Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vytvořme si vánoční bublinu, třetí vlna pandemie bude emoční, říká terapeut

  11:45
O letošních Vánocích existuje víc než kdy jindy riziko, že budou eskalovat ve stres i konflikty. Podle terapeuta Michala Knihy je proto dobré se zastavit a využít tento čas k určení priorit. „Vánoce jsou o tom, abychom dobili baterky. Když nebudeme mluvit o tom, co nás trápí, může to propuknout v konflikt,“ míní terapeut.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Vánoce bývají vyhrocené i v normálních letech. Jaké to podle vás bude tento rok, během pandemie koronaviru?
Dá se předpokládat, že by to mohlo být v mnoha věcech krizovější a u mnoha rodin se situace může samozřejmě zhoršit. Hodně myslím na rodiny, kde dochází k domácímu násilí nebo už prochází nějakou krizí.

Takže když už v rodině konflikty byly a teď je velká pravděpodobnost, že budou znova, partneři by si podle vás měli promluvit a shodnout se na nějakém kompromisu, co se musí, co se nemusí...
U rodin, kde je domácí násilí a kde hovoříme o nějakém vážně narušeném rodinném systému, tam o tom otevřeně mluvit nelze. Tam už může mnohdy pomoci jen nějaký odborník. Existují krizové linky, pomocné služby, když by se to mělo nějak vyhrotit. Ale když se mě ptáte, jak zařídit, aby v rodině, kde je dlouhodobě domácí násilí, nebylo o Vánocích, na to nemám odpověď.

A co byste doporučil rodinám obecně?
Asi obecně bych rodinám na Vánoce doporučil, ať zkouší přemýšlet o tom, co je pro ně o svátcích tak stresující a jak si to udělat jinak. Vánoce bychom měli v této době pojmout jako péči o sebe, a to jako každý pro sebe individuálně, tak i o rodinný prostor.

Michal Kniha

Mgr. Michal Kniha, individuální a skupinový terapeut, lektor, mediátor,...

Absolvoval magisterské studium speciální pedagogiky Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy. Má dlouhodobou praxi v sociální práci a v poskytování krizové intervence na linkách důvěry.

V současnosti působí v Domě tří přání, což je nezisková organizace, jejímž posláním je všestranná pomoc dětem a jejich rodinám v náročné životní situaci.

Věnuje se individuální, párové a rodinné terapii, včetně mediace konfliktů a doprovázení rodin v situacích rozvodu či rozchodu.

V terapeutické praxi se zaměřuje na práci s dospělými a dospívajícími klienty, kteří trpí úzkostnými potížemi, potížemi ve vztazích či klienty, kteří potřebují podpořit při hledání vlastní životní cesty.

Konkrétně přemýšlet o tom, jestli to, že je uklizeno, nám přinese tu pověstnou pohodu, klid, odpočinek. K Vánocům patří nějaké zastavení se, vzpomínání, plánování. Jestli je k tomu potřeba mít umytá okna a spoustu druhů cukroví. Takže bych doporučil zvážit při Vánocích to, co je pro mě stresující a co mi ty svátky dávají. Srovnat benefity a ztráty. Určitě, něco je nutné udělat, ale třeba se ukáže, že ne tak nutně.

Takže tohle platí zejména u rodiny, kdy jeden z partnerů cítí, že svátky mohou být vyhrocené, a je větší pravděpodobnost, že se pohádají.
Přesně. V tu chvilku, když jako partner nějaký stres cítím, bylo by fajn, když bych o tom mohl se svým protějškem mluvit. Kolikrát můžeme cítit napětí, aniž bychom věděli proč, takže o tom třeba nemluvíme. Ale je fajn mít v partnerství prostředí, kde se dá o těchto věcech a o tom, jak se cítím, mluvit. 

Neznamená to, že když se mi něco nelíbí, tak že ten druhý řekne „dobře, tak já to dělat nebudu“. Ale jenom to sdělení, prostě „tohle je mi nepříjemné, cítím nějaké napětí“, může pomoci, když se to pojmenuje. A potom se i snáze hledá, jestli by se s tím nedalo něco dělat.

A když tam na druhou stranu nebude žádné napětí, ale někteří členové rodiny budou cítit úzkost z toho, že nemohou navštívit příbuzné, že jim budou chybět?
Naštěstí si můžeme volat nebo se spojit online. Samozřejmě to není to pravé, ale je to alespoň nějaká náhrada. Zároveň je dobré domluvit se, jak si to vynahradíme, když to půjde. Něco konkrétního, nějakou představu, že tu svou aktuální potřebu naplním, až to půjde. 

Tato situace je těžká i v tom, že nevíme, kdy to skončí. Nevíme pořádně ani vývoj, tak se těžko plánuje, ale je dobré se o tom bavit, těšit se a ty plány si dělat. 

Jak Vánoce běžně dopadají na vztahy a jak v této době?
Nevím, jestli to letos nebude mít kvůli situaci horší dopad. S tím mi ale přijde fajn zkusit Vánoce úplně oprostit od zpráv o pandemii a prostě si říct, že se jeden den nebudeme o koroně vůbec bavit. 

Takže si udělat takovou svou bublinu.
Ano, a chvilku v ní být.  Vánoce jsou o tom, abychom dobili baterky. Vidět se s blízkými nebo si aspoň zavolat. Být v pohodě a odpočívat, vždyť procházíme děsným obdobím, a ten odpočinek si všichni hrozně zasloužíme. O tom, by mohly být tyhle Vánoce – o odpočinku, pohodě, nicnedělání.

Pandemie bude mít poslední vlnu, emoční

Měl jste v minulých letech po Vánocích více klientů, nebo to svátky vůbec neovlivňují?
Já jsem to nesledoval, nějaký nárůst. Myslím si, že obecně se to může zhoršovat až na jaře. K tomu jsou i statistiky, třeba větší míra sebevražednosti . 

Nejagresivnější lidé se zpravidla nejvíc bojí, řekl v Rozstřelu psycholog

Je to takové období, kdy už nejsou Vánoce, ke kterým se lze upínat, není Silvestr, ke kterému všichni odkládáme novoroční předsevzetí, není tak ošklivě, začíná být hezky. A v tom, jak to vše kvete a bují, je mnohem větší kontrast s tím, že je člověku zle. Ale uvidíme, co s tím ta krize udělá.

A myslíte, že to teď na jaře bude stejné, nebo by to mohlo být trochu jiné? Když je tam příslib vakcinace a toho, že krize skončí...
Pandemie funguje i na psychické úrovni. Dlouho potom, co tohle všechno skončí, bude ještě obíhat další vlna. A to psychická. Žijeme ve velkém napětí, zmatku, krizi, která se táhne, a to prostě v lidských vztazích zanechá nějaký otisk. 

A jaký ten otisk podle vás bude?
Jde o to, jak to téma zpracujeme každý osobně i jako společnost. Ta vlna bude emoční. Jsou totiž emoce, které si nyní nemůžeme pořádně dosytit. Třeba blízkost s našimi rodinami. To může to zanechat šrám, ke kterému bude třeba ještě se nějak vrátit. 

A u spousty lidí půjde o to, moci si tu krizi ještě doprožít. Protože teď fungují, mají hodně práce, jsou doma se školáky... Jedou na modu, že musí. A pak bude dobré se k tomu vrátit - co se dělo s mými emocemi, které jsem si mohl a nemohl dovolit. A k těm, které si nemůžeme dovolit, se třeba ještě vrátit.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Budovu burzy v Kodani zachvátil požár, její věž se zřítila

16. dubna 2024  9:43,  aktualizováno  10:38

Aktualizujeme Jednu z nejznámějších budov Kodaně – historickou burzu cenných papírů Børsen – v úterý...

Více obsahu v moderním vzhledu. Portál iDNES.cz se čtenářům představuje v novém

16. dubna 2024  10:16

Zpravodajský portál iDNES.cz po několika letech nabídne novou podobu. Zjednodušuje strukturu,...

Žádná pacientka si nestěžovala, hájily před soudem kolegyně Cimického

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  10:03

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Policie obvinila muže z vraždy družky u Dačic, po činu se přiznal

16. dubna 2024  9:05,  aktualizováno  9:39

Krajští kriminalisté dnes obvinili z vraždy staršího muže. V domě u Dačič na Jindřichohradecku o...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...