být schopní pomáhat těm, co pomoc potřebují, ale stavět budeme na těch, kteří tvoří hodnoty.

Ano, otázku, že jsme nikam nekandidovali, občas dostávám

Jak často se vás lidé ptají, jak je možné, že ve Sněmovně působí a tři ministerská křesla má strana, která v žádných volbách nekandidovala a nikdo ji tedy ani nevolil?
Ano, takové otázky občas dostávám. Nejsme zdaleka první strana v takové situaci. Tu situaci jsem neplánovala, prostě vývojem událostí nastala. V rozporu s ústavou není. V příštích volbách se hodláme o hlasy voličů utkat jako LIDEM - liberální demokraté. Do voleb půjdeme s odvahou a věřím, že dokážeme voliče oslovit a přesvědčit je o tom, že ačkoliv jsme vznikli až v průběhu volebního období, tento čas jsme jen neproseděli, ale řadu věcí vykonali.

Dovolte ještě jednu osobní otázku. Média poukazují na váš obchod s domem v Troji, který jste s manželem koupili za 9,7 milionu a zrekonstruovaný prodali za 57 milionů. Časopis Týden dal prodej domu do souvislosti s pražským podnikatelem Romanem Janouškem a naznačuje, že mohlo takto jít o skryté financování Věcí veřejných. Jaký je váš komentář?
Dovolte mi okomentovat tři základní lži: Za prvé neznám Janouška jinak než z novin. Za druhé neznám JUDr. Slávika, pokud se mnou chodil do ročníku na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, pak musím říci, že stejně jako dalších 600 lidí. Za třetí žádných 33 milionů jsem nevydělala. Pozemek a dům jsme s manželem koupili a zainvestovali několika úvěry v celkové výši přes 30 milionů korun a vlastními úsporami. Dům jsme stavěli pro sebe. Naše ekonomická situace nás bohužel donutila dům prodat. Prodejní cena zcela odpovídala hodnotě domu. S ohledem na celkovou investici a náklady jsme na prodeji dohodnutém realitní kanceláří vydělali částku v řádu jednotek milionů, nikoli desítek, jak se mi někdo snaží podsunout.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...