Generální ředitel Dopravního podniku Vladimír Lich byl odvolán z čela představenstva.

Generální ředitel Dopravního podniku Vladimír Lich byl odvolán z čela představenstva. | foto: Michal Šula, MAFRA

Pražský Dopravní podnik se snaží řídit politici, říká ředitel Lich

  • 142
Ředitel pražského Dopravního podniku Vladimír Lich podal ve středu trestní oznámení na lidi, kteří podepsali nevýhodné smlouvy. Ještě večer ho dozorčí rada odvolala z čela představenstva. Prý s nimi nemluví, je pomalý a nemá koncepci. Podle Liche se podnik snaží řídit politici, kteří rozkazují jeho lidem.

Vidíte nějaké chyby v tom, co jste udělal?
Komunikace mezi mnou a dozorčí radou byla skutečně špatná. Rada měla právo vědět předem o tom, co děláme. Právní audit, zadání forenzního auditu. Ale já věděl, že jakmile jim to řekneme, bude to venku. Já jim musím dát za pravdu, ale neudělal bych to jinak.

Budete chtít zůstat ředitelem, když máte oslabenou pozici tím, že nejste v představenstvu?
To bych raději nejdřív prodiskutoval s primátorem, který mě oslovil a do této funkce prosadil.

Jeden z důvodů odvolání byl, že jste nic moc neudělal. Jak to vidíte vy?
Já jsem tam nastoupil a byl jsem jak nahý v trní. Kromě sekretářky jsem neznal vůbec nikoho. První úkol byl postavit si tým. Ten mám. Mám nového šéfa právního oddělení, interního auditu, šéfku marketingu, která to všechno vyčistila, novou šéfku správy nemovitého majetku, která vypovídá smlouvy. Určitě jsem mohl udělat víc. Mohl jsem tam být o víkendech a v noci, ale když jsem viděl tu spolupráci, ty klacky pod nohama, které mi házeli někteří politici, tak jsem si říkal, že tam v mých letech nenechám život.

Máte ještě chuť pokračovat?
To je prvně v životě, kdy bych nemohl něco dokončit. Tým je připraven a já vím, co bych udělal. Některé dříve uzavřené smlouvy jsou na deset dvacet let a jsou nastavené špatně. Potřebujeme znovu projednat smlouvy na všechno, co nakupujeme. V nákupech bychom mohli ušetřit možná 1,5 miliardy. Není skoro žádná smlouva, která by byla výhodná. My jsme velký odběratel, měli bychom mít ohromnou páku dostat nejlepší ceny, a ty nemáme. V oblasti investic neprobíhá tvrdá soutěž, tam probíhá formální soutěž. Další peníze jsou v jízdném, já si myslím, že se dalo posunout výš. Takže nejde, abych během 4 měsíců napravil všechno, co se tam nasekalo. A navíc v tom právním prostředí ... chodil jsem tam jak po minovém poli.

Odvolání Liche dozorčí radou

Pro jeho odvolání hlasovali podle informací MF DNES všichni členové koaliční TOP 09 i ODS. "Důvodem schválené personální změny v představenstvu jsou kroky podniknuté Vladimírem Lichem, kterými došlo k ohrožení řádného chodu DP, neplnění usnesení dozorčí rady a nekomunikace s dozorčí radou odpovídajícím způsobem. Pokud byly změny prováděny, byly pomalé, nekoncepční a nesystémové," uvedl předseda dozorčí rady Jiří Nouza.

Podle plánu jste to měl zvládnout za rok jako krizový manažer, stihl byste to?
Můžu říct, že 70 procent by se udělalo a 30 by asi zbylo na příští rok. Problém jsou politici v dozorčí radě. Ti lidé nejsou odborníci a nejsou ani manažeři. Kdybyste viděli, kolik mi přinesli životopisů lidí, které chtěli, abych zaměstnal.

Kdy ještě nepracovali jako manažeři, ale jako politici?
Někteří tvrdili, že musím vytvořit separátní oddělení generálního ředitele, kam si najmenují svoje lidi, svého šéfa, já jim dám rozpočet 10 až 15 milionů a ti lidé tam jim budou podávat informace. Na tom trvali a já byl tvrdě proti tomu. Důležité je, aby jenom kontrolovali, aby se nesnažili řídit. Vstupovat do jednání s dodavateli. To jsou věci, které velmi ztěžují tu práci.

Oni vstupovali do jednání, která jste vedl?
To víte, že jo. A to nebyli ani lidé z dozorčí rady, to byli lidé z magistrátu a nařizovali mým lidem, aby něco udělali. Já jmenovat nebudu, ale je to tak. Ty vysoké odměny, o kterých jste hodně psali, byly z nařízení někoho z magistrátu, kdo není ani v dozorčí radě. A tehdejší ředitelka to provedla, protože se bála o svou pozici.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video