Petr Tluchoř, bývalý šéf klubu poslanců ODS

Petr Tluchoř, bývalý šéf klubu poslanců ODS | foto: Petr Topič, MAFRA

Tluchoř se divil, zatkli ho doma. Šnajdr se neskrývá, říká jejich advokát

  • 124
Advokát Marek Nespala zastupuje Marka Šnajdra i Petra Tluchoře. Druhého policisté zatkli ve středu večer doma. "Byl překvapený, ale při domovní prohlídce spolupracoval," řekl iDNES.cz Nespala s tím, že nechápe, proč by měl být Tluchoř za "zamřížovaným oknem".

Zastupujete Petra Tluchoře a Marka Šnajdra. Jsou zadrženi?
Pan Tluchoř je zadržen policií a dokončuje se domovní prohlídka v místě jeho bydliště (trvalé bydliště má Tluchoř v Brandýse nad Labem, pozn. red.). Marek Šnajdr je, tuším, snad i v zahraničí a to, že se něco děje, se dozvěděl z médií. Měl by se na policii dostavit někdy během pátku. Ale pokud vím, tak předvolání mu nebylo doručeno. Všechno to je bezkonfliktní, Marek Šnajdr se neskrývá, jenom to nevěděl. Kdyby mu bylo cokoliv doručeno, přijdeme kdykoliv a kamkoliv.

Byl tam pokus o Šnajdrovo předvedení?
To nevím.

Vrací se kvůli tomu zpět do republiky?
K tomu se nebudu vyjadřovat. Můžu jen říci, že mám jeho plnou moc ho v celé věci zastupovat.

Fotogalerie

Víte, proč byl Tluchoř zadržen?
Procesně nám bylo sděleno, že bychom mohli uprchnout. Nebo že by mohl ovlivňovat další svědky. Já jsem to nepochopil, protože z toho, co jsem vyčetl z nastíněného odůvodnění příkazu k domovní prohlídce, se mělo jednat o zakázky třeba v Praze a zároveň je tam ve vztahu ke klientovi uvedeno, že měl být předmětem politické korupce. V tom ho již několik měsíců zastupuji v trestním řízení, které je vedeno Službou kriminální policie a vyšetřování Praha I. A tam jsme se už dostavili, věc vysvětlili a šli jsme domů.

Pokud je nyní z totožného skutku usuzováno na nějaký kardinální zločin, tak tomu nerozumím. Mám z toho pocit, že tu nejprve byla ušita bota a teď se hledá noha, jak by se ořízla a dostala se do ní. Jenže ono to má být naopak. Má se nejdřív vypátrat a pak stíhat. Jenže tady se nejdřív zadržovalo a teď se hledají důvody pro obvinění, vzetí do vazby, odsouzení.

Mluvíte o zakázkách v Praze. Jaké konkrétně policie zmiňovala?
To je právě to, čemu nerozumím, protože tam jsou ve zhuštěném textu konstatovány zakázky hlavního města Prahy, Dopravního podniku, jména pražských lobbistů a najednou se z toho přechází do Poslanecké sněmovny, kde měl být uplacen proto, aby prošel balíček vládních opatření. Já nyní ale nevím, v čem jej mám hájit, protože na stole není žádný konkrétní skutek

Na policii byl dříve i Šnajdr. Proč?
Tam to bylo vymezeno tak, jak je známo z médií, že měl převzít lukrativní pracovní pozici v dozorčí radě ČEPRO. Tomu jsme se ale zasmáli a šli jsme domů, protože lehkým aritmetickým posouzením se tím dostal na čtvrtinu svých příjmů, které měl jako funkcionář a poslanec ve Sněmovně.

Jste s ním nyní v kontaktu?
S klientem jsem mluvil pouze telefonicky. Byl překvapený a samozřejmě se v nejbližším možném termínu dostaví k výslechu. Ale nemohu vyloučit, že si zvolí jiného právního zástupce, protože já jsem nyní plně vytížen obhajobou Petra Tluchoře.

Právník Marek Nespala

Sdělila vám policie, na jaké konkrétní trestné činy má podezření u Petra Tluchoře?
Nebylo nám sděleno žádné obvinění, nebylo zahájeno trestní stíhání pro vymezený skutek. Je pouze vágně uvedeno, že v rámci politického vyjednávání si měl převzít dokonce snad i nějaké peníze. Není konstatováno, kdo je měl dát, kdy a kde. V této souvislosti se ale měl dokonce dopustit zločinu zneužívání pravomocí úřední osoby s tím, že se vzdal mandátu. Toto podezření nám bylo nastíněno už před několika měsíci právě v trestním řízením vedené policií na Praze 1.

Už mohl být za horami

A souvisí to se středečním zadržením?
To nemůžu vědět, nejsem policista. Ale zde bylo podáno trestní oznámení panem Václavem Láskou, který označil některé podezřelé, mimo jiné mého klienta, a věc jsme na Praze 1 vysvětlili a šli jsme domů. Argumentovat teď tím, že klient by mohl uprchnout... Za těch několik měsíců už mohl být za horami. Důvody zadržení proto považuji za absurdní.

Policejní razie na politiky a lobbisty

V jakém jste kontaktu s Tluchořem?
Strávili jsme spolu prakticky celý policejní úkon. Při fázi vydávání věcí poskytl maximální součinnost a vydal úplně všechno, co vydat mohl a co měl doma. A v této fázi už mě střídal kolega, protože jsme také jenom lidi a ta akce už probíhá řadu hodin. Zda bude úkon zakončen a zda bude zadržování pokračovat i přes noc, to už si musí rozhodnout policejní orgán a musí mu to posvětit dozorový státní zástupce.

Kdy policie vašeho klienta zadržela a kde?
Ve středu ve 22:05 v jeho bydlišti.

Za jakých okolností?
Klient byl patrně překvapený tím, že se k němu dostavila policie, nasadila mu pouta a odvezla ho do cely předběžného zadržení. Jeho údivu se skutečně nedivím. Zejména potom, když se dozvěděl, že je to kvůli tomu, kvůli čemu před několika měsíci vypovídal, řádně se dostavil na předvolání za mé přítomnosti, objasnil všechny rozhodné skutečnosti a pak šel domů.

Jak se policisté ohlásili?
Normálně zazvonili, legitimovali se. Nic nestandardního. Nestandardní je to ve vztahu k té konkrétní situaci, ale jinak to je standardní policejní postup.

Co všechno si odnesli z domu Petra Tluchoře?
To už nemůžu říci. Řeknu vám jen to, že si odnesli všechno, o co nás požádali.

Byly to dokumenty, počítač?
To už jsou detaily, které po mě nechtějte.

Kde je nyní zadržen?
Nyní nejsem fyzicky na místě, takže vám to nemohu říci.

Jak se Petr Tluchoř cítí?
Vzhledem k tomu, že nevíme, z čeho jsme obviněni, tak nejdříve bylo překvapení. Ale žádné vyděšení nebo agrese. Pan Tluchoř se choval korektně, poskytl součinnost. Akorát nechápu, proč má být za zamřížovaným oknem.

Jaký bude váš další postup?
Kdyby bylo po mém, tak po vyhodnocení toho, co bylo součinně a vstřícně odevzdáno, tak bych pana Tluchoře poslal domů. Ale nemohu mluvit za policejní orgán a zejména dozorového zástupce. Budu ho samozřejmě i nadále zastupovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video