Papež Benedikt XVI.

Papež Benedikt XVI. | foto: AP

Romové žádají audienci u papeže, plán návštěvy v ČR už je ale hotový

  • 323
Romské sdružení Roma Realia požádalo prezidentskou kancelář a Českou biskupskou konferenci o audienci u papeže Benedikta XVI. během jeho návštěvy Česka. Chtěli s ním debatovat mimo jiné o situaci Romů v ČR. Hrad i konference však sdělily, že program hlavy katolické církve již nelze měnit.

"Žádost od Roma Realia jsme obdrželi. Vzhledem k tomu, že program papežské návštěvy je již dlouho pevně stanoven a naplánován na minuty, nebude možné této a podobným žádostem bohužel vyhovět," uvedl mluvčí ČBK Aleš Pištora.

"Chtěli jsme pomocí osoby papeže otevřít veřejnou diskusi o romské menšině. Doufali jsme také, že motivy náboženství a křesťanství by mohly přispět ke zmírnění napětí," vysvětlil iDNES.cz předseda romského sdružení Václav Miko. "Nevím už, kam výš se můžeme obrátit. Kontaktovali jsme Svatého otce i americkou administrativu," posteskl si.

Sdružení Roma Realia se na papeže již několikrát obrátilo písemně, mimo jiné kvůli "eskalaci neonacismu v Česku či vyhrocení protiromských nálad společnosti". Americkému prezidentovi Baracku Obamovi si na situaci v tuzemsku stěžovalo v únoru.

Podle sdružení narůstající averze česko-romských vztahů vytváří v zemi velmi nebezpečný fenomén, který může přerůst mimo dosah kontroly. Již nyní se objevují signály, že politici ztrácejí kontrolu nad tím, jak problematiku řešit, uvedlo.

Ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb nechtěl stesky sdružení zatím komentovat. "Kvůli přípravě rozpočtu teď nemám čas uvést kvalifikovaná stanoviska ke každému problému, odpověď bych vám mohl poskytnout někdy do zítřka," řekl iDNES.cz.

V Česku jako v apartheidu?

Zástupci sdružení jsou mimo jiné spojeni i s Hnutím romského odporu, které po letošním žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku vybídlo Romy k emigraci do Kanady.

Roma Realia tento měsíc například zahájilo také celorepublikovou petiční akci proti plzeňskému magistrátu kvůli přístupu plzeňské radnice v případu devatenáctiletého Roma a jeho sourozenců, kteří žijí v zadluženém městském bytě.

Papežovu pozornost se k problematice českých Romů pokoušeli v srpnu obrátit rovněž představitelé hinduistů a židů ve Spojených státech. Podle nich žijí čeští Romové v podmínkách podobných apartheidu, čelí násilí, stereotypům, rasismu, předsudkům, špatným bytovým podmínkám, nezaměstnanosti či segregaci ve školství.

Papež jako nejvlivnější náboženský lídr by podle nich mohl být v nastolení romské otázky během návštěvy úspěšný. - čtěte Romové žijí v Česku jako v apartheidu, píšou židé a hinduisté papeži

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video