Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zemana určitě volit nebudu a ANO pro nás není partnerem, říká Bartoš

  15:56
Znovuzvolený předseda Pirátů Ivan Bartoš si nepřeje, aby na Hradě pokračoval Miloš Zeman. „Není dobrý prezident. Určitě nezvažuji volbu prezidenta Zemana ani v jednom z kol,“ řekl v rozhovoru s iDNES.cz Bartoš. Škrtl také Petra Hanniga. Mladí voliči by podle Bartoše neměli na volbu prezidenta rezignovat a měli by volit hlavu státu už v prvním kole.
Předseda Pirátů Ivan Bartoš na zasedání celostatního fóra Pirátské strany

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na zasedání celostatního fóra Pirátské strany | foto: Marie Stránská, MAFRA

Příští týden se v české politice odehrají důležité věci. Hlasování o důvěře menšinové vládě a volba prezidenta. Stále platí, že Piráti nedají důvěru menšinové vládě Andreje Babiše?
Menšinová vláda Andreje Babiše, ani možná uskupení, která by se mohla rýsovat v druhém kole, nejsou v souladu se strategií, se kterou Piráti byli zvoleni. Tam jsme mluvili nejen o dominantní pozici hnutí ANO, což evidentně bude v každé vládě, ale i o problematických osobách. Nevázali jsme to na vydání, nebo nevydání, stíhání či nestíhání. Hnutí ANO, ať je pan Babiš premiérem nebo není, pro nás není partnerem. Není to strana standardního typu.

Jak vnímáte, že pan Babiš už teď říká, že i v druhém pokusu o vládu sestaví vládu menšinovou? Je si tak jist, že vládu podpoří sociální demokraté a komunisté, jak předvídá prezident Miloš Zeman, nebo se už připravuje na předčasné volby?
Podle mě Andrej Babiš počítá s každou alternativou. Poslední dění na politické scéně s frakcí ČSSD nasvědčuje té variantě, na kterou se ptáte. Samozřejmě tady může být i menšinová vláda ANO, která se bude opírat o nějaký mix poslaneckých hlasů, což by nebyla taková ostuda pro ty strany, které by vládu nechaly získat důvěru. Naše pozice je stejná. My nebudeme hlasovat pro žádnou takovou variantu.

Řekl jste na celostátním fóru, že ambicí Pirátů je vyhrát příští volby a porazit hnutí ANO. Jak to chcete udělat? Mezi necelými jedenácti procenty, která jste měli, a téměř třiceti procenty, které mělo ANO, je poměrně velký skok. Abyste se dostali k vítězství ve volbách, museli byste získat o dost víc hlasů.
Mluvil jsem o tom, že bychom rádi porazili hnutí ANO a hráli tak významnou roli při sestavování vlády. Nebudeme vymýšlet kolo. My si myslíme, že naše politika je správná, a jsem přesvědčen, že lidé chtějí, abychom ji dělali právě takovým způsobem, jakým ji děláme.

Jste liberální strana s vyhraněnými postoji k životu, rodině, vztahům obou pohlaví. Může takto orientovaná strana dominovat ve společnosti?
Jsem stále přesvědčen, že větší část společnosti je v jádru dobrá. Věřím, že nastavení generace, které bylo třeba jen devět let, tak jako mně, když došlo k převratu, je takové, že poroste chuť podporovat liberální společnost, která tady dostávala na zadek čtyřicet let za komunismu. A která trpí i teď, kdy je třicet let po revoluci.

Jste v parlamentu krátce, ale přesto - která ze stran je vám tak blízká, že byste s ní chtěl úzce spolupracovat?
Chtěl bych spolupracovat s každým. Spolupráce, podpora a společné vládnutí jsou různé věci. Když se například hlasovalo o rozpočtu, zajímalo nás, o čem se hlasuje. A ne, kdo to navrhuje. Mně je nejbližší svým působením a opravdovostí politiky STAN. Už jen proto, že jsou tam lidé, se kterými se znám déle, nebo jsem se s nimi potkal v kampani. Lidé, kteří za sebou mají poctivou práci, třeba pan Rakušan nebo pan Farský. Věřím, že i mezi lidmi zvolenými za TOP 09, vyjma některých, jsou osobnosti, se kterými se dá debatovat. Politika by měla být obsahová, nebo stranická. Těžko se shodneme třeba s ODS. Pokud bude legislativa přívětivá pro občany, tak na ní dokážeme spolupracovat s kýmkoli v Poslanecké sněmovně.

Za týden občané budou hlasovat o novém prezidentovi. Vy osobně už máte vybráno?
Nemám ještě vybráno.

Podle čeho se rozhodnete?
Podle více kritérií. Co je pravda o těch kandidátech, jak to pasuje na liberální představu o společnosti, i s ohledem na roli prezidenta v parlamentní demokracii. Aby to nebyl člověk, který preferuje hlavně sebe. Chci najít takového prezidenta, abych si řekl, že to není volba menšího zla.

Miloš Zeman je podle vás dobrý prezident, nebo ne?
Miloš Zeman není dobrý prezident. Ve druhém kole poslední prezidentské volby jsem odevzdal prázdnou obálku, moje kandidátka do druhého kola totiž nepostoupila.

Z toho vyplývá, že Zeman nebude mezi těmi, mezi kterými budete vybírat.
Určitě nezvažuji volbu prezidenta Zemana ani v jednom z kol.

Před několika měsíci, v září jste mi v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že z tehdy známých kandidátů se vám líbí Jiří Drahoš. Už to neplatí?
On je decentní, je v mém užším výběru. Vím koho volit nebudu, to je pan Hannig, který ve volbách do Poslanecké sněmovny reprezentoval takovou podivnou směsku pseudonacionalistických stran a naštěstí vyhořel.

Takže si škrtáte pana Zemana a pana Hanniga.
Pana Hanniga a pana Zemana nebudu zvažovat.

Měli jste ve volbách přes deset procent hlasů. Oslovujete především mladší voliče. Co byste řekl těm lidem, na které máte vliv a z nichž někteří nad volbou prezidenta třeba mávají rukou a říkají, že prezidentská volba není věc, která zasahuje do jejich životů?
Nám se ve volbách podařilo aktivizovat neskutečné množství lidí. Když je člověk mladý, tak si velmi často myslí, že vůbec žádná politická volba nezasahuje do jeho života. Já jsem politiku začal dělat v momentě, když jsem si uvědomil, jak silně ovlivňuje vývoj České republiky. Jsme parlamentní demokracie. Role prezidenta není taková, jak ji definuje současný prezident Miloš Zeman. Rozhodují parlament a vláda. Nutnost rozhodovat se, přijmout zodpovědnost přichází, když člověk získá volební právo. Já jsem taky třeba, když mi bylo osmnáct, dvacet let, k tomu takto zodpovědně nepřistupoval. Ale myslím, že ta změna nastává. Mladí lidé se o věci více zajímají. Je důležité jít volit už v první volbě a volit racionálně.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...