Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. | foto: Michal Růžička, MAFRA

Sobotka: Až budu premiér, zvýší se tlak na rodinu, z toho radost nemám

  • 118
Ochranku, kterou dostane jako premiér, považuje Bohuslav Sobotka za standardní věc a přijme ji. Nepřestěhuje se do Kramářovy vily a netěší ho, že se zvýší tlak na jeho rodinu. A který zákon bude mít pro Sobotku prioritu? "Určitě budeme tlačit na ministerstvo financí, aby to byl zákon o prokazování původu majetku," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz.

Jak budete řešit situaci, kdy se Petr Krčál vzdal pozice ministra práce a sociálních věcí? Kdo ho nahradí? (více o Krčálově rezignaci zde)
Bohužel neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Já plně respektuji, že po té tragické události, která se stala v rodině Petra Krčála koncem minulého týdne, musel přehodnotit své životní priority. Já jsem mu dal prostor, aby mohl o těch věcech přemýšlet. On se nakonec rozhodl, že do Prahy od své rodiny odejít nemůže, což je věc, kterou chápu. Já v těchto dnech budu intenzivně přemýšlet o novém kandidátovi, kterého bych nominoval na post ministra práce a sociálních věcí. Těch jmen, které mám v hledáčku, je několik. Předpokládám, že se v příštích dnech s potenciálními uchazeči a uchazečkami sejdu a budu s nimi mluvit o výzvě, kterou ministerstvo práce a sociálních věcí je, a předpokládám, že bych do pátku chtěl vybrat zástupce do vlády, abych jeho nominaci mohl projednat na politickém grémiu sociální demokracie.

Rozhovory iDNES.cz

Server iDNES.cz v příštích týdnech přinese rozhovory se všemi kandidáty na ministry v nové vládě. Seznam rozhovorů se tak bude postupně rozšiřovat.

Pan Krčál byl v užším výběru kandidátů spolu s Vladimírem Špidlou a s Romanem Sklenákem. Panu Špidlovi jste nabídl post šéfa svých poradců. Nepřehodnotíte to teď? Nebo nepokusíte se přesvědčit pana Sklenáka, který dal zatím přednost pozici šéfa poslaneckého klubu?
Nepředpokládám, že bych přehodnocoval personální rozhodnutí, která jsem již učinil. To, co se stalo Petru Krčálovi, je věc, na kterou musíme zareagovat, a v tuto chvíli přemýšlím o skupině možných kandidátů. Ale nejprve chci tu věc prodiskutovat se členy užšího vedení strany.

Kromě toho,  že budete muset vyřešit tento problém, očekáváte ze strany prezidenta Miloše Zemana takové výhrady, že nejmenuje některého z vámi navržených kandidátů do vlády?
S panem prezidentem jsem měl možnost o personálních návrzích koalice opakovaně hovořit. V zásadě přednesl výhrady, které jsme slyšeli na jeho tiskové konferenci (podrobnosti o nich najdete zde). Podle mého názoru to nejsou takové výhrady, aby mě opravňovaly nominaci za sociální demokracii změnit, nebo abych doporučoval změnit nominace ze strany koaličních stran. Nepředpokládám, že by se personální návrh mohl změnit, s výhradou, kterou jsme teď viděli a zažili u našeho kandidáta pana Krčála.

Výhrady prezidenta nejsou nové ani překvapivé

Ani v případě pana Jana Mládka, o kterém jste po setkání s prezidentem na Hradě řekl, že původně prověrku nedostal? To je přece zvláštní věc, když si někdo zažádá o prověrku od NBÚ a nedostane ji, odvolá se a pak to není dokončeno?
Pokud vím, tak odvolání bylo vyhověno. Prověřování pak pokračovalo a ta prověrka dokončena nebyla. Pro funkci členy vlády ale není vyžadována bezpečnostní prověrka. Pokud by seznamoval s utajovanými materiály speciálního typu, pak by o prověrku měl požádat, pokud nemá ze zákona výjimku. Jan Mládek má negativní lustrační osvědčení, prošel volbami a ta informace o tom, že prověrka nebyla dokončena, byla známa už několik let před tím, než byl Jan Mládek do vlády nominován.

Výhrady pana prezidenta nejsou nové, nejsou pro mě překvapivé, znal jsem je už v době, kdy naši uchazeči kandidovali ve volbách do Sněmovny. Nevidím důvod ke změně nominací. Tady přece nejde jen o názor pana prezidenta, jde také o to, jak se bude postupovat v budoucnu. V okamžiku, kdy se bude sestavovat nová vláda třeba po příštích volbách. Jestli připustíme posun našeho ústavního systému k poloprezidentskému nebo prezidentskému systému bez toho, aniž by se změnila ústava. Prezident republiky, pokud k tomu nemá vážné zákonné, ústavní důvody, by vládu sestavovat neměl. Vládu by měly sestavovat parlamentní strany, které uspěly ve volbách a tvoří parlamentní většinu.

Dal si prezident podmínku, že by se někteří současní ministři Rusnokovy vlády měli stát náměstky u ministrů nového kabinetu?
 Já jsem žádnou takovou podmínku ze strany pana prezidenta nezaznamenal, stejně jako jsem nezaznamenal, že by se snažil do nové vlády protlačit nějaké své adepty. Prezident respektuje fakt, že návrhy na ministry předkládá premiér.

Mít současné ministry jako náměstky by nebylo rozumné

A vidíte možnost, přestože taková podmínka neexistuje, že by se ze současných ministrů někdo stal ve vaší koalici náměstkem?
To nemohu stoprocentně vyloučit, ale nepokládal bych to za rozumné řešení v situaci, kdy na ministerstvo přichází nový ministr, ponechat si bývalého ministra jako náměstka. Pak bude minimálně v prvních měsících sporné, kdo ve skutečnosti ministerstvo vede. Já bych byl rád, kdyby bylo od začátku zřejmé, kdo za ministerstvo odpovídá a kdo ho řídí.

Bohuslav Sobotka, Andrej Babiš a Pavel Bělobrádek podepsali za ČSSD, ANO a

Z vašich vyjádření plyne, že nechcete ustupovat prezidentovi. Ale co jiného než ústupek prezidentovi je to, že se příští týden uskuteční mimořádná schůze Sněmovny, kde se bude projednávat služební zákon, čímž vycházíte vstříc podmínce prezidenta Zemana?
Toto je citlivá věc pro našeho koaličního partnera, hnutí ANO. Pokud jde o sociální demokraty, tak všichni naši kandidáti mají k dispozici negativní lustrační osvědčení. Jestliže pan prezident přišel s tímto návrhem, jak překonat problém, kdy pan Babiš nemá negativní lustrační osvědčení, ačkoli někteří právníci říkají, že je to pro funkci ministra nezbytné, tak nevidím důvod, proč takové řešení blokovat. Vnímám postoj sociální demokracie jako vstřícný krok. Na druhou stranu my si přejeme, aby zákon o státní službě začal platit co nejdříve. Spojíme v tomto případě to, co je užitečné pro koalici, s tím, co je užitečné pro Českou republiku.

Lustrace by se ve služebním zákonu řešit neměly

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka řekl, že by součástí pravidel mělo být, že jak ministr, tak jeho náměstci by měli mít čisté lustrační osvědčení. Myslíte, že se do nějaké konečné verze při hlasování o služebním zákonu něco takového může dostat?
To je návrh, který sociální demokracie neprosazuje ani nepodporuje. Podporujeme verzi služebního zákona, která byla přijata cca před deseti lety, kde je funkce ministra vnímána jako funkce politická, to znamená není posuzována v rámci služebního zákona a nevztahuje se na tuto funkci lustrační zákon.

Mimochodem, tam, kde nemá ČSSD ministra, budete prosazovat své náměstky? Ptám se na to proto, že hnutí ANO řeklo, že preferuje model nepolitických, odborných náměstků. (více zde)
Problém je, jak odlišíte politického a nepolitického náměstka. My všechny náměstky budeme navrhovat na odborném základě.

Ještě k vašemu vztahu k prezidentovi. Budu předpokládat, že nejen vy se předsedou vlády stanete, ale že bude jmenována i vaše vláda. Budete prosazovat úpravu prezidentských pravomocí?
V koaliční smlouvě jsme se dohodli, že zpřesníme ústavu, aby bylo zřejmé, že Česká republika si i do budoucna uchová charakter parlamentní republiky. Například by bylo vhodné doplnit lhůty pro jednotlivé pokusy o sestavení vlády, které má v rukou prezident a posléze předseda Poslanecké sněmovny. Možná se najdou i některé další návrhy, které by ústavu mohly zpřesnit. Sociální demokracie to bude podporovat.

Sociální demokracie jako celek? Včetně těch lidí, kteří mají blíže než vy k prezidentu Zemanovi?
Já si nemyslím, že to je o vztahu k prezidentu Zemanovi, ale o charakteru demokracie. ČSSD prosadila přímou volbu prezidenta, ale součástí naší představy není přechod k prezidentskému systému, protože si myslíme, že parlamentní demokracie je lepší formou vlády. Poskytuje občanům mnohem větší možnosti kontroly moci, než by bylo soustředění veškerého vlivu do rukou pouze jedné osoby, byť volené jednou za čas v přímé volbě.

V politice nikdy nic není stálé a stabilní

Jaké jsou v tuto chvíli vaše vztahy s lidmi, jako jsou Michal Hašek nebo Jeroným Tejc? Neobáváte se, že jsou schopni za sebou strhnout část poslaneckého klubu a čekat na nějakou vaši chybu, aby vaši vládu podrazili?
V politice musíte stále počítat s tím, že věci se mění. Nikdy nic není stálé a stabilní, ale já si troufám říci, že náš poslanecký klub udrží jednotu a že sociální demokracie je dospělá strana, která unese tíhu vládní odpovědnosti. Sedm let jsme byli v opozici, to byla jiná role, než jakou budeme hrát teď. Teď je důležité, abychom ukázali, že závazky, na které jsme dostávali hlasy voličů v předchozích volbách, jako je například zavedení zákona o prokazování původu majetku, jsme schopni splnit. To bude vyžadovat soudržnost nejen poslaneckého klubu ČSSD, ale všech tří koaličních stran.

Už víte, jestli budete chtít ochranku, až budete jmenován předsedou vlády? Někteří politici, třeba pan Nečas, se k tomu stavěli tak, že ji nechtějí.
Pan Nečas nedopadl úplně dobře, i z hlediska zvládnutí bezpečnostních rizik ve svém okolí. Řekl bych, že v tomto směru zásadně selhal. Ochranka je standardní řešení, které zvolila většina bývalých premiérů. Jde také o určité omezení bezpečnostních rizik.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se raduje, že byl schválen státní rozpočet....

Nepovažuje vaše žena za "bezpečnostní riziko" pro soudržnost rodiny to, že se stanete předsedou vlády?
Pro rodinu to znamená zvýšení tlaku, zvýšení zájmu. A to je jeden z aspektů, ze kterého žádnou velkou radost nemám. Já bych si přál, aby moje rodina mohla žít co nejběžnějším životem a byla co nejméně poznamenána mojí politickou aktivitou.

Zůstanete bydlet ve Stodůlkách, nebo se přestěhujete do Kramářovy vily?
Počítám s tím, že zůstaneme bydlet v našem bytě.

Mimochodem, čím se zabývá vaše žena, čím se živí?
Moje žena je teď v domácnosti.

Budu tlačit na zákon o prokazování původu majetku

Jaký bude první z důležitých zákonů, který měla v programu ČSSD, který budete chtít v prvních stech dnech vlády předložit?
Určitě budeme tlačit na ministerstvo financí, aby to byl zákon o prokazování původu majetku. Náš ministr zdravotnictví předloží návrh zákona, který zruší poplatky v lékárnách a u lékaře. Budeme chtít, aby se co nejdříve schválila změna zákona o DPH, která sníží daň z přidané hodnoty na léky.

Všiml jste si, že prezident Zeman rušení poplatků ve zdravotnictví označil za populismus?
Je to zajímavé, že argumentuje podobně jako bývalý ministr zdravotnictví Julínek, ale my jsme přesvědčeni, že nárůst spoluúčasti pacientů je třeba korigovat a že důchodci a rodiny s dětmi si zaslouží určitou úlevu.

Nějak jsem si nevšiml, že byste se před dohodou o vládě v koalici úplně shodli na tom, z čeho se vaše sliby budou platit.
To jste pozorně nečetl koaliční smlouvu, protože tam je zmínka, že pokud se nepodaří najít jiné finanční zdroje, tak se zavede sektorová daň, aby část těch prostředků byla získána zdaněním velkých firem.

Chyby Nečase v hospodářské politice se nesmějí opakovat

Tam není napsáno, že se zavede, ale zvážíte její zavedení. A to je velmi mlhavé.
Nepochybně ministr financí bude muset navrhnout takové kroky, které zajistí, že se deficit nezvýší přes tři procenta hrubého domácího produktu. Současně platí, že vláda nebude škrtat v platech a investicích, protože to byla slepá ulička, do které nás dostala Nečasova vláda a skončilo to rok a půl trvající recesí. Tyhle chyby v hospodářské politice se nesmějí opakovat.

Takže vy moc nevěříte tomu úmyslu hnutí ANO a Andreje Babiše, že se dokáží najít úspory, aby se daně nemusely zvyšovat?
To není úkolem ANO, ale všech ministrů podívat se na provozní výdaje státu, podívat se, jestli někde zbytečně neutrácíme za předražený outsourcing služeb. Určitě se tímto dají najít finanční prostředky, ale podle mě to nebude stačit na to, aby vláda a stát zvládly důsledky stárnutí společnosti. To stárnutí s sebou nese vyšší výdaje na důchody, nese to s sebou vyšší výdaje na zdravotní péči. Koneckonců by bylo taky dobře, abychom investovali více do vytváření nových pracovních míst. Tohle všechno jsou parametry, které budou vyžadovat výrazné investice ze strany státu, a pouze tím, že omezíme zbytné výdaje a daňové úniky, na to podle názoru sociální demokracie dostatek finančních prostředků nezískáme.

My jsme poskytli našim partnerům čas, aby se seznámili s tím, jak funguje stát, jak fungují veřejné rozpočty. A k té debatě se vrátíme nejpozději při přípravě rozpočtu na příští rok.

Bohuslav Sobotka ve volebním štábu ČSSD v Praze. (26. října 2013)

Zvýší se letos ještě jednou penze, jak jste to zvažovali?
Rusnokova vláda na to nenaplánovala žádné peníze do státního rozpočtu. Prostředky na mimořádnou valorizaci v rozpočtu nejsou. My zatím počítáme s tím, co je uvedeno v koaliční smlouvě. Vyšší valorizace penzí plně podle inflace bude od 1. 1. 2015 a na to musíme vytvořit dostatečné finanční zdroje, které můžeme na vyšší valorizaci penzí od roku 2015 rozdělit.

Příští šéf Úřadu vlády by mohl být ze Slavkova u Brna

Už máte jasno, kdo bude šéfem Úřadu vlády?
Mám dva kandidáty, mezi kterými se rozhodnu. Můžu uvést jednoho z nich, to je Pavel Dvořák, tajemník městského úřadu ve Slavkově u Brna, který tuto funkci vykonává 14 let, má zkušenosti ze samosprávy a vedení úřadu.

Vaším šéfporadcem bude Vladimír Špidla. Jací další lidé budou mít vliv na rozhodování příštího předsedy vlády?
Vladimír Špidla teď absolvuje pohovory s potenciálními poradci. Pro mě bude důležité, aby to byla taková struktura lidí, která mi umožní připomínkovat výstupy z jednotlivých resortů. Teď nebudu uvádět žádná jména.

Pokud mezi nominanty ČSSD do vlády není žádná žena, budou ženy alespoň v týmu vašich poradců?
Nepochybně budou.

A ve vládě se nakonec nějaká žena z ČSSD neobjeví?
To se nedá vyloučit vzhledem k tomu, že vedu nyní jednání o novém kandidátovi či kandidátce na pozici ministra práce a sociálních věcí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video