ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Přírodní paradox. Rostlin náročných na živiny kvůli emisím přibývá

  • 15
Podle výzkumu je na vině zřejmě nárůst emisí oxidů dusíku, který v sobě skrývá mnoho živin, které vyžadují především náročnější rostliny. Naopak rostliny, které potřebují živin méně, tím trpí. „Je to taková paradoxní situace,“ konstatoval vědec vegetační ekologie.

Výsledky výzkumu druhové rozmanitosti, který provedl tým kolem iniciativy forestREplot, naznačily, že rostlinné druhy s takzvaným malým areálem, tedy územím, kde se přirozeně vyskytují, ubývají. Právě tyto druhy jsou podle Akademie věd často ty, které se přizpůsobily relativně malému množství živin v půdě.

„Naše příroda je poměrně přesycená dusíkem, je v ní velké množství živin. A právě to vyhovuje rostlinám, které jsou náročnější na živiny, a naopak tím trpí druhy, které živin potřebují přirozeně méně,“ popsal vedoucí oddělení vegetační ekologie Radim Hédl.

Rostlin s velkými areály, které preferují půdu bohatou na živiny, tak postupně přibývá právě na úkor ohrožených druhů. „Je to taková paradoxní situace oproti tomu, jak by to bylo v přírodě. Člověk s tím takto hodně zahýbal,“ konstatoval vědec.

Výsledky výzkumu podle vědců poukázaly na souvislost mezi emisemi dusíku, produkovanými hlavně spalováním fosilních paliv, a zvýšením rizika zmizení těchto rostlin. 

Podle Hédla není snadné říci, o kolik klesl počet chráněných rostlinných druhů. „Velmi to závisí na konkrétním regionu a situaci,“ doplnil.

Rozsáhlá databáze

Vědci zkoumali rozsáhlou databázi záznamů z 68 lokalit po celé Evropě. Zaměřili se na to, jak se v posledních desetiletích měnil výskyt 1 162 rostlinných druhů. Podle Hédla vědci pracovali i s údaji starými až 50 let. Průzkum se týkal zhruba 15 zemí především ve střední a severozápadní Evropě.

Podle akademie jsou výsledky výzkumu znepokojující i proto, že řada zkoumaných lokalit je na chráněných územích. Situace v hospodářských lesích může být horší.

„Narůstajícímu znečištění můžeme úspěšně bránit i změnou hospodaření a pěstovat strukturně bohaté lesy, které budou lépe odolávat i následkům spojeným s klimatickou změnou,“ upozornil Petr Petřík, koordinátor Platformy pro krajinu při Botanickém ústavu Akademie věd. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video