David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR

David Ondráčka, ředitel Transparency International ČR | foto: ČTK

Ondráčka: Na vnitru nikomu protikorupční stafáž dělat nebudu

  • 87
David Ondráčka se zatím do křesla ministra vnitra nijak nehrne. Nabídku od Andreje Babiše dostal, celá věc je ale podle něj velmi předčasná. Šéf české pobočky Transparency International to ale chápe jako příležitost prosadit protikorupční zákony a změnit poměry v Česká republice.

Co byste mohl v pozici ministra prosadit?
Celá ta věc je zatím hodně předčasná a beru ji jako jednu z variant. V této chvíli proto nechci říci jasný program k tomu, které věci by se měly dělat uceleně. Ale pochopitelně to jsou záležitosti, které jsou navrženy v rámci Rekonstrukce státu (o iniciativě proti korupci čtěte více zde).

Bojovník proti korupci

Babiš chce na vnitro Davida Ondráčku

Prioritami jsou reforma státní správy, třeba zákon o státní službě, financování politických stran a změna hospodaření státních firem. To je pro tuto republiku totální priorita. Kromě toho je naprosto zásadní pracovat s policií tak, aby skutečně byla schopna maximálně profesionálně plnit věci, které se od ní čekají. To znamená vyšetřovat hospodářskou kriminalitu a korupci.

Myslíte si, že byste jako ministr měl skutečně možnost takové věci prosadit?
Prosadit takové věci je vždy obtížné, o tom není sporu. Je to jakési kolektivní rozhodování celé vlády, která tomu musí dát zelenou. Ministr má ale vlastní exekutivní pravomoci, které může použít a zároveň je hlavním předkladatelem těchto legislativních norem, tak má velkou možnost je tlačit.

Není vůbec pochyb, že při současném rozložení parlamentu se bude pro každou normu hledat podpora velmi široce a asi i nad rámec dohadované koalice, protože ty věci jsou často dlouhodobé. A když chcete dělat reformu státní správy, bylo by ideální, aby ji akceptovala politická reprezentace v celé šíři.

Jste si jistý, že vás tam nezvou jen proto, abyste politikům dělal stafáž? Že ve vládě nebudete jen proto, aby mohli říkat, že bojují s korupcí, ale ve skutečnosti se tak dít nebude?
Došel jsem k tomu, že je to otevření možnosti věci posunout v exekutivní rovině. A může to být na dlouhé roky jedna z posledních příležitostí, jak se dají dělat zásadní změny, které přenastaví fungování České republiky. V žádném případě stafáž dělat nebudu. Na to budu velmi ostražitý.

Byl by David Ondráčka dobrým ministrem vnitra?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 středa 27. listopadu 2013. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 5952
NE
NE 837

Mám pocit, že současný stav fungování českého státu, veřejné správy, hospodaření s veřejnými penězi je v tak špatném stavu, že je nutné pokusit se udělat zásadní změnu a přenastavit motivace a kanály peněz, které jsou dnes nastaveny špatně a trpí tím prosperita celé republiky. To je to, co mě k úvahám vede. A cítím se dostatečně silný na to, abych nehrál žádnou vedlejší hru.

Proč zvažujete, že byste tu nabídku přijal, kdyby na ní byla dohoda celé koalice?
Vidím tady zatím snahu brát ty věci (požadavky iniciativy Rekonstrukce státu) jako velmi prioritní. To, že všechny koaliční strany mluví o tom, že chtějí funkční a efektivnější stát, bojovat s korupcí, nastavit rozumnější míru hospodaření a omezit plýtvání. To je něco, co mi konvenuje.

Neobáváte se toho, že si vstupem do politiky uzavřete cestu zpět do neziskové sféry?
Zatím se bavíme o variantě, která je ve hře, ale bavíme se hypoteticky. Znamená to, že v politice bych musel prokázat, že jsem schopen ji dělat dobře. Jestli to zavírá dveře zpátky do nevládního sektoru, to závisí na více faktorech. Například na dlouhodobosti toho angažmá. Za sebe můžu říci, že to, co dělám teď, je pro mě celoživotní snaha. Můžu ji dělat v různých rolích, ale vždy se budu snažit o to samé.

O tom postu se s vámi bavil přímo Andrej Babiš?
Ano, bavili jsme se o tom jako o jedné z variant v povolební situaci, protože teprve ta ukázala, jaké je vládní rozložení síly. Ale v této chvíli je to skutečně na vyjednávání rodící se koalice. Víc k tomu nemá smysl dodávat.

Bral jste v potaz to, že na něj StB vedla svazek a on nemá stále dořešeno, zda byl, či nebyl jejím aktivním spolupracovníkem?
Samozřejmě že tu situaci vnímám, ale zásadně mi nevadí. Je na panu Babišovi, aby tuto věc řešil a nebyla to překážka pro budoucí fungování vlády.

Věříte mu, že myslí upřímně to, že tady chce změnit poměry?
To já bych v této chvíli nekomentoval. Kdybych ale neměl pocit, že rodící se koalice nemá snahu pohnout věci dopředu, tak bych o tom samozřejmě neuvažoval ani na vteřinu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video