Šlechtová: Nabídka přišla jak z nebes, jinak bych se vrátila do byznysu

  • 78
Pokusím se ministerstvo řídit z pozice byznysmena, řekla o sobě Karla Šlechtová, kterou ANO nominovalo na post ministryně pro místní rozvoj. Řekla novinářům, že šla z byznysu do státní správy proto, aby Česku pomohla získat peníze z EU. A už měla nakročeno zpět. „Nabídka přišla jak z nebes, jinak bych se vrátila do byznysu,“ říká Šlechtová.

Kdy jste dostala od Andreje Babiše nabídku, abyste šla do vlády?
Před několika týdny. Finální nabídka padla teď v neděli večer.

Co bylo pro vás tím impulsem, že jste si řekla - jdu do toho?
Pocházím z byznysu. I můj první krok, proč jsem šla na Ministerstvo pro místní rozvoj jako řadový zaměstnanec, byl proto, že jsem si řekla, že musím státní správě pomoci, že jí chci pomoci. Pozice ministryně pro místní rozvoj je pro mě velká výzva. Vzhledem k tomu, že nepůsobím úplně jako státní úředník, pokusím se řídit ten úřad trošku ze svého pohledu, to znamená byznysmena, tedy byznyswomenky.

To znamená, že budete řídit ministerstvo jako firmu?
To nebudu, protože jsem firmu nikdy neřídila. Já jsem spíše projektový manažer. Já se musím nejdříve seznámit s tím, jak je ten úřad vůbec řízen. A teprve následně můžu odpovědět na otázku, jak.

Počítáte s tím, že byste vstoupila do hnutí ANO?
Ne.

Až skončí mandát této vlády, chtěla byste pokračovat v politice, nebo byste dala přednost byznysu nebo návratu na úřednické pozice?
Já se nebráním návratu do byznysu. A v podstatě to byl můj plán v nejbližší době. Tato nabídka přišla jak z nebes, jinak bych se vrátila do byznysu.

Se stranickou kariérou nepočítám

Říkáte o sobě, že vaše politická orientace je střed a pravice, mohla byste to trochu upřesnit?
Nerada bych zabíhala do stranických věcí. Politická kariéra a být ve straně je něco úplně jiného. Pokud se stanu ministryní, stávám se političkou a budu rozhodovat ve prospěch našeho státu. Co se týká stranické působnosti, nepočítám s tím, že vstoupím do strany. Jakékoli.

Karla Šlechtová

Tak to zkusme na praktických věcech. Co uděláte, až se ve vládě bude řešit otázka daní? Třeba zavádění nějaké daně nebo zvyšování některé, jak se k tomu postavíte? Co soudíte o daních v Česku?
Když budou na vládě projednávány materiály, které nebudou v působnosti Ministerstva pro místní rozvoj, tak samozřejmě na ministerstvu je tým lidí, se kterými to budu rozebírat, probírat. Nechám si připravovat stanoviska a budu mít samozřejmě poradce, kteří mi v tomto pomohou.

Teď se dlouho řeší míra sankcí vůči Rusku kvůli konfliktu na Ukrajině. Jak vidíte počínání českých politiků ve vztahu k Rusku a Ukrajině?
Vzhledem k tomu, že jsem stále zaměstnanec Úřadu vlády, nemohu vám na tuto otázku odpovědět. Pokud ukončím svůj poměr na Úřadu vlády, pak se mě zeptejte.

A například váš názor na zvyšování minimální mzdy?
Bezpečně se domnívám, že by se zvýšit měla. Nejde o to, že nemám názory, já je mám, ale ctím svého zaměstnavatele.

Ministerstvu jsem obětovala vše, abychom získali 560 miliard

Jak se domníváte, že se teď změní váš život?
Nedomnívám se, že se úplně změní. Mně vždy šlo o věc. Vzhledem k tomu, že na Ministerstvu pro místní rozvoj jsem působila téměř tři a půl roku a v podstatě jsem mu vše obětovala, abychom získali těch 560 miliard korun, tak se nedomnívám, že se mi bude extrémním způsobem měnit soukromý život. Práce je pro mě důležitá, ale soukromí také.

Konzultovala jste s někým ze svého nejbližšího okolí své rozhodnutí jít do vlády? A přemlouvali vás, ať to vezmete, nebo ať do toho naopak nejdete?
Ne. Nikdo o mém budoucím působení nevěděl a ani bych to nekonzultovala. A to ani z hlediska důvěrnosti celé této akce.

Vezmete si na ministerstvo někoho z Úřadu vlády, nebo budete pracovat s týmem, který na ministerstvu vznikl za paní Jourové?
Ráda bych zachovala kontinuitu úředníků. Ti lidé jsou tam velice kvalifikovaní. Musím se seznámit s tím, kdo odjíždí s paní Jourovou do Bruselu. V tuto chvíli moje informace jsou, že je to šéfka kabinetu a šéfka tiskového oddělení. To jsou dvě pozice, které budu muset obsadit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue