Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalousek: Já se od Míry Šloufa zaplatit nenechám. Ale voleb se nebojíme

  18:26
Nový prezident Miloš Zeman nemůže vyvolat předčasné volby a jeho slova mají stejnou váhu, jako kdyby říkal, že má odstoupit Barack Obama, tvrdí ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Možná že mu Míra Šlouf slíbil, že zaplatí příslušný počet poslanců. Já se od Míry Šloufa zaplatit nenechám," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Kalousek.

Ministr financí Miroslav Kalousek hovoří na tiskové konferenci po jednání vlády. (18. ledna 2012) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Řekl jste těsně předtím, než bylo jasné, že volbu prezidenta vyhrál Miloš Zeman, že je nutné, aby nový prezident dostal ze země pryč odér estébáctví, lží, náckovství a xenofobie. Může se to panu Zemanovi podařit? A jakým způsobem?
To záleží jen na něm. Já jsem si nikdy netroufl říkat: Ten pán, protože jsem ho nevolil, není můj prezident. Mám jen jednu vlast a ta může mít jediného prezidenta. Miloš Zeman je i mým prezidentem a mně nezbývá než si přát, aby to byl úspěšný a oblíbený prezident, protože žiju v této zemi. To, co mě zranilo, a myslím, že nejsem sám, že pro své vítězství dokázal použít mnoha lží, že jeho okolí vypustilo do veřejného prostoru náckovství a xenofobii, což je společenský jed, se kterým se ne každý snadno smiřuje. Já se s tím smiřuji velmi těžko. Každý, kdo má veřejnou funkci, má dvě autority. Tu formální, ta se pojí s tou funkcí, a pak jde i o to, zda je to slušný člověk, a pak je to morální autorita.

Je podle vás nový prezident taková morální autorita?
Pevně doufám, že se to panu prezidentovi v co nejrychlejším čase podaří v očích co největšího počtu lidí. Ale aby se mu to podařilo, tak musí vyvětrat ten odér náckovství a xenofobie, který vypustil do veřejného prostoru v zájmu svého vítězství. V rámci tohoto odéru pro mě teď morální autoritou být nemůže.

Jak budou fungovat vztahy mezi vládou Petra Nečase a prezidentem Zemanem, který ve svém prvním větším rozhovoru po zvolení prohlásil, že by vláda měla skončit a měly by být předčasné volby (více zde)?
Nemohu říci, že by mě to překvapilo. Na druhou stranu nemohu říci, že by to cokoli měnilo na ústavním pořádku v této zemi. Je to stejné, jako kdyby pan prezident řekl, že by měl odstoupit pan prezident Obama. Má na to asi stejný vliv jako na to, jestli skončí vláda Petra Nečase. Nemá na to prostě žádný vliv. Ale říkat to může.

Nepodezírám Zemana, že by chtěl zkusit, zda smí odvolat premiéra

Co říkáte tomu názoru, který se objevil, té řekněme extrémní interpretaci ústavy, že prezident, který jmenuje a odvolává předsedu vlády, by mohl kvůli znění ústavy vyzkoušet odvolat premiéra, aniž by například byla vyslovena nedůvěra vládě?
Mně takový výklad ústavy připadá jako mimořádně extenzivní, a to říkám slušně. Myslím, že to nejde. A nepodezírám Miloše Zemana, že by to chtěl zkusit.

Petr Nečas a Miroslav Kalousek při jednání v Poslanecké sněmovně (18. září)

Když nový prezident mluví o předčasných volbách, neobáváte se, že si bude chtít ve Sněmovně vytvořit nějakou skupinu napříč stranami, která by mu pomohla vládu shodit a ty volby vyvolat?
To nevím. Nevím, co měl na mysli, když o tom začal mluvit. Zeptejte se jeho. Možná že mu Míra Šlouf slíbil, že zaplatí příslušný počet poslanců. Já se od Míry Šloufa zaplatit nenechám. To je jediné, co k tomu mohu říci. Pevně doufám, že se to bude týkat všech poslanců, kteří teď vyjadřují důvěru vládě České republiky.

Vy si dovedete představit předčasné volby?
Já si dovedu představit v politice úplně všechno.

Přejete si je?
Ne, v žádném případě. Máme před sebou práci, kterou chceme dodělat. Pokud by někdo vyvolal předčasné volby, tak se jich vůbec nebojíme. Máme co hájit, obhájíme to i v předčasných volbách, nicméně když prezident republiky, který nemá žádný ústavní vliv na předčasné volby, říká, že by měly být, tak má asi nějaký plán mimo ústavní mechanismy. Plán Miloše Zemana mimo ústavní mechanismy může být, jak ho znám, maximálně Míra Šlouf, který obíhá jednotlivé poslance a něco jim slibuje. Když se mu to povede, my se těch voleb nebojíme. Ale v žádném případě se nenecháme přemluvit od Míry Šloufa.

Schwarzenberg je přirozený lídr konzervativní politiky

Vy jste už den po volbě prezidenta řekl, že když nebude Schwarzenberg prezidentem, mají voliči v rukou, aby byl premiérem. To tak trochu evokuje, jako byste chtěl využít toho potenciálu jeho více než 2 milionů voličů, aby to šli ještě jednou zopakovat. Teď jste to ještě podtrhli tím, že TOP 09 naformulovala podmínku, co musí být v koaliční smlouvě, abyste ji podepsali.
Nezlobte se, to nepatří k sobě. Pokud jsem řekl, že Česká republika přišla o šanci mít Karla Schwarzenberga prezidentem a může ho mít jako premiéra, tak jsem jen logicky reagoval na to, že se rozhodl vést nás ještě do příštích voleb. Neznám žádnou politickou stranu, která by nechtěla uspět tak, že by měla premiéra, a pan Schwarzenberg je dnes přirozený lídr konzervativní pravicové proevropské politiky. Žádného jiného na politické scéně nevidím.

Druhá část vaší otázky je dnešní pravidelné jednání předsednictva, které se zajímalo i o zákony, které ministři dali do vlády. Já jsem předložil finanční ústavu a vysvětlil jsem předsednictvu TOP 09 její kritéria. A současně jsem řekl, že je mnohem přísnější než evropský Fiscal Compact (smlouva o hospodářské a měnové unii, kterou zatím Česko nepodepsalo - pozn. autora). Na což přišla odpověď orgánů TOP 09, proč bychom se k tomu neměli chtít připojit i na evropské úrovni. (více o výzvě TOP 09 najdete zde)

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (vpravo) a ministr financí Miroslav

Jestliže to premiér Nečas loni odmítl podepsat a jeho ODS řekla, že musí předcházet referendum o přijetí eura, z čeho vycházíte, že by se oproti loňsku jeho postoj mohl změnit?
Vycházím z toho, že když to loni pan premiér odmítl podepsat, tak vláda ještě neschválila návrh finanční ústavy. Poté, co ho vláda jednomyslně schválila, neexistuje žádný racionální důvod, proč se nepřipojit ke stejnému cíli na evropské úrovni.

Pokud si ODS a premiér podrží svůj negativní postoj, tak TOP 09 nebude ve vládě?
Nic takového jsem neřekl. Ale pokud chceme mít všechny podpisy pod koaliční smlouvou, tak toto ustanovení tam bude.

Pamatuji si mnoho vlád bez koaliční smlouvy

Mohli byste dál vládnout bez koaliční smlouvy?
Pamatuji si mnoho vlád bez koaliční smlouvy. Pravidla fungování vlády se jmenují Ústava České republiky. Koaliční smlouva není žádný ústavní instrument, ale máme-li ji podepsat, tak toto ustanovení tam bude.

Co by se dělo den poté, kdybyste ji odmítli podepsat?
Ale to není o tom, že my bychom ji odmítli podepsat. Buď se dohodne text, pod který se podepíší všichni, nebo se nedohodne.

Není právě to ten krok k předčasným volbám?
Ne, v žádném případě. Nevidím důvod, proč by měla ODS hlasovat proti něčemu, pro co hlasovala na vládě.

Miroslav Kalousek (TOP 09) sleduje předběžné výsledky krajských a senátních

Pojďme ještě k jednání o koaliční smlouvě. V tomto volebním období se už zvyšovala daň z přidané hodnoty, budete ještě do voleb, ať budou kdykoli, navrhovat nějaké jiné zvýšení daní?
Usnesení vlády z dubna 2012 mi ukládá předložit do vlády ještě takzvanou uhlíkovou daň, což je energetická daň týkající se fosilních paliv závazná pro všechny země v rámci Evropské unie. Jsem povinen splnit úkol, který mi dala vláda. Tak jsem to udělal. Předložil jsem to do připomínkového řízení. Nejsem připraven o to svádět jakékoli souboje a krvácet. Pokud ODS zaujme postoj stejný jako k dani z nemovitostí, tak to prostě vezmu na vědomí.

ODS řekla, že už nepřipustí žádné zvýšení daní, takže lze čekat, že nebude asi ani pro tuto věc...
Já jsem ministr financí a jsem vázán usnesením vlády Petra Nečase, které mi ukládá předložit uhlíkovou daň. Jestli premiér Petr Nečas přestane být premiér Petr Nečas a začne být jen předseda ODS Petr Nečas, tak pokrčím rameny a upravím to na výdajové straně. A o to víc si budu myslet, že v ODS nikdo nerozumí daňové problematice s výjimkou mého prvního náměstka Minčiče, kterého ovšem odmítají poslouchat.

Chci, aby zůstala výjimka pro lokální vytápění plynem

Aby si pod tím čtenáři představili konkrétní čísla. Pokud někdo bydlí v rodinném domku a topí uhlím, o kolik více za rok zaplatí? Máte určitě takový propočet.
Řeknu vám jedinou věc. A tam jsem sám zvážil situaci domácností. Usnesení vlády z dubna 2012 zvyšuje energetické daně u fosilních paliv. Všechna paliva včetně plynu, uhlí jsou zatížena o něco větší energetickou daní. Usnesení vlády také říká, že mají být odstraněny výjimky z osvobození na lokální vytápění plynem. Já jsem si jako ministr financí nechal udělat konkrétní dopady do domácností a zjistil jsem, že by byly natolik dramatické, že jsem to předložil bez odstranění této výjimky. Jinými slovy, že ji chci ponechat a chci, aby byla dál výjimka pro ekologicky vytápěné domácnosti. Uvědomuji si, že se odchyluji od úkolu, který mi vláda dala a že mi to kdokoli z vlády může vytknout. Věřím, že přesvědčím kolegy, že ta výjimka pro domácnosti tam má zatím zůstat.

Budou se spolu se změnou koaliční smlouvy řešit poměry křesel ve vládě?
Nás mocenské pozice nezajímají. Nás zajímá, abychom byli schopni vykonávat svou práci.

Řekl vám už premiér, kdo bude novým ministrem obrany?
Ne.

A ví to váš předseda Schwarzenberg?
Mám pocit, že poté, co to odmítl pan Jindrák, tak to neví vůbec nikdo.

Jak dlouho může vláda fungovat bez ministra obrany?
Nehněvejte se, celý ten zmatek kolem ministerstva obrany je odpovědnost pana premiéra. Jsem pouhý ministr financí a první místopředseda TOP 09. Ať si to vyřeší pan premiér.

Platí, že to musí být nestraník, nebo to může být i člen ODS?
Pokud by to měl být člen ODS, tak to samozřejmě vyvolá konotace na jiných pozicích ve vládě. Těžko si lze představit, že bychom souhlasili s tím, že by ODS jednostranně posílila.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Muž dohnal a zaklekl zloděje. Strach jsem neměl, jsem takto nastavený, říká

24. dubna 2024  14:08

Zrovna se autem vracel domů, když na brněnské tramvajové zastávce spatřil starší paní, jak se...

Novým šéfem tajné služby se stane brigádní generál Bartovský, schválila vláda

24. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:06

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho...

KOMENTÁŘ: Kdo zabil penzijní reformu? Svůj díl nesou vláda i opozice

24. dubna 2024

Premium Ani po dvaceti letech diskusí se nedočkáme konsenzuálně přijaté reformy penzí, ale jen...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...