Roušky jsou pro Čechy velká neznámá. Naučte se pět pravidel jejich použití

  • 120
Ještě předtím, než byly v Česku potvrzeny první případy nákazy novým koronavirem, začali lidé ve velkém nakupovat roušky. Většinou je však neumějí správně používat. Jak a kdy má smysl si roušku nasadit a jakých pět jednoduchých pravidel je dobré dodržovat, vysvětluje Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu.
Nová rouška brněnské firmy Respilon přiléhající k obličeji bude obsahovat...

Především ve městech může být rouška během nejrůznějších druhů epidemií velmi dobrým pomocníkem, který dokáže především ochránit ostatní před infekčním onemocněním. Její používání je na první pohled jednoduché, zdravotníci přesto upozorňují, že je důležité dodržovat několik základních pravidel, které zaručí, že bude ochrana úst a nosu fungovat tak, jak má.

Světová zdravotnická organizace vydala v této souvislosti přehledně několik rad, které je při používání roušky nutné dodržovat. Česká veřejnost s používáním roušek na rozdíl od hustě zabydlených asijských měst zatím příliš zkušeností nemá. Proto je dobré připomenout si základní postupy. Jak a kdy roušku správně využívat, popisuje Kateřina Fabiánová z Centra epidemiologie a mikrobiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Jak nasadit, používat, sundat a zlikvidovat ústní roušku

„Ve střední Evropě není nošení roušek běžnou praxí, protože je zde mnohem menší hustota zalidnění než ve velkých asijských městech,“ vysvětluje Fabiánová. Riziko, že člověk v českých městech něco chytí, je tak několikanásobně menší.

„Odhaduje se, že u osmdesáti procent nakažených nemocí COVID-19 proběhne nemoc s velmi mírnými příznaky,“ dodává Fabiálnová. 

„Nejjednodušší papírové roušky slouží především k tomu, aby se u nemocného snížilo nebezpečí přenosu bacilů na ostatní,“ vysvětluje Fabiánová. Existuje i speciální vybavení, které chrání před onemocněním hlavně uživatele. Jde o respirační masky třídy FFP3, které využívají zdravotníci v případě kontaktu s pacientem, který má vysoce nakažlivou nemoc. Pro běžné nošení ve městě ale příliš velký význam nemají.

Po této pomůcce je přesto v poslední době v souvislosti s nový typem koronaviru zvýšená poptávka.

„Roušku má smysl používat, pokud pečujete o nemocného pacienta,“ vysvětluje Fabiánová. V takovém případě je dobré dodržovat i další hygienické postupy, mezi něž patří časté mytí rukou, nošení rukavic a brýlí. Dodává, že jde o obecně platná pravidla, která se hodí i v případě, že má někdo v rodině například běžnou chřipku.

„Pokud se lidé vracejí z oblasti s výskytem koronaviru, doporučuje se aktuálně zůstat doma dva týdny v izolaci. Jenomže lidé většinou nebydlí sami, bydlí se svojí rodinou. Jestli třeba sami nejsou nemocní a mají strach, že případně mohou nakazit i své blízké, potom rouška není od věci,“ říká Fabiánová. Sníží se tím nebezpečí jakéhokoliv přenosu infekční choroby, a lidé se navíc nemusejí bát doma běžně fungovat.

Společně s častým mytím rukou je to nejdostupnější a zároveň jednoduchá varianta, jak je možná snížit nebezpečí přenosu případné infekční choroby v domácnosti. Už nemocný člověk by neměl vůbec vycházet na veřejnost. Pokud je to nutné, například kvůli návštěvě lékaře, pak se rouška může také hodit kvůli ochraně ostatních.

Podívejte se na seznam základních pravidel, jak používat roušku, aby byla účinná.

1 Vždy umyté ruce

Jak nasadit, používat, sundat a zlikvidovat ústní roušku

„Před použitím roušky je důležité umýt si ruce, protože mohou být kontaminované. Při nasazování by měla být rouška úplně čistá,“ říká Fabiánová. Ideální je dobře si umýt ruce pod tekoucí vodou. Pokud není voda k dispozici, hodí se i desinfekce s alkoholem. „Ta se po rozetření nesmývá, nechává se zaschnout,“ upozorňuje odbornice.

2 Rouška musí dobře sedět

Jak nasadit, používat, sundat a zlikvidovat ústní roušku

„Dobré je mít roušku, která má tenký kovový pásek kolem nosu,“ vysvětluje Fabiánová. Díky němu se dá košíček snadno tvarovat, to znamená, že lépe padne na obličej, a proto také lépe těsní. Další výhodou je, že se potom rouška příjemněji nosí a méně padá.

3 Roušky se nedotýkejte

Jak nasadit, používat, sundat a zlikvidovat ústní roušku

„Roušky bychom se neměli vůbec dotýkat rukama, protože rouška v podstatě funguje jako filtr,“ vysvětluje Fabiánová. Stejně jako každý jiný filtr tedy některé látky propouští skrz a jiné, jako například bakterie a viry, zachytí na svém povrchu. Pokud se tedy člověk roušky zvenku dotkne, měl by si znovu důkladně umýt ruce, bacily by se totiž mohly zachytit na kůži a majitel roušky by je mohl nechtěně dál roznášet.

4 Vlhká rouška patří do koše

Jak nasadit, používat, sundat a zlikvidovat ústní roušku

Problém je, i když je rouška příliš vlhká. V takovém případě totiž přestávají fungovat její filtrační vlastnosti a rouška ztrácí účinnost. To může způsobit i samotné dýchání. „Základní rouška provlhne v běžném prostředí za zhruba dvě až tři hodiny,“ vysvětluje Fabiánová. Kvalitnější roušky vydrží i o něco déle, třeba i osm hodin.

5 Po použití opět umýt ruce

Jak nasadit, používat, sundat a zlikvidovat ústní roušku

„Rouška se sundává vždycky zezadu. Je potřeba ji chytnout za gumičky, papírové části vepředu se člověk neměl dotýkat,“ říká Fabiánová. Opět jde o to, aby se snížilo nebezpečí, že se bacily dostanou na ruce. I tak je ale dobré si je pro jistotu po sundání roušky znovu pořádně umýt. 

„Obecně by se lidé v době chřipkových nebo jiných epidemií neměli dotýkat svého obličeje. I když ruce vypadají čistě, mohou být kontaminované,“ doplňuje Fabiánová.

Bacily se do těla nejsnadněji dostávají přes sliznice a těch je v obličejové části dost, ať už jde o ústa, nos nebo třeba oční spojivky. Použitou roušku stačí vyhodit do běžného odpadkového koše. „Na vlhké roušce přežijí patogeny v běžném prostředí v rozmezí od tří do sedmi hodin,“ doplňuje Fabiánová. Koš je pro použitou roušku dostatečně bezpečné místo, ven se viry už nedostanou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video