Karel Tichý

Karel Tichý | foto: MAFRA

Politiky jsme odposlouchávat nemohli, říká exvyšetřovatel kmotra Mrázka

  • 19
Vyšetřoval šéfy podsvětí včetně později zavražděného Františka Mrázka. Od policie nakonec odešel sám v roce 2007. Tvrdí, že kvůli tomu, že mu vedení bránilo v práci. „Silně se obávám, že šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu dopadne stejně. Sestřelí ho,“ řekl MF DNES někdejší detektiv Karel Tichý.

Tichý je chodící encyklopedií českého podsvětí. Krom Mrázka vyšetřoval například i uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře, který je dnes ve vazbě v Jihoafrické republice. Díky tomu dokonce získal i roli poradce u filmu Příběh kmotra, který se inspiroval životním příběhem prvně jmenovaného. V září bude pak mít premiéru film Gangster Ka, který odkazuje na Krejčíře. A Tichý v něm bude mít malou roli.

S Mrázkem se váže historka, která byla zachycena i ve filmu. Za Tichým ještě jako za policistou přišel tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross a chtěl po něm vidět spis Krakatice, do kterého policisté sbírali informace o Mrázkovi (více o spisu zde). „Přišel a chtěl, abych mu to ukázal. Otevřel jsem trezor plný šanonů. Koukl do toho a zhrozil se,“ vzpomínal pro MF DNES Tichý. Zároveň ale dodal, že přestože to bylo velmi nestandardní, vše proběhlo se souhlasem jeho nadřízených.

„Toužil jsem (kvůli vyšetřování Mrázka, pozn. red.) nasadit odposlech na významného politika ODS Ivana Langera a různé poslance. Ale nesměli jsme. Já musel vyšetřovat Mrázka a jeho ryze kriminální kontakty. Politiky ne. Nešlo prolomit imunitu,“ dodal Tichý.

O pozdějšího ministra vnitra Langera Tichý usiloval kvůli tomu, že politikovo jméno skutečně opakovaně zaznělo v odposleších jiných lidí z Mrázkova okruhu.

Tichý, který strávil u policie 25 let, tvrdí, že stejně jako on a jeho tehdejší kolegové, zřejmě skončí u policie nakonec i současný šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta. „Já se silně obávám, že Šlachta dopadne jako my. Že ho sestřelí, když se budou opakovat jeho neúspěchy, a ministr vnitra Milan Chovanec řekne, že už je toho moc,“ konstatoval pro MF DNES Tichý.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video