Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ČSSD k tendrům MPSV, schodku důchodového

Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ČSSD k tendrům MPSV, schodku důchodového účtu a kauze Rampula. (20. února 2012) | foto: Petr Topič, MAFRA

Sobotka: Zemanovci skončí, jakmile jejich šéf prohraje bitvu o Hrad

  • 995
Odchody politiků z ČSSD jsou podle předsedy Bohuslava Sobotky součástí série účelových útoků, které ji mají poškodit před volbami. "Strana Zemanovců je projekt, který skončí ve chvíli, kdy Miloš Zeman nebude zvolen prezidentem republiky," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Sobotka. Volba na Hrad podle něj ukáže, že není poptávka po starých tvářích z 90. let.

Pane předsedo, drolí se sociální demokracie?
Nemyslím, že by se sociální demokracie drolila. Tak jako před každými volbami zažíváme sérii útoků, už si na to pomalu začínáme zvykat. Před volbami v roce 2010 účelově vznikla strana Zemanovci, která kandidovala s cílem připravit sociální demokracii o strategická procenta. To se bohužel tehdy povedlo. Teď čelíme útoku účelově vytvořené strany LEV 21. Není to rozpadání sociální demokracie, je to reakce na to, že ČSSD jako jedna z mála stran testuje své politické představitele a každý, kdo chce kandidovat za sociální demokracii, musí projít primárkami. To v těch malých politických stranách není a zažíváme dnes a denně případy, kdy kandidáti, kteří v ČSSD neuspějí, jsou okamžitě kontaktování ať už Zemanovci nebo stranou LEV 21. Ukazuje to na to, jak jsou na tom tyto politické strany personálně špatně.

Vy to zlehčujete. Odejít vám chtěla i bývalá ministryně zdravotnictví Emmerová, kterou jste ještě zatím přemluvili, teď odešel z ČSSD senátor Dryml (více zde), bývalý primátor Havířova pan Chobot, další vaši senátoři podepsali kandidaturu Miloše Zemana na Hrad. Neobáváte se hromadného odchodu vašich lidí k Zemanovi, když teď sílí a má šanci uspět v prezidentské volbě?
Nic takového se v regionech neděje. Pokud jde o senátora Drymla, toho chtěl vyloučit už Jiří Paroubek, když byl předsedou. Tlačil na senátorský klub. Senátor Dryml dělal ČSSD v posledních letech spíše ostudu, ale já sám nejsem stoupencem vylučování, takže jsem mu dal možnost, aby v sociální demokracii působil. On sám se teď rozhodl odejít. Sociální demokraté v Královéhradeckém kraji to přijali s velkým ulehčením. Milada Emmerová nechtěla odejít z ČSSD, pouze chtěla podpořit Zemanovce v Plzni. Měla pocit, že by sociální demokracie mohla mít koaličního partnera, ale ten pocit v ní nevydržel příliš dlouho a kandiduje do Senátu za ČSSD. Pokud jde o pana Chobota, je to výsledek neporozumění si se současným primátorem v Havířově. Takové věci se čas od času stanou.

Nikdo nemá v sociální demokracii funkci doživotně

Také vám ale odešla senátorka Rippelová k Zemanovcům (více o tom najdete zde), i když ona sama byla zatím spíš podporovatelkou Jiřího Dienstbiera na Hrad. Vnímáte to jako ztrátu?
U paní Rippelové je to docela zajímavý názorový veletoč, protože my jsme s ní vedli docela složitou debatu. Ona patřila k senátorům, kteří nechtěli přímou volbu podpořit, přitom Zemanovci mluví o tom, že to je hlavní prvek jejich programu, posilování prvků přímé demokracie. Paní Rippelová u nás prohrála primárky. Odchod paní Rippelové z ČSSD ukazuje, že nikdo nemá v sociální demokracii funkci doživotně. I když je schopný, kompetentní a dobře vykonává funkci. Musí dbát také na to, aby si udržel podporu mezi členy. My nejsme autoritativní stranou, kde by předseda nařizoval, kde kdo bude.

Váš senátor a končící moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas se do vás poměrně ostře obul, když vás obvinil, že jste vlastně nabádal Davida Ratha a další hejtmany, že nemáte peněz nazbyt a že hejtmani by měli pomoci ty peníze zajistit. Vy jste jeho slova odmítl. Čeká teď Palase trest?
Jeho dopis byl součástí kampaně, která má demonstrovat nejednotu uvnitř sociální demokracie. Pan Palas čas od času napíše veřejný dopis, ačkoli má jiné možnosti, jak komunikovat s vedením strany, ale ty nevyužívá. Jeho obvinění jsou nesmyslná. Pan Palas nebyl nominován do voleb svou krajskou organizací. Je senátorem za ČSSD a já očekávám, že bude vykonávat mandát za stranu, za kterou byl zvolen. Taková ta móda přeběhlictví je obrovská neúcta k voliči.

Kdyby prošla majetková přiznání, problém Palase by nebyl

Vám vůbec nevadí, že svůj mandát vykonává jako senátor člověk, který zatím nedoložil, jak přišel k penězům na penzion na severu Moravy?
To je dlouhodobý problém, za který je Jaroslav Palas kritizován. Možná to byl jeden z důvodů, proč už nezískal důvěru pro krajské volby. Je na něm, aby jako veřejný činitel odpověděl na dotazy, které jsou logické, a uvedl zdroje, ze kterých získal on a jeho manželka tento majetek. Kdyby tady byl zákon o majetkových přiznáních, který ČSSD prosazuje a pravice odmítá, tak by tento problém vůbec neexistoval a Jaroslav Palas by mohl být vyzván, aby podal majetkové přiznání.

Pane předsedo, nemůžete nevidět, že ty odchody z ČSSD přicházejí v době, kdy rostou preference a šance Miloše Zemana, že se stane příštím prezidentem. Vnímáte to?
Tak Miloš Zeman z nějakých záhadných zdrojů financuje velmi výraznou kampaň, ale vzhledem k tomu, že začínají své aktivity další kandidáti, včetně kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera, tak za dva, za tři měsíce může být všechno jinak. Koneckonců já si myslím, že ta strana Zemanovců je projekt, který skončí ve chvíli, kdy Miloš Zeman nebude zvolen prezidentem republiky.

Neděsí vás ta druhá možnost, tedy že vyhraje a kolik by se v takovém případě v sociální demokracii objevilo zemanovců?
O tom rozhodnou občané. My jsme nabídku obohatili velmi slušným a zajímavým kandidátem, jímž je Jiří Dienstbier. Já udělám vše pro to, aby právě on byl kandidátem levice, který bude ve druhém kole. Ostatní kandidáti patří spíše do minulosti, než že by byli schopni v budoucnosti cokoli pozitivního pro Českou republiku udělat. My jsme vystaveni útokům Miloše Zemana a té jeho staré gardy z doby opoziční smlouvy už řadu let. Sociální demokracie zatím vždy tyto ataky přežila a byla schopna vyhrávat volby.

Jiří Dienstbier a Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci ČSSD k tendrům MPSV, schodku důchodového účtu a kauze Rampula. (20. února 2012)

Necítím poptávku po starých tvářích z devadesátých let

Jste si stále ještě jist tím, že Jiří Dienstbier je ta pravá volba. Podle průzkumů to zatím nevypadá, že by právě on měl postoupit do finále kandidátů na Hrad.
Výzkumy zatím nejsou relevantní. Nezahrnují zaregistrované kandidáty. Jiří Dienstbier teprve zahajuje intenzivní kampaň (o jejím startu více zde), my ho podpoříme a věříme, že kvalita zvítězí a lidé budou chtít na Pražském hradě skutečnou změnu, možná i generační změnu. Necítím mezi lidmi poptávku, aby se do politiky vracely staré tváře z devadesátých let, ať už je Vladimír Dlouhý nebo Miloš Zeman.

Preference ČSSD srazila korupční aféra Davida Ratha. Nemáte obavu, že se ten problém může rozšířit i do dalších krajů?
Kauza Davida Ratha nás skutečně poškodila. Mluvil jsem o tom i s některými našimi voliči, ale já si nemyslím, že by se něco takového mohlo opakovat.

Vyšetřování probíhá třeba v Ústeckém kraji.
Probíhá všude možně. Policie musí jednat a v případě, že zjistí, že kterýkoli sociální demokrat selhal, tak už určitě nebude reprezentovat ČSSD v žádných veřejných funkcích.

Lidé, kteří teď reprezentují ČSSD v Ústeckém kraji, paní hejtmanka Jana Vaňhová s jejím partnerem Romanem Houskou a pan Kouda, mají vaši podporu?
Co se týká Jany Vaňhové, jsem přesvědčen, že dělala vše pro to, aby byl v poslední době splněn krajský program ČSSD. Pokud jde o pana Koudu, tak jsem na pochybách. Odpovědnost za sestavení kandidátky nesou krajské organizace. V případě, že se pochybnosti prohloubí, tak vedení strany do kandidátní listiny zasáhne. I kolegové v Ústeckém kraji by měli přemýšlet, zda někteří kandidáti tím, že na kandidátce setrvávají, nesnižují naše šance.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video