Ministryně Džamila Stehlíková si se spisovatelkou Joanne Rowlingovou udělala společnou fotku

Ministryně Džamila Stehlíková si se spisovatelkou Joanne Rowlingovou udělala společnou fotku | foto: Archiv D. Stehlíkové

Rowlingová tajně v Praze. Mříže u lůžek už jí nevadí

  • 187
Slavná britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová lituje poprasku, který způsobila kritikou klecových lůžek v českých ústavech pro postižené. Řekla to ministryni Džamile Stehlíkové, se kterou se setkala při utajené návštěvě Prahy před pár dny.

V metropoli se také setkala s dětmi, které si oblíbily hrdinu jejích knih Harryho Pottera.

MF DNES se o návštěvě Rowlingové dozvěděla od ministryně bez portfeje Džamily Stehlíkové, která má v popisu práce dohled nad lidskými právy.

"Paní Rowlingová řekla, že jejím cílem nebylo rozpoutat takový humbuk. Ale článek si přečetla v britských novinách a představila si dítě v klecovém lůžku, jak je smutné a osamocené, a proto o tom napsala," řekla ministryně Stehlíková.

Podle ní spisovatelka také přiznala, že už nevěděla o odborné debatě českých lékařů o lůžkách, kde zazněly argumenty na jejich obranu. Nepřijela ale hlavně kvůli klecovým lůžkům, nýbrž na soukromou návštěvu.

Utajené setkání v hotelu
"Setkaly jsme se asi na půl hodiny v recepci hotelu. Jsem velkým fanouškem jejích románů. Nechala jsem si od ní podepsat knížky pro sebe a pro své dvě děti," dodala Stehlíková, sama vystudovaná psychiatrička.

O návštěvě Rowlingové nevědělo ani nakladatelství Albatros, které v Česku vydává její knihy. "Takto jezdí po světě docela často," řekl šéfredaktor Albatrosu Ondřej Müller.

Aféra kolem klecových lůžek začala fotografií pětiletého Václava Knotka, malého vystrašeného chlapce za "mřížemi" lůžka. Ta se objevila v létě před třemi roky v kritické reportáži v britských Sunday Times a vyzněla tak, že české mentálně postižené děti jsou vězněny v Česku v "klecích".

Reportáž spustila lavinu především proto, že se do celé věci vložila právě "stvořitelka" čaroděje Harryho Pottera. Napsala dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi o tom, že ji "šokuje, že se něco takového může dít v zemi Evropské unie". Rowlingová tak přispěla k jejich zrušení.

Síť má chránit před pádem
Jenomže psychiatři ji vzápětí obvinili z neznalosti věci, protože síťová a méně používaná klecová lůžka považovali za lepší alternativu než nemocného tlumit léky, aby záchvat nedostal, nebo ho poutat.

Nedávno se také ukázalo, že výměna klecových postelí za běžné má za následek zranění mentálně postižených dětí. Ty v noci padají na zem. Ministryně Stehlíková před několika dny navštívila ústav pro mentálně postižené děti ve východočeských Slatiňanech, kde ji na to upozorňovali.

"Máme z ministerstva napsáno, že výše postranic je možná do dvaceti centimetrů, ale vyšší už ne. Proto chytáme klienty do molitanů, necháváme je padat do polštářů a máme radost, když si neublíží. Připadá nám to absurdní," řekl šéf Domova sociálních služeb ve Slatiňanech Miroslav Kubín.

Zábranu musí schválit rodič
Stehlíková proto nyní prosazuje, aby v ústavech směli znovu zavést alespoň třiceticentimetrové postranice, které by pádu zabránily. "Rozhodně to neznamená návrat klecových lůžek, protože ta jsou uzavřená i shora. Z rozhovoru s Joanne K. Rowlingovou jsem vyrozuměla, že by se kvůli tomu určitě nezlobila," ujišťuje Stehlíková.

Záměr už podle svých slov konzultovala s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem, pod kterého ústavy spadají. Zlepšení by mělo nastat v řádu dnů a podle ministryně postranice pomohou zhruba několika stovkám dětí, ale i důchodcům, které pády ohrožují.

Ministerstvo práce a sociálních věcí se brání, že ústavy možnost používat postranice mají už dnes, jenom o tom možná nevědí. "Jednotlivé ústavy zábrany používat mohou, protože takové opatření není považováno za restriktivní.

Ale k používání zábran musí mít vedení ústavů souhlas od každého klienta, případně od jeho zákonného zástupce," uvedl Nečasův náměstek Marián Hošek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video