Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve čtrnácti sex za peníze a život na ulici, dnes Klára studuje vysokou školu

  20:00
Ve třinácti letech se Klára svezla s romskou partou, která ji naučila intrikám i krádežím. Dnes sama vychovává postiženého syna a studuje sociální práci. Na praxe se vrací do stejného výchovného ústavu, kterým kdysi prošla. „Říkám jim, že vycházím ze stejné pozice, ve které jsou ony dnes. Když jsem se dokázala pro změnu rozhodnout já, zvládnou to taky,“ říká.

Romové ji prodávali, naučili ji i krást. Dnes Klára studuje vysokou školu a vychovává syna. | foto: Profimedia.cz

V práci s mladistvými vidí Klára smysl. Přijde jí, že nejčastěji u nich problémy v chování vznikají kvůli nefunkční rodině. To byl také její případ. 

Její rodiče ji často kritizovali. „Kritika furt, samé zákazy, pochvala žádná. Cítila jsem neustálé tlaky na úspěch i výkon. Byla jsem i často fyzicky trestaná,“ vypráví dnes třiatřicetiletá Klára.

Na druhém stupni se začlenila do romské party. Romové ji fascinovali a zajímali, získala u nich sebedůvěru. 

Romové pro ni byli autentičtí, bezprostřední a zkrátka sví za jakékoli situace. S matkou se kvůli tomu často hádala. „Byla jsem naivní a hloupá, z původní party jsem se dostala mezi problémové Romy. S těmi jsem se svezla celkem rychle, roli tam hrál toluen, drogy, prostituce, agresivita vůči okolí, chlast i gambling,“ vysvětluje. 

Ve čtrnácti spala ve křoví nebo za Tescem

Tehdy necítila, že by bylo něco špatně. Měla pro ně význam, někam patřila. „Naučili mě hulit. Utíkala jsem z domu, dokonce jsem doma i kradla. To mě zpětně mrzí snad nejvíc,“ říká a na chvíli sklopí oči.

Nedokázala si bez nich představit život. Když neměla kde spát, nevadilo to. Vyspala se ve křoví nebo za Tescem. Tou dobou jí bylo čtrnáct let.

„Utíkala jsem od rodičů. K tomu se přidalo samozřejmě záškoláctví. Když mě čapli policisté, řekla jsem jim, že mi je jedno, jestli mě dají do děcáku nebo do výchovného ústavu. Chtěla jsem odejít,“ přiznává a tichým hlasem dodává, že po letech ze spisů z ústavu zjistila, že se v této chvíli rodiče úplně vzdali práv i veškeré péče.

Výchovný ústav

Zařízení, které je pro děti od 15 do 18 let. Je určené pro ty, kterým byla kvůli problému v chování nařízena ochranná či ústavní výchova. Mezi důvody nařízení patří užívání návykových látek, nerespektování výchovné autority rodičů, kriminalita či záškoláctví. Mezi nejčastější důvody však patří problémy v rodině a traumata z dětství, které mnohdy poruchu chování spustí.

Zpětně je však ráda, že vše během svého dospívání zažila. Ano, Romové ji naučili intrikám, přetvářkám i manipulacím, ale to si uvědomuje až teď zpětně. Doma neznala, že by při sobě příbuzní stáli, nebo že by spolu trávili čas.

Ústavy se od jejího pobytu razantně změnily. „V prvním ústavu mi tenkrát sebrali oblečení, šperky i hygienu. Vychovatelka po mě hodila tričko s kačenkou, bačkory, růžové tepláky a nazdar. Od normální společnosti by nás zkrátka každý rozeznal. Byl tam přísný režim, za všechno jsme byli trestaní,“ vzpomíná.

V Brandýse nad Orlicí, kam později po dokončení povinné školní docházky přešla, byla podle jejích slov rodinná atmosféra. „Vedla se tam diskuse, našli jste tam pochopení. Jasně, tresty byly, ale nikdo po nás nešlapal,“ podotýká Klára. 

Bylo to o pocitu přijetí

O prázdninách jezdil celý ústav na rafty či na pobyty do hor. Holky si samy vařily večeře, chodily také do běžných škol. Nikdo ji tenkrát nesoudil ani nekritizoval. Kolektiv byl skvělý, s některými je v kontaktu dodnes. Byla tam i spousta drogově závislých holek. Tvrdé drogy šly mimo ni, měla z nich vždy respekt. 

Sama o sobě říká, že byla „chronický útěkář“, často se vracela zpět do romské komunity. Postupem času začala sekat latinu a rozhodla se přesvědčit sebe i vychovatele o tom, že chce změnu. Uvědomila si totiž, že takový život žít nechce. 

„Po odchodu z ústavu jsem se vrátila k rodičům, neměla jsem kam jinam jít. Přišla jsem do prostředí, kde jsem musela vše budovat od začátku. Dva roky jsem základní lidi kolem sebe přesvědčovala o tom, že mi mohou důvěřovat. To bylo hodně těžký,“ vzpomíná. Svá slova při vyprávění volí velmi pečlivě. 

Samek prošel ústavní péčí už od miminka. Nejhorší je dětská bezmoc, říká

Pokud věc nebyla na svém místě, padla vina ihned na ni. „Když vám nevěří rodina, která vám má být nejblíž, myslíte si, že vám nemůže věřit už nikdo,“ vysvětluje. Pro rodinu byla rychlým terčem. Také si musela najít nové přátele. Věděla, že si peníze už nemůže vydělávat krádežemi ani sexem.

Za pár měsíců si našla přítele a otěhotněla. Vztah jim nevydržel, a tak se dnes o postiženého syna stará sama. Po několika letech si udělala kurz asistentky pedagoga i pracovnice v sociálních službách. Lektorky obou kurzů jí přesvědčovaly, ať jde studovat, že má navíc. Jednou se probudila a bez přemýšlení se na vysokou školu doopravdy přihlásila. Cesta to podle ní je trnitá, ale vyplatí se.

Obor zvolila kvůli zkušenosti s kurátorkou

Při volbě oboru měla jasno. Vzpomněla si na svou špatnou zkušenost s kurátorkou. „Neměla pochopení. Měla jsem pocit, že mi naopak dělá naschvál, nebyla schopná se mnou komunikovat. Tehdy jsem si usmyslela, že jednou to budu dělat já a lépe,“ směje se.

Dívkám ve výchovném ústavu na praxi říká, že sice studuje vysokou školu, ale vychází z pozice, ve které jsou ony dnes. Když mohla ona, proč by nemohly taky? Přiznává však, že je to bude stát mnohem více dříny než děti, které vyrůstaly v běžné společnosti.

Rodina ji týrala, mlátila i znásilnila. Nyní pomáhá a zachraňuje ostatní

Návrat do ústavu, kterým kdysi prošla, nebyl tak jednoduchý, jak si původně myslela. Otevřely se jí rány z dětství, které považovala za dávno zahojené. Vrátily se jí také vzpomínky, které ani nevěděla, že v hlavě nosila.

I přes to pokračuje s vysokou školou i praxí dál. Ví, že dokáže spoustě dívkám pomoci. Často totiž prožívají podobné příběhy.

Lidé podle ní nechtějí dát výchovným ústavům šanci. „Já o tom mluvím otevřeně, ústavy mají smysl. Dítěti vštěpují myšlenky, které v rodině nikdy nedostalo. Až v běžném životě dítě narazí na problém, vzpomene si. A třeba si řekne, že to zkusí udělat přesně tak, jak mu tenkrát radili v ústavu,“ vysvětluje Klára a při vzpomínce zvedne koutky do mírného úsměvu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...