Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reálné je snížit počet státních zaměstnanců o 5 procent, říká Hamáček

  16:39
Neumím zázraky na počkání, můj cíl byl situaci stabilizovat a udržet stranu kolem 7 procent, říká v rozhovoru pro iDNES.cz šéf ČSSD Jan Hamáček. V souvislosti se škrtáním počtu státních zaměstnanců poprvé řekl, na co by jeho strana přistoupila. „Z mého pohledu to reálné číslo je mezi 3 až 5 procenty,“ řekl Hamáček. ANO jich chce škrtnout 10 procent.
Na sjezdu byl drtivou většinou za předsedu ČSSD zvolen její dosavadní lídr Jan...

Na sjezdu byl drtivou většinou za předsedu ČSSD zvolen její dosavadní lídr Jan Hamáček. (2. března 2019) | foto:  Michal Šula, MAFRA

Znamená průběh sjezdu ČSSD, že se strana usmířila s prezidentem Zemanem, který řekl, že bude sociální demokraty znovu volit?
Po celou dobu, kdy jsem ve funkci předsedy sociální demokracie, jsem se snažil o korektní vztahy s prezidentem republiky. Nevidím důvod, aby ČSSD otevírala další střety, když má dost práce s prosazováním svých priorit ve vládě. Dělal jsem pro korektní vztahy s prezidentem maximum a jeho vystoupení na sjezdu je završením těchto mých snah.

Na jeho vystoupení na sjezdu ČSSD reagoval šéf ODS Petr Fiala, že sociální demokracie bude v područí prezidenta Zemana a premiéra Andreje Babiše. A lídr TOP 09 Jiří Pospíšil vám popřál, abyste nebyl jejich fackovací panák. Připadáte si v područí Zemana s Babišem?
Já bych jim popřál více nadhledu. Pokud chtějí někomu gratulovat, tak mu mají pogratulovat, pokud ho chtějí napadat, tak nemají gratulovat. Tohle není důstojné. Já se necítím v područí Andreje Babiše ani Miloše Zemana. S ANO vedeme celou řadu programových střetů a bude to tak i do budoucna, protože my jsme středolevá strana, hnutí ANO není programově úplně ukotvené a momentálně to vypadá, že se chce posouvat doprava.

Zaujalo mě, když byl zvolen Roman Onderka vaším zástupcem, že o sobě řekl, že on bude býk, který bude rozrážet zdi. Neobáváte se, že může rozrazit i zatím fungující spolupráci s Andrejem Babišem?
Roman Onderka byl v roli statutárního zástupce od rezignace Jiřího Zimoly. Chodil i na koaliční jednání. Má trošku jiný politický styl, to je pravda...

Fotogalerie

Je to „ranař“?
Je prostě jiný. Myslím, že se můžeme dobře doplňovat

Jak jste spokojen se složením nového vedení ČSSD?
Velmi. Jsou to všechno osobnosti, které za sebou mají nezpochybnitelnou kariéru ať v politice vysoké, či komunální. Já jsem říkal, že chci vyvážený mix centrálních a regionálních politiků, to se podařilo.

Petříček ukázal, že umí komunikovat s prezidentem

Nemůže trochu skřípat spolupráce mezi Hradem a ČSSD, protože prezident Zeman si evidentně nepřál ministra zahraničí Tomáše Petříčka jako místopředsedu strany?
Určitě ne. Tomáš Petříček za tu dobu, co je ministrem zahraničí, ukázal, že je schopen komunikovat s panem prezidentem i s jeho kanceláří. Měl jsem možnost sedět na schůzce nejvyšších ústavních činitelů a komunikace byla velmi věcná. Pan prezident ho dokonce pochválil a ministru Petříčkovi se daří najít způsob komunikace i s ním.

Zeman bude volit ČSSD. Kvůli podpoře menšin nezapomínejte na většinu, řekl

Čekalo se na sjezd ČSSD i kvůli možným změnám ve vládě. Platí stále, že vy nevidíte důvod měnit kteréhokoli z ministrů za sociální demokracii?
Platí, co jsem řekl i před sjezdem. Žádné výměny nechystám.

Kdyby vám Andrej Babiš řekl, že chce některého z vašich ministrů vyměnit, tak mu řeknete, že to vetujete?
My jsme se dohodli s panem premiérem a on to potvrdil, tuším, že dokonce v rozhovoru pro MF DNES, že personální nominace jsou věcí ČSSD.

Co budete teď chtít ve vládní koalici prosazovat?
Potřebujeme se sejít ke koaličnímu jednání, které bylo už několikrát odloženo. Bude 17. března v neděli a bude celý den, abychom probrali všechna témata, která se nakupila. Státní rozpočet, revizi sociálních dávek, nové věci, se kterými přišlo ANO, jako je rušení plateb za státní pojištěnce. Potřebujeme celý den, abychom si to vydiskutovali.

Jaká je teď pozice ČSSD k tomu, že bylo mělo dojít ke škrtům v počtu státních zaměstnanců o deset procent, s výjimkou učitelů a ozbrojených složek?
Není to možné. Plošné škrty deset procent znamenají deset procent u veterinárních inspektorů, u pracovníků azylové a migrační politiky na ministerstvu vnitra... 

ČSSD v manifestu odsoudila „politické šmejdy“ a hnutí na jedno použití

Je nějaké nižší číslo u škrtů, které by sociální demokracie akceptovala?
To bude součást toho koaličního jednání. My připravujeme materiál, jaké jsou možné úspory, soustředíme se na slučování oddělení, podíváme se na to, jestli je třeba mít na každou agendu zvláštní úřad, jestli by je nešlo sloučit.

Kolik lidí je podle vás reálné ušetřit?
Z mého pohledu to reálné číslo, které se dá ušetřit, ale systémově, je mezi třemi až pěti procenty, ale to neznamená, že to bude 3 až 5 procent všude.

Bez razantní změny na straně příjmů to ANO nevyjde

Hnutí ANO se dlouhodobě brání zvyšování daní, až na zdanění hazardu či novou digitální daň. Jak ho chcete přesvědčit, abyste prosadili třeba bankovní daň nebo progresivní zdanění?
Jsem přesvědčen, že to bez razantnější změny na straně příjmů, tím myslím třeba bankovní daň, prostě hnutí ANO nevyjde. Jak znám ministry za hnutí ANO, nedokážu si představit, že se smíří s návrhy, se kterými přišla ministryně financí Schillerová, protože u některých resortů je to likvidační. Slíbil jsem, že nebudu komentovat konkrétní čísla, ale u některých resortů by to znamenalo zastavení investiční výstavby. A to si vůbec nemůžeme dovolit.

Řekli vám buď premiér Babiš nebo ministryně Schillerová, že je reálným návrhem hnutí ANO to, že by se škrtly dosavadní odvody státu za státní pojištěnce na zdravotní pojištění a že se místo toho zvýší odvody pro zaměstnance a firmy?
Měl jsem signály od ministryně Schillerové, že chystá nějaké změny. Řekl jsem jí, až to bude mít na papíře, můžeme si nad tím sednout. Pak jsem se dozvěděl přes média, jak to je ve větší míře detailu, ale stále oficiálně žádný materiál na stole není a jsem přesvědčen, že to nemá spočítané ani hnutí ANO. Vidím tam ale podstatně více rizik a nejsem sám. Přenášet zátěž ze státu na zaměstnance a zaměstnavatele je věc, která je velmi komplikovaná, takže já si myslím, že to, že stát platí za státní pojištěnce, je stabilizující faktor.

Byl byste schopen říci, že to ČSSD v žádném případě nepřijme?
Tak, jak je to teď navrženo, je to pro nás nepřijatelné.

Honza musí přitvrdit, radil Hašek. Nejsem belzebub, řekl na sjezdu ČSSD

Řada populistů chce teplé místo v Bruselu

Pokud jde o evropské volby, co byste považoval za úspěch?
Jsem politický realista. Sociální demokracie se pohybuje v nějakém pásmu podpory veřejného mínění. Byl bych rád, kdybychom potvrdili tuto pozici. Evropské volby nejsou jednoduché, chystá se na ně mnoho politických podnikatelů a populistů, kteří si buď chtějí zajistit nějaké teplé místečko v Bruselu, ačkoli mají plná ústa protiunijní rétoriky, nebo chtějí přispět k rozkladu evropského projektu. To nechceme připustit. My nevidíme k našemu členství v EU alternativu. Budeme to voličům vysvětlovat a přesvědčovat je, aby přišli volit.

Je možnost, že by se ještě letos znovu konal volební sjezd, kdybyste nezískali žádného europoslance?
Nevím, co by takový sjezd řešil. Že by odvolal vedení, kterému teď dal osmdesátiprocentní mandát, mi nepřijde jako smysluplné. Nezastírám, že cesta ČSSD zpět k vyšším číslům bude dlouhá. Neumím zázraky na počkání.  Můj cíl byl situaci stabilizovat a udržet stranu kolem 7 procent pro tento rok. Museli jsme si projít rokem stabilizace a to se podařilo.

Na sjezdu jste schválili poměrně obecný programový manifest ČSSD. Je tam jedna věc, kterou bych chtěl, abyste mi vysvětlil. Vymezujete se tam proti šmejdům a proti „politickým šmejdům“. Píšete, že bezohlední jsou političtí šmejdi, hnutí na jedno použití, která pro hlas udělají cokoli. Koho jste tím mysleli?
To je formulace, která velmi dobře popisuje situaci nejen v České republice, ale obecně v Evropě. Ústup tradičních stran a příchod hnutí na jedno použití, která jsou schopna lidem slíbit cokoli, aby sliby zase opustila. Já si myslím, že můžete nalézt v České republice podnikatelské projekty, které když neuspěly, zmizely v propadlišti dějin a jejich představitelé si pak vytvořili nějaký další projekt a pokoušejí se z toho zase vytřískat maximum. Určitě budete souhlasit, že takový fenomén je v České republice také.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...