Patrik Bandy (vlevo) a Josef Turko jsou členy jedné ze dvou hlídek asistentů

Patrik Bandy (vlevo) a Josef Turko jsou členy jedné ze dvou hlídek asistentů prevence kriminality, které zřídila Městská policie v Sokolově. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Sokolov střeží romské hlídky, na partičky v ulicích jdou po dobrém

  • 24
Romové Josef Turko a Patrik Bandy vyrazili v černých uniformách do sokolovských ulic jako pomocníci městské policie. Jsou jednou ze dvou dvojic, která se tento týden vydala poprvé ven bez doprovodu strážníků.

Dobře vědí, co se od nich čeká. Že se vyznají v neklidných čtvrtích a získají respekt místních obyvatel.

Že uklidní party, které se scházejí na ulicích, pokřikují na kolemjdoucí a mnohým nahánějí strach. Však se lidé podle loňského průzkumu třeba u nádraží nebo kina Alfa necítí bezpečně. 

Romské hlídky

Městská policie Sokolov zaměstnala celkem čtyři lidi do konce roku. Do té doby na jejich plat pobírá dotaci 629 tisíc korun od ministerstva vnitra. Slouží ve dvojicích na směny od 7 do 15 a od 15 do 23 hodin. Další budoucnost asistentů prevence je nejistá.

Asistenti jdou na věc po dobrém. "Na naši komunitu musíme opatrně a pomalu. Kdybychom na hloučky, které tu dělají nepořádek, vybafli a začali jim rozkazovat, nebude to fungovat. Navíc je tu zatím klid," rozhlíží se Josef Turko.

Je si téměř jist, že okounějící divoké skupinky mladíků jsou neškodné. Chápe ale, že v někom mohou budit obavy. "Nevypadá to dobře," uznává.

Mají asistenti nějaký recept, jak partičky zpacifikovat? "Ptát se jich, proč tu stojí, když si mohou jít třeba zasportovat, sednout si k počítači nebo k televizi," nabízí Patrik Bandy.

Nemají téměř žádné pravomoci ani zbraně. Když se přimotají do potíží, musí vysílačkou zavolat strážníky. Oba jsou ze Sokolova a mají výhodu, že umí romsky.

Muži v černém berou svou práci zodpovědně. Nevynechají na trase ani jedinou hernu. Uvnitř se rozhlížejí, jestli nenachytají mládež u automatů. "Ví se, že tudy chodíme, a dávají si pozor," reaguje Bandy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video