Svobodné bude víc slyšet, ale chci dál žít a pracovat v ČR, říká Mach

  12:21
Petr Mach přivedl Svobodné k prvnímu překonání pětiprocentní hranice a sám získal křeslo europoslance. Do Štrasburku ale plánuje dojíždět, stěhovat se nechce. "Aby si člověk zachoval zdravý rozum, musí zůstat žít, kde žije, musí si zachovat práci," řekl iDNES.cz. Plánuje dál přednášet studentům.

Svobodní poprvé překročili pětiprocentní mez. Jejich předseda Petr Mach se stal europoslancem. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Pane předsedo, nebo pane europoslanče... kým se nyní cítíte víc?
Poslanec je samozřejmě politická funkce ve zvoleném orgánu, ale my jsme se nikdy netajili tím, že naší hlavní ambicí je změnit poměry v České republice, v českém parlamentu... Takže to bereme i jako posílení Strany svobodných občanů doma. Zůstávám tedy předsedou.

Strana svobodných občanů

Svobodní vznikli v únoru 2009 a u jejich zrodu stáli většinou bývalí členové ODS, nespokojení s vývojem v této straně.

Ke 12. únoru 2014 Svobodní mají 868 členů, patří početně mezi malé strany (počty členů zavedených stran se pohybují v řádu desítek tisíc, u TOP 09 a ANO to jsou jednotky tisíců).

Ve volbách do EP v roce 2009 získali Svobodní 1,26 % hlasů, nyní 5,24 %. Do Sněmovny je v roce 2010 podpořilo 0,74 %, o tři roky později 2,46 %.

Delegátům ustavujícího sněmu zaslal zdravici tehdejší prezident Václav Klaus. S myšlenkovým proudem kolem něj se ale Svobodní později rozešli. Lidé kolem Klause, například bývalý vicekancléř Petr Hájek, zastávají na rozdíl od Svobodných nacionalistické postoje a Svobodné vnímají jako rivaly (viz článek Kdo je tady pravice).

Předsedou Svobodných je od počátku ekonom Petr Mach, bývalý externí poradce prezidenta Klause a exředitel Klausem založeného Centra pro ekonomiku a politiku.

Strana se profiluje výrazně euroskepticky, odmítá například Lisabonskou smlouvu a chce referendum k přijetí eura. V ekonomické oblasti prosazují Svobodní co nejmenší zásahy státu a snížení daní.

Kromě nyní získaného mandátu v Evropském parlamentu mají Svobodní i několik zástupců v obecních zastupitelstvech, vesměs v menších obcích a městech.

To je má druhá otázka: Neuvažujete tedy do budoucna o tom, že byste funkci předsedy Svobodných složil a uvolnil místo kolegům, kteří nejsou vázáni v Evropě?
Já v europarlamentu nehodlám zůstat. Plánuji, že bych chtěl vést Svobodné ve volbách do českého parlamentu, v takovém případě bych naopak chtěl přenechat mandát v europarlamentu těm, kteří byli za mnou na kandidátce (prvním náhradníkem Svobodných je Jiří Payne, dalším Tomáš Pajonk - pozn. red.).

Když se objevil v 11 hodin večer výsledek Svobodných - 5,24 % - jaká byla vaše první reakce?
Že spadl kámen ze srdce. Měli jsme náznaky z volebních komisí, ne, že by nám někdo sděloval přesné číslo, ale že to může být dobré. Jediné, čeho jsme se báli, bylo, aby to nespadlo těsně pod pět procent.

Jaká teď budou vaše stěžejní témata v Evropském parlamentu? Dříve jste často mluvili o vystoupení ČR z EU, což jste teď neakcentovali (v těchto volbách se o této věci nerozhodovalo - pozn. red.). Co teď budete na půdě Evropského parlamentu prosazovat?
To, co jsme říkali v kampani - pokusíme se přesvědčit většinu v Evropském parlamentu, aby navrhla změnu Smlouvy o fungování EU tak, aby členství v eurozóně bylo dobrovolnou věcí, aby tam Česká republika nemusela vstoupit, nebude-li chtít. A budu samozřejmě hlasovat proti všem dalším euronesmyslům.

Právě na těch jste založili svou kampaň, ale někteří lidé vám vyčítali, že vaše "posvícení na euronesmysly" obsahuje nepravdy. Třeba jste kritizovali návrh zákazu nošení šperků a podpatků pro kadeřnice a kritici oponovali, že to nebyl návrh orgánů EU, ale majitelů kadeřnických salonů. Hlasy vám to patrně přineslo, ale nebyl právě tohle populismus místo věcnosti, který kritizujete?
Takhle bohužel v EU vznikají všechny návrhy. Když EU zakázala klasické žárovky, začalo to tím, že zástupci výrobců zářivek přinesli požadavek k Evropské komisi a ta to pak navrhla Evropskému parlamentu (samotný Evropský parlament nemůže navrhovat zákony, pozn. red.). Takže je potřeba mít se na pozoru vždy, když ten návrh vzniká. Upozorňovali jsme na to, co veřejnost vnímá a co je nejviditelnější, to jsou tyhle zákazy žárovek. Ale stejně tak jsme popisovali i to, co je pro nás mnohem nákladnější euronesmysl, třeba kvóty na obnovitelné zdroje energie a podobně.

Volby do europarlamentu

Jestli se ještě mohu vrátit k těm podpatkům, tam, pokud se pamatuji, vzešlo ze strany EU jen doporučení, a nikoliv zákaz.
Ano, my jsme to i takhle korektně popsali v tom našem výčtu euronesmyslů (na přesný popis se můžete podívat v bodě 12 "Zákaz nošení šperků a podpatků pro kadeřnice"), že v tomto případě to byl návrh nějaké jejich odborové organizace.

Jak budete teď svá témata na půdě Evropského parlamentu prosazovat a koho vnímáte jako své spojence? Vyhlédl jste si už parlamentní frakci, do které se přidáte?
Je otázka, jaké frakce se teď vytvoří. Naším přirozeným spojencem v hlasování bude určitě Richard Sulík ze slovenské Svobody a solidarity, budou to lidé z AfD (Alternative für Deutschland), bude to určitě Nigel Farage a United Kingdom Independence Party (UKIP). Uvidíme, kdo další a podobně smýšlející se tam objeví.

Ne, že bych nyní čekal, že přestanete být kritikem EU, ale teď se k tomu stanete jejím placeným představitelem s relativně malou politickou silou, protože většinu v europarlamentu bude stále mít blok lidovců a socialistů jako dosud. Jak to chcete udělat, abyste nebyl jen velmi dobře placeným představitelem s nulovou možností prosadit své priority?
Naším vzorem v tomhle je právě Nigel Farage, který dokázal využít tuhle platformu, aby byly jeho myšlenky víc slyšet. Oni (UKIP) díky tomu stále posilují nejen ve volbách do Evropského parlamentu, ale i na domácí politické scéně. I když budeme v menšině ve svém hlasování, tak náš postoj bude určitě víc slyšet.

Nigel Farage se také poměrně pochvalně vyjadřoval o ruském prezidentovi Putinovi. Poté, co Rusko zabralo Krym, řekl, že nejvíce z politiků obdivuje Putina, ne jako člověka, ale jako taktika a - cituji - "politika, který brilantně vyřešil syrskou krizi". Co na to říkáte?
My se o Vladimirovi Putinovi nijak pochvalně nevyjadřujeme a to, že mají Svobodní blízko k UKIP, neznamená, že s ní souhlasíme se vším. Nesouhlasíme třeba s jejím postojem k imigraci (redakce původně mylně uvedla "souhlasíme - za chybu se omlouváme). Pokud jde o Krym a Ukrajinu, myslíme si, že EU pomohla ukrajinský národ rozeštvat, že lidé na Krymu mají právo na sebeurčení a že je nesmyslné tomu bránit. Není to ale postoj proruský nebo proputinovský, podporujeme mírové řešení.

Úvazek na vysoké škole si ponecháte, nebo ho budete redukovat?
Mám ty úvazky dva na dvou školách (Vysoká škola finanční a správní, Vysoká škola ekonomie a managementu, pozn. red.), budu to asi muset omezit. Ale rozhodně nechci učení úplně opustit.

Budete se stěhovat do Bruselu nebo do Štrasburku? Nebo budete dojíždět?
Určitě se nebudu nikam stěhovat, ani do Bruselu, ani do Štrasburku. Mám v plánu dojíždět do Štrasburku a poctivě hlasovat na plenárních zasedáních. Chci vynechat všelijaká zasedání v Bruselu, nechci se moc zapojovat do všelijakých těch výborů - nechci, aby se ze mě stal nějaký "bruseločlověk". Aby si člověk zachoval zdravý rozum, musí zůstat žít tam, kde žije, musí si zachovat svou práci. Budu dál učit nejen proto, že mě to baví, ale že si chci také zachovat zdravý rozum. Že se nechci stát profesionálním euročlověkem.

Čím to podle vás je, že v České republice eurokritické strany jako celek nezískaly výrazný úspěch, přinejmenším například ve srovnání s britskou UKIP? Zde to bylo 6 z 21 křesel, počítaje v to i komunisty. To je relativně málo, třetina až čtvrtina...
Řekl bych, že třeba ODS přišla o voliče, protože není v jejích očích věrohodná, protože lavírovala, nakonec prosadila Lisabonskou smlouvu... Pro nás je to, že jsme se dostali přes pět procent, opravdu zlom. Očekávám, že naše podpora bude teď růst, že je hodně voličů, kteří nechtějí volit stranu, která může dostat pod pět procent... To se teď změnilo. Svobodní jsou stranou, která má nad těch 5 %, třeba UKIP v Británii (tato vůči EU velmi kritická strana volby na ostrovech vyhrála, pozn. red.) je mnohem déle a mnohem více slyšet, to samé Národní fronta ve Francii. Také to jsou strany, které byly před deseti lety marginalizované.

Voliče nezklameme, řekl Mach krátce po zveřejnění volebních výsledků:

29. září 2013

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Palestincům v Gaze bezprostředně hrozí hladomor, bijí na poplach OSN i USA

19. března 2024  11:04

Akutní nedostatek jídla v palestinském Pásmu Gazy už je natolik závažný, že tamním civilistům...

Soud znovu uložil podmínky pro čtyři muže za tragický pád mostu ve Vilémově

19. března 2024  11:01

Odvolací soud v Pardubicích v pondělí dopoledne znovu uložil podmínky čtyřem mužům obžalovaným...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...