Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

John: Přivedli jsme do politiky slabé kusy, které se daly uplatit

  14:46
Bohužel jsme do politiky přivedli lidi, kteří se dali zastrašit a uplatit, popisuje staronový předseda VV Radek John hlavní chybu, kterou podle něj strana udělala. Tvrdí, že teď to bude jinak. "Zbyly silné kusy, které nemusí sedět s dinosaury u jednoho stolu a mohou v opozici prosazovat věci, které jsou pro blaho národa," řekl iDNES.cz John.

Předseda Věcí veřejných Radek John | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Co podle vás mohou Věci veřejné udělat pro to, aby ještě mohly být pro voliče volitelnou stranou?
Tak především bez Věcí veřejných by nebylo to, co je dnes, tedy vydávání poslanců, kteří jsou podezřelí ze spáchání trestného činu. Nefungovala by protikorupční policie tak, jak funguje. Jen za letošek řeší škodu 9,5 miliardy korun, přičemž loni to bylo 8 miliard a předloni jen jedna miliarda. A to je díky opatřením, která prosadily Věci veřejné. Zrušení příkazu policejního prezidenta Martinů, aby policisté hlásili všechny korupční kauzy na ústředí. Tam byly vždy ty úniky informací, tam se zametalo pod koberec. My jsme to opatření zrušili. Džin byl vypuštěn z lahve, teď jde o to, aby se uhlídalo, aby strany, které kradly a bojí se, nezatlačily toho džina zpět do lahve.

Chcete tím říci, že policie se nebojí stíhat politiky, nežádat třeba o vydání Vlasty Parkanové, nebo poslat k soudu pana Bártu a pana Škárku, nebo vazebně stíhat Davida Ratha, kvůli krokům Věcí veřejných?
Ano. My jsme půl roku bojovali o výměnu policejního prezidenta, protože šlo o to zrušit příkaz pana Martinů, že všechny korupční kauzy se musí nahlásit do systému. A pak ti lidé byli varováni a nic se nevyšetřilo. Navíc šéfem protikorupční policie byl člověk, pod jehož vedením se nikdy nic nevyšetřilo. Bylo třeba vyměnit vedení protikorupční policie, což mohl udělat jenom nový policejní prezident. To byl ten klíčový boj. Policie se nadechla, v této chvíli se nikoho nebojí a velké strany ji zastrašují. To jsou ty vzkazy, že parta policejních plukovníků nebude rozhodovat o politicích (ve Sněmovně to řekl premiér Petr Nečas - více o tom najdete zde) nebo že jde o policejní zvůli. Teď jde o to uhlídat, aby se policie nedostala do stavu, že bude spoutána, jako byla předtím, za ministrů Langera a Grosse.

Zbyly silné kusy, které nemusí sedět s dinosaury

Kde se podle vás stala chyba, že podle aktuálního průzkumu CVVM by Věci veřejné ve volbách dostaly 0,5 procenta a podle jiného průzkumu STEM 89 procent voličů VV lituje, že vám minule dali hlas?
Chyba byla v personáliích. My jsme bohužel do politiky přivedli slabé kusy, které se daly zastrašit, uplatit. Já když jsem šel do voleb, tak jsem říkal, že máme silný tým bojovníků proti dinosaurům, kteří se ničeho nezaleknou. Ty síly se rozdrobily. Slabé kusy odpadly, zradily program Věcí veřejných, čili já naprosto chápu voliče, že říkají, že bohužel věřili lidem, kteří dali přednost funkcím a stali se hlasovacími strojky. Ale v tom je tam šance. Teď opravdu zbyly silné kusy, které nemusí sedět s dinosaury u jednoho stolu a mohou v opozici prosazovat věci, které jsou pro blaho národa, a nemusí hlasovat pro výstřelky vlády. Teď se všechny velké strany bojí předčasných voleb, protože mají své skandály s krádežemi veřejných peněz a jsou dva roky na práci. A my tu práci předvedeme. Navrhneme zákon o majetkových přiznáních, který je nutný, aby se ukradené peníze vrátily do státního rozpočtu. Budeme hlídat, aby zrušení anonymních akcií nebylo uděláno stylem podvodu na voliče. Ta dvouletá práce to ukáže. A jestli to nebude stačit, tak jsme stejně splnili většinu toho, co jsme slíbili. Naše historická role je nepopiratelná.

Chápu to správně, že třeba sebe nebo Víta Bártu považujete za silné kusy?
Ty, kteří zradili program a teď se bez mandátu potácejí Sněmovnou, považuji za slabé kusy, protože když někdo voličům slíbí prosazování programu v nějaké straně a pak ji opustí, tak je pohrdaný přeběhlík. A máme mnoho důkazů, že byly pokusy rozbít Věci veřejné, že těm lidem se nabízely peníze, funkce a tak dále, aby ti lidé odpadli. No tak bohužel jsme do Sněmovny dostali polovinu lidí, kteří se tam nikdy dostat neměli.

Jak vidíte dál roli Víta Bárty ve Věcech veřejných?
Jako koordinátor komisí bude pracovat, pracovat, pracovat... My budeme updatovat program Věcí veřejných pro příští volby a on to musí koordinovat a odpracovat.

Co když bude odsouzen i pravomocně?
To by úplně měnilo situaci, ale v této chvíli pravomocně odsouzen není a já jsem přesvědčen, že u odvolacího soudu může věc dopadnout úplně jinak.

Máte přehled, kolik přesně lidí vám dalo hlas v internetovém hlasování registrovaných příznivců Věcí veřejných?
Nemám.

Mám silnější mandát než v ODS a ČSSD, tvrdí John

Hlasovalo asi osm stovek lidí, z toho 42 procent vás podpořilo, což je něco přes tři stovky lidí. Hlasovat jich ale mohlo okolo šesti tisíc, považujete to za dost silný mandát pro vás jako staronového předsedu?
Za silnější než u ODS nebo sociální demokracie. Tam na konferencích také volí jen ti, kteří volit chtějí. Je to asi tři sta lidí. Takže když je zvolen předseda ODS nebo sociální demokracie, tak je to maximálně hlasy 300 lidí. Navíc s Kateřinou Klasnovou mám dohromady podporu 80 procent. Takže ten mandát říká - ano, tito dva lidé nás zajímají. A já jsem s Kateřinou Klasnovou domluven, že bude výkonnou místopředsedkyní a že v této dvojici budeme pracovat v opozici.

Jaké ambice mají VV v podzimních krajských a senátních volbách?
My jsme řekli, že kraje, které si řeknou, že nepůjdou do krajských voleb, nebudou k tomu nuceny. V této chvíli je to zcela na krajských radách, aby rozhodly, kdo chce jít do voleb a kdo nechce, ale my se budeme soustředit na práci, abychom přesvědčili voliče, že ti, kteří zbyli, opravdu reálně stojí za tím, co slíbili. Máme splněno 60 procent programu, tak věřím, že ještě dalších 20 procent se podaří.

A pro příští volby do Sněmovny, ať budou v řádném termínu nebo předčasné, nejsou už Věci veřejné mrtvou stranou, jak napovídají průzkumy?
Tak za prvé - Věci veřejné rozstřelily stav, který tu byl, kdy se nestíhalo rozkrádání veřejných peněz. Už jenom to je historicky nepopiratelné. Moje ambice je splnit maximum toho, co jsme slíbili, a tím já svoji misi budu považovat za splněnou. Postavíme volební program, a pokud ho lidé podpoří, půjdeme dál. Pokud se občané rozhodnou pro něco jiného, tak se rozhodnou pro něco jiného.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...