Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chci na Hradě hledět do budoucnosti, v tom jsem jiný než Zeman, říká Hilšer

  12:30
Senátor Marek Hilšer, který bude kandidovat na post prezidenta, v rozhovoru pro iDNES.cz řekl, že na rozdíl od Miloše Zemana reprezentuje novou generaci politiků, kteří vyrůstali po listopadu 1989. „Myslím, že ta minulost nás v mnohém rozděluje, a já bych chtěl hledět do budoucnosti. V tom jsem myslím jiný,“ prohlásil Hilšer.

Jako první jste oficiálně oznámil kandidaturu pro příští prezidentskou volbu. Jak moc podle vás mění vaše šance to, že už nebude moci kandidovat Miloš Zeman?
Ta šance je větší. V minulosti jsme přece jenom cítili, že společnost byla názorově rozštěpená, polarizovaná. Doufám, že v příští volbě to tak nebude. Byl bych rád, kdyby došlo k jakémusi propojení společnosti, kdyby se i mně jako občanskému kandidátovi podařilo oslovit oba dva tábory, které pomyslně ve společnosti existují. Myslím, že ta volba nebude tak polarizovaná jako byla.

Nemám za sebou minulost, která by mohla polarizovat

Čím byste chtěl oslovit ty, kteří volili současného prezidenta Zemana?
Myslím, že jsem je už v minulosti oslovil. Když se podíváme na volební výsledky, které jsem měl, tak se u mě neukazovalo to rozdělení společnosti na Prahu, venkov, starší, mladší. Měl jsem výsledky podobné ve všech regionech, ve všech oblastech, dokonce i v severních Čechách jsem měl velice dobrý výsledek, takže mám za to, že jsem kandidát, který směřuje do budoucnosti, který má energii na to poměry a věci měnit.

Nemám za sebou nějakou špatnou minulost, která by mohla společnost polarizovat. To jsou moje devízy, které chci občanům a voličům nabídnout.

Tím, že jste nyní senátor, také máte šanci mít na kampaň více peněz.
Samozřejmě, ty šance na získávání prostředků jsou asi větší. Nebudou to miliony, ale bude to mnohem lepší, než když jsem začínal s deseti tisíci.

V Senátu jsou ještě dva kandidáti z minulé volby. Jiří Drahoš a Pavel Fischer. Mluvil jsem s nimi o tom, zda to i oni zkusí?
Nemluvil jsem s nimi o tom. Pan senátor Fischer už po volbách deklaroval, že chce být stínovým prezidentem, takže asi kandidovat bude, ale já to nevím.

Na Slovensku zvítězila v prezidentské volbě do té doby široké veřejnosti ne tak známá kandidátka Zuzana Čaputová, když se před tím v její prospěch vzdal kandidatury vědec Robert Mistrík, do té doby považovaný za jednoho z favoritů. V České republice jsme toto zatím neviděli, že by se někdo vzdal kandidatury jen proto, aby se netříštily síly. Myslíte, že se to může i v Česku změnit?
Nechtěl bych uvažovat o prezidentské volbě tak, že se budou tříštit síly jednoho či druhého tábora. Budu se snažit vystupovat tak, aby se kandidáti snažili společnost spojovat, a doufám, že nebude třeba zaujímat tyto strategie, že všichni kandidáti budou přijatelní pro společnost, i když každý bude jiný. A v tomto duchu bychom měli vystupovat.

Není nevýhoda, že jste první, kdo oficiálně řekl, že bude kandidovat?
Může to být výhoda i nevýhoda. Nedokážu kličkovat v této záležitosti a lidé se mě na to neustále ptají. Vážně jsem o té věci přemýšlel a chci teď dát jasnou odpověď, jezdit mezi lidi a sbírat podpisy.

V čem byste byl jiný prezident než Miloš Zeman?
Rozhodně v tom, že už reprezentuji novou generaci. Generaci politiků, kteří vyrůstali po listopadu 1989. Myslím, že ta minulost nás v mnohém rozděluje, a já bych chtěl hledět do budoucnosti. V tom jsem myslím jiný.

Poté, co jste se stal senátorem, máte ulehčenou pozici při získávání podpisů pro vaši kandidaturu mezi kolegy, přesto jste se rozhodl, že to znovu chcete nejprve zkusit cestou sběru 50 tisíc podpisů mezi občany. Udělal jste to tak i minule, ale nakonec jste přece jen kandidoval díky podpisům senátorů. Proč to i tentokrát zkoušíte s 50 tisíci podpisy občanů?
Měl jsem úžasnou zkušenost se sběrem podpisů, kdy jsem sám stával na ulici se stánkem, a musím říci, že to byla nejkrásnější část kampaně. Mně před tím lidé říkali nechoď na ulici, protože se tam setkáš akorát s agresí a násilím, někdo ti dá přes hubu. Po každém, třeba tříhodinovém sběru jsem ale odcházel optimisticky naladěný, protože mě prostě s lidmi baví hovořit. Baví mě hovořit o tom, jak by měla vypadat naše zem. A to bez sběru podpisů není možné. Obejít deset senátorů je poměrně snadné, snazší než sehnat padesát tisíc podpisů občanů, ale zase to člověku nedá tolik, aby poznal, co si lidé opravdu myslí, a nežil v nějaké bublině.

Věřím, že Češi jsou vlastenci, že nejsou nacionalisté

Vystupujete jasně proevropsky a jako liberální, prozápadně orientovaný politik. Přitom v české společnosti jsou minimálně v posledních letech více viditelné nebo dokonce sílí nacionálněkonzervativní síly, jsou tu i vyhraněné strany a politici v tomto směru. Jak to ovlivní volbu?
Věřím, že Češi jsou vlastenci, že nejsou nacionalisté. Vidíme, jaké problémy mají dnes třeba ve Velké Británii s brexitem, že ta společnost je velice rozštěpěná, rozhádaná, destabilizuje ji to. Pro mě je priorita, abychom zůstali v Evropské unii, protože nám mnohé přináší. Samozřejmě nám i něco bere, protože být v nějaké společenství vždy obnáší i nějaké oběti, ale výhody v současné době převažují. Musíme být aktivní, abychom dokázali obhájit naše myšlenky, naše názory. Musíme být chytří a spojovat se s dalšími státy, které jsou třeba na stejné úrovni, jako jsme my, a pak i třeba něco prosadit.

Kandidaturu jste oznámil ve stejném saku, jako když jste kandidoval na Hrad poprvé, a sám jste to zdůraznil. Nosí vám to sako štěstí i při jiných příležitostech?
Koupil jsem si to sako den před tím, než jsem oznámil kandidaturu, a pak jsem v něm absolvoval téměř skoro devadesát procent kampaně. A věřím, že mi přineslo štěstí, co se týče výsledku. Věřím, že tomu bude i nadále, nicméně slibuji, že nebudu už nosit jenom a pouze toto jedno modré sako.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  19:40

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

Chcete peníze? Máme otázky! Jourová jménem Bruselu griluje Ficovu vládu

25. dubna 2024  19:25

Nikdo si nepřeje, aby Slovensko přišlo o peníze z evropských fondů, řekla ve čtvrtek...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...