Takto na Velký pátek sportovali lidé na cyklostezce v pražské Troji. Část z...

Takto na Velký pátek sportovali lidé na cyklostezce v pražské Troji. Část z nich i přes povinnost neměla roušky (10. dubna 2020) | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Lidé častěji nenosí roušky. Uvolnění nebyla dobrá cesta, připustil Hamáček

  • 3598
Uvolňování pravidel nosit roušky nebyla dobrá cesta. Připustil to ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček po zjištění, že vůle nosit roušky u lidí povoluje. U sundaných roušek v lese či mimo obec se mu líbila spíš cesta tiché tolerance ze strany policistů. Další ústupky nicméně vláda nepřipravuje.

Zatímco před necelým měsícem roušky šilo téměř celé Česko a lidé je začali disciplinovaně nosit, nyní ochota snášet pokrývku úst a nosu začala upadat.

Potvrzuje to šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček i vzrůstající počty přestupků, které řeší strážníci. Za častější nenošení roušek může zřejmě teplé počasí, ale právě i rozvolnění pravidel vládou platné od úterka.

„Mám informace, že vůle nosit roušky trochu polevuje. Možná to souvisí s optimistickými scénáři a vyjádřeními z minulého týdne,“ řekl iDNES.cz Hamáček.

Ministr vnitra připustil, že rozvolňovat pravidla pro nošení roušek nebylo dobré řešení, byť rozumí například požadavku řidičů MHD, aby nenosili roušku v uzavřených kabinách.

„Mně ten režim, jak byl, vyhovoval,“ uvedl předseda krizového štábu. „Od začátku jsem razil spíše toleranci ze strany policistů, ale byl jsem bombardován novináři dotazy, jak to tedy vlastně s nošením roušek je, a obávám se, že kdybych řekl, že toto (nenošení roušek mimo obec či při individuálních sportech) budeme tiše tolerovat, tak si vysloužím kritiku. Toto (zmírnění pravidel) tedy byla reakce na žádost o přesnější pravidla. Bohužel, nikdy nejde předpis napsat úplně na sto procent,“ doplnil Hamáček.

Krizový štáb proto neplánuje další úlevy v této oblasti. „Z mého pohledu je současný stav maximum možného a platí, že co nejvíce populace by mělo nosit roušky,“ komentoval výjimky šéf krizového štábu.

Strážníci evidují více přestupků

Častější porušování pravidel zaregistrovali také strážníci. Ať už u domluv nebo přestupků, které končí u správního orgánu.

Kdo nemusí nosit roušku

Roušky nyní nemusí nosit děti do dvou let, rodina v autě, řidiči MHD v uzavřené kabině nebo autisté. Od úterý 7. dubna je nemusí mít ani lidé při individuálních sportech při dodržení podmínky dvoumetrového odstupu.

Právě u sportů někteří lidé váhají, zda si roušku dát, či nikoliv. Podle epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly lidé nemusejí mít roušku, pokud sportují sami nebo se při sportu míjejí. Jakmile se ale pohybují třeba na cyklostezce s hloučky lidí, už by ji měli mít.

„Pokud jste na sportovišti, kde je jeden hráč oddělen od druhého - například u tenisu - tak roušku není potřeba nosit. Pokud někdo jede na kole mimo obec, nikdo ho pokutovat nebude. Policie nebude číhat v lese na osamělé chodce či běžce,“ popsal předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček.

Pokud podle něj lidé váhají, zda se na ně výjimka vztahuje, mají použít pravidlo, že mohou-li kohokoliv nakazit, tak roušku mají vždy použít.

„Pokud srovnáme časový úsek od úterý do páteční 14. hodiny s odpovídajícím obdobím o týden dříve, je ve statistikách vidět mírný nárůst případů zaznamenaných našimi hlídkami. Zatímco od úterý do dneška jsme jich napočítali 21, minulý týden za stejnou dobu 16,“ vypočítal mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem závažnější situace, kdy si lidé vědomě a cíleně nezakrývali obličej či se shlukovali.

V Praze od úterka do pátku strážníci evidují 1 872 porušení pravidel. 

„Z toho 1 716 se týkalo roušek,“ uvedla mluvčí Městské policie Praha Irena Seifertová. Jen o Velkém pátku řešili strážníci 396 porušení, z toho 328 se týkalo nenošení roušky. 

„Největší problém strážníci spatřují u občanů, kteří sportují ve veřejných parcích, na cyklostezkách a podobných místech. Především u cyklistů, bruslařů a běžců se setkávají s nepochopením legislativních opatření. Ty se jim strážníci snaží vysvětlit a jen zřídka přistupují k sankcím,“ dodala mluvčí.

Brněnští strážníci vidí za vyšším počtem porušování pravidel především teplé počasí.

„Nošení roušek se pro řadu lidí stává stále méně pohodlným, především se s tím setkáváme u starších osob, lidí s dýchacími potížemi a vzhledem k začátku pylové sezóny také u silných alergiků. Jednoznačně přibývá také provozoven, které prodávají piva a další nápoje s sebou z výdejních okének,“ doplnil Ghanem.

Že si někteří lidé zmírnění pravidel pro nošení roušek vykládají po svém, si všimli i redaktoři iDNES.cz, byť samozřejmě nelze zevšeobecňovat.

„Zatímco ještě v pondělí jsme se s ostatními běžci i cyklisty na lesní stezce míjeli s nasazenými rouškami, o den později po zmírnění pravidel jsem si ve stejné situaci s nasazenou rouškou připadal až nepatřičně, měli ji už jen tak dva protiběžci z deseti,“ popsal redaktor situaci ve středočeské Hostivici. „Při míjení lidí v zástavbě jsem pak častěji nabyl dojmu, že to zřejmě i oni berou jako sportování na odlehlém místě,“ dodal. 

Podle psychologa Marka Preisse z Národního ústavu duševního zdraví může při nedodržování pravidel hrát roli to, že informace, které lidé dostávají, se liší, stejně jako třeba postupy jednotlivých zemí při boji s nákazou. 

„Další věcí je, že doba, po kterou v Česku máme koronavirus, je relativně krátká a my nemáme pravidla s ním spojená ještě dostatečně osvojená,“ řekl Preiss. Důvodem může být i to, že lidé nemají dostatečnou důvěru v instituce, a proto méně věří i jejich instrukcím.

Riziko nakažení je stále velké

Odborníci ale varují, že polevovat v povinnostech se může vymstít. „Důrazně bych apeloval na to, aby lidé roušky používali tak, jak bylo dohodnuto a doposud to šlo,“ řekl iDNES.cz epidemiolog a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„To, že se nastartoval proces uvolňování pravidel, je velmi rizikové z toho hlediska, že jsme na hraně. Nemáme výsledek, který by umožňoval vše uvolnit. Jsme v situaci, kdy je křivka (nemocnosti) o desetinách a pokud nebudeme dodržovat pravidla, tak po Velikonocích dojde k takovému navýšení počtu nemocných, které by nám nemuselo být úplně příjemné,“ varoval (podívejte se zde na aktuální rozhovor s epidemiologem).

Myslíte si, že po uvolnění pravidel pro nošení roušek lidé této situace zneužívají?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 sobota 18. dubna 2020. Anketa je uzavřena.

Ano
Ano 19516
Ne
Ne 3767

„Opatření fungují a budou fungovat jen tehdy, když budou dodržována. Z mé strany platí žádost či ostrá výzva, aby lidé dodržovali nošení roušek. To, že u nás nemoc prochází lépe než na západě, je také díky tomu, že je tu velmi vysoká disciplína v nošení ochranných pomůcek,“ řekl Hamáček.

Opatrnost je na místě, dokládá zahraniční studie

To, že opatrnost je na místě i přes výjimky, dokládá také studie vědců z technické univerzity v nizozemském Eindhovenu a Katolické univerzity v belgické Lovani. Upozorňují, že ani dvoumetrové rozestupy u sportovců nestačí (závěry studie si přečtěte zde). 

Podle studie by chodci, kteří jdou za sebou, měli mít mezi sebou rozestup čtyři až pět metrů, běžci a pomalu jedoucí cyklisté deset metrů a rychlá jízda na kole si vyžaduje dvacetimetrový rozestup. Podle vědců je riziko nákazy nižší, pokud spolu sportují dva lidé vedle sebe a za nevětrného počasí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v pátek uvedl, že se v Česku podařilo zastavit nekontrolovatelné šíření nemoci covid-19 a může se postupně vracet k normálu (více čtěte zde). V minulých dnech se také hovořilo o chytré karanténě a možnosti nechat vir velkou částí populace projít, takzvaně ji promořit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue