Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chybí mi odsouzení agrese Ruska vládou, říká ministr Herman

  19:09
Jako jeden ze dvou členů české vlády hlasoval ministr kultury za KDU-ČSL Daniel Herman pro to, aby odsoudila kroky Ruska, které ohrožují nezávislost a územní celistvost Ukrajiny. Sám to navrhl, ale neuspěl. „Poslední slovo ještě vyřčeno nebylo. Uvidíme, jaký bude finální postoj Evropské unie a NATO,“ řekl v rozhovoru pro iDNES.cz Herman.

Ministr kultury Daniel Herman | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Jste jedním ze dvou členů vlády, kteří se zdrželi hlasování, když kabinet hlasoval o mandátu pro premiéra Sobotku při jednání o sankcích Evropské unie vůči Rusku. Proč?
Ministrům za KDU-ČSL přišlo, že to usnesení je příliš vágní. Určitě je důležité být v souladu s Evropskou unií, se Severoatlantickou aliancí, což v tom usnesení je. Ale to, co nám tam chybí a co byl můj alternativní návrh, je odsouzení kroků Ruské federace, které destabilizují a eskalují situaci na východní Ukrajině a ohrožují nezávislost a územní celistvost Ukrajiny. V jedné z evropských zemí dochází k agresi ze strany Ruska a k jednoznačnému porušování územní celistvosti a je třeba to jasně říct.

Podpořil váš požadavek na odsouzení ruské agrese už jen váš stranický kolega, pan Bělobrádek, nebo se k vám přidal ještě některý z dalších ministrů z jiných stran?
Musím říci, že jak někteří zástupci ČSSD, tak ANO vystoupili se svými diskusními příspěvky v tomto duchu, někteří se zaměřovali právě na ruskou agresi. Jiní zdůrazňovali, že jsme součástí západní aliance, jak EU, tak NATO a že je třeba, abychom byli předvídatelní, čitelní a plnohodnotní členové obou uskupení, do nichž jsme pronikli naštěstí v určité skulině, kdy byl ruským prezidentem Boris Jelcin, a je naší odpovědností hájit jejich principy. U nás, s naší dějinnou zkušeností let 1938 a 1968 bychom si to měli uvědomovat velmi jasně.

Hlasoval některý z nich s vámi?
Ne, pro to alternativní usnesení jsme hlasovali dva, s panem Bělobrádkem. Ale nebylo to tak, že se hlasovalo hned. Diskuse trvala asi tři hodiny, měli jsme tam hosty, zástupce bezpečnostních složek i diplomatických misí na Ukrajině a v Rusku. A nejde jen o to hlasování, ale jak probíhala diskuse. V jednu chvíli se týkala ruské agrese, v jednu chvíli více sankcí, jindy více členství v Evropské unii. Pak ale, když se shrnuly ty příspěvky, zůstali jsme jen dva.

Vláda se ještě k této věci vrátí, až bude hotová konečná podoba sankcí, jak se na nich shodne Evropská unie. Je možné, že když to pro vás nebude dostatečné, že byste mohli odejít i z vlády?
To myslím nemůže nastat. Jsme součástí Evropské lidové strany a pro nás i postoje, které jsou formulovány na celoevropské úrovni, jsou důležitým vodítkem. Proto vítám, že do toho usnesení bylo doplněno, že je důležitá shoda na konečné podobě sankcí na evropské úrovni.

Nezklamalo vás, že nakonec s vámi nikdo z ministrů z ČSSD ani ANO nehlasoval?
Ale přinesli do té debaty zajímavé impulsy. Vláda je demokratický sbor. Má právo se vyjádřit, jak to vnímá, a vláda hlasuje jako sbor. Respektujeme většinové rozhodnutí, které padlo. Jen nám tam chybí to odsouzení ruské agrese.

Co říkáte argumentu, který používal premiér Sobotka v minulých dnech, a pak se k němu přidal i ministr financí Babiš, že sankce proti Rusku se neukázaly jako účinné?
Můžeme se zamýšlet nad tím, jestli tomu tak opravdu je. Sankce vždy potřebují určitý čas, aby se ukázaly jako účinné. Jestli je ta doba, kterou nyní můžeme počítat na týdny, dostatečně dlouhá, tím si jistý nejsem. Jak jsme ale mohli slyšet i na jednání vlády, někteří ruští oligarchové už dopad sankcí pociťovat začali.

Premiér Sobotka i ministr průmyslu Mládek se ohradili hlavně proti sankcím, které by mohly mít negativní dopady na český strojírenský průmysl. Bavili jste se ale i třeba o tom, co v tom návrhu od Evropské komise také je, že by mohlo být Rusko sankcionováno tím, že by se nemohlo účastnit některých vrcholných kulturních a sportovních akcí?
Ne, diskuse se opravdu zaměřovala na průmysl, na obráběcí stroje. Hovořilo se i o zbraních a o tom, že některé evropské země i za současné situace obchodují se zbraněmi. Bohužel, válka je vždycky výhodný byznys, což je velmi smutné. Debata se netýkala kultury a sportu.

Kdyby to bylo jen na vás, byl byste i pro takový typ sankcí?
Ne, v tomto bych nebyl pro, protože odmítám princip kolektivní viny na základě etnického původu. Nejsem expert na Rusko, a dokonce jsem tam nikdy nebyl, ale dovedu si představit, že tam je řada lidí, kteří jsou špičkovými sportovci nebo špičkovými nositeli kultury. A jen proto, že momentální ruská politická reprezentace dělá kroky, které jsou špatné, tak aby tito lidé byli postiženi, tak toto by se podle mě propojovat nemělo.

Nejste osobně zklamán z toho, že česká vláda nebyla schopna a ochotna říci, že agresor je agresor? A nenapadlo vás, zda chcete být dál jejím členem?
Z mých úst a z úst pana Bělobrádka to zaznělo. Nikdo to nezpochybnil. Jsme demokratickou vládou a každý má právo říci svůj názor. Myslím, že poslední slovo ještě vyřčeno nebylo. Uvidíme, jaký bude finální postoj Evropské unie a NATO, jichž je Česká republika členem.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

V Polsku zatkli podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29,  aktualizováno  16:32

Ve Varšavě byli 3. dubna zadrženi dva podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...