ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Éra látkových roušek končí. Místo svépomoci musí lidé více zaplatit

  • 2028
Látkové roušky, které si od loňského jara Češi ve velkém šili svépomocí, zastaraly, respektive úřady je přestaly uznávat jako vhodný prostředek ochrany před šířením koronaviru. Nejpozději v pondělí vyjde nařízení, podle kterého už budou muset lidé na návštěvu obchodu nebo cestu v MHD vyrazit s respirátorem FFP2/KN95/N95 či dvěma chirurgickými rouškami položenými na sobě, což se výrazně prodraží.

„Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny a další provizorní ochrany úst,“ řekl po pátečním jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Tím vypadávají ze hry šátky, šály a látkové roušky, kterými se stále mnoho lidí chrání jak při cestách v MHD, tak při nákupech v obchodech.

Příští týden to už nebude stačit na místech s vysokou koncentrací osob, jako jsou právě obchody, veřejná doprava, nemocnice a další místa, která budou nejpozději v pondělí teprve upřesněna.

Respirátor se oproti látkové roušce prodraží

Blatný lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2, protože lépe lne ke tváři a do jisté míry těsní. „Rouška chrání spíš okolí, respirátor i vás, protože daleko lépe brání vdechování vzduchu,“ připomněl ministr.

Souhlasíte, že látkové roušky nestačí a je zapotřebí hlavně respirátorů?

celkem hlasů: 15829
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 26. února 2021. Anketa je uzavřena.

Češi tak sáhnou hlouběji do peněženek. Balení desíti kusů jednorázových respirátorů třídy FFP2 se na internetu pohybuje od 200 až do 350 korun bez poštovného (ceny k pátečnímu poledni pozn. red.).

Zatímco ceny roušek se pohybují zhruba na polovině, i když počítáme, že jich spotřebujeme dvakrát tolik. Další kategorií jsou nanorespirátory, ty v balení taktéž po deseti kusech zákazníci internetových e-shopů pořídí asi za 580 korun.

Když vládly látkové roušky Česku

A podle posledních informací začalo zboží prudce zdražovat. „Po vyhlášení, že od pondělí budou povinné, jsem objednala balení 50 kusů za 475 Kč. Ani ne během hodiny tyto respirátory ve stejném balení mají cenu 870 Kč. Toto už opravdu hraničí s hyenismem. Hlavně, že se jim snížilo DPH,“ napsala iDNES.cz jedna rozhořčená čtenářka.

S dotazem na zdražování respirátorů redakce iDNES.cz oslovila například online lékárnu Pilulka.cz. „Prodejní ceny reflektují ceny nákupní od výrobců a dodavatelů - uměle ceny zvedat nebudeme,“ konstatovala mluvčí Pilulky.cz Kateřina Schotliová.

Respirátory FFP2 či dvě roušky budou povinné v obchodech i veřejné dopravě

Zájem je podle všeho velký. „Extrémně zvýšený zájem o respirátory třídy FFP2 jsme zaznamenali okamžitě po zveřejnění nových opatření. V některých regionech naši lékárníci mluví přímo o nákupní horečce a davovém šílenství. Návštěvnost našeho e-shopu se dnes chvílemi vyšplhala až na desetinásobek běžného stavu,“ popsal mluvčí lékáren Dr.Max Michal Petrov.

Podle Petrova mohou být respirátory v některých lékárnách krátkodobě vyprodány. „Tam, kde o víkendu sortiment respirátorů FFP2 dojde, bude ještě v neděli a nejpozději v pondělí doskladněn,“ ujistil Petrov.

Ke krátkodobým výpadkům v dostupnosti respirátorů může docházet i podle Schotliové. „Skladovou zásobu roušek i respirátorů momentálně řešíme, abychom byli co nejdříve schopni pokrýt vysokou poptávku,“ uvedla.

Dvě chirurgické ústenky místo jedné jsou podle Blatného řešení pro lidi, kteří třeba respirátor neseženou. „Použití dvou stejně účinných prostředků je lepší, byť neříkám, že dvakrát,“ dodal Blatný.

Kladivo na antirouškaře

Nastává tak zřejmě konec s obcházením nařízení povinného nošení ochrany úst a nosu, kdy lidé nosili roušky z krajek nebo těch opravdu nejtenčích materiálů. Dá se však předpokládat, že ani respirátory či chirurgické roušky nebudou vždy nosit podle předpisů a i ty jednorázové využijí víckrát.

Od šití roušek až po jejich odmítání. Jak Češi prožívají dobu koronavirovou

Kvůli nedostatku chirurgických roušek na počátku pandemie loni v březnu se Češi zapáleně vrhli do šití látkových roušek. Výjimku tehdy dostaly galanterie, které mohly otevřít, aby si lidé nakoupili nitě, gumičky a látky na jejich šití.

Podpora opatření začala mezi Čechy s časem opadávat. V dubnu již byly podle agentury Median tři pětiny lidí pro, aby se začalo rozvolňovat. Ostatně, kolem Velikonoc se začaly objevovat případy, kdy lidé roušky nenosili.

V létě pak respekt z nákazy opadl ještě výrazněji. A při opětovném nařízení povinného nošení roušek na podzim už mnozí vymýšleli, jak by ho jen obešli. Je tedy otázkou, jestli lidé nepřijdou opět na nějaký způsob, jak dodržování nového nařízení obelstít.

31. března 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video